Určení státní příslušnosti a mzda

Plné znění otázky

Zaměstnanec bude pracovat na dohodu o provedení práce, rozsah výkonu práce bude činit cca 50 hodin měsíčně (nepřekročí 300 hodin za kalendářní rok). Místem výkonu je Bratislava. Zaměstnanec je Slovák, jeho trvalé bydliště je na Slovensku, kde i žije. Společnost, která ho zaměstnává, má sídlo v České republice. Otázky k tomu zaměstnanci:

 1. Určení příslušnosti

Dle webových stránek ČSSZ: Pravidlo státu místa výkonu činnosti – lex loci laboris. Jedná se o základní pravidlo určování příslušnosti k právním předpisům. Aplikuje se automaticky. Osoba krytá nařízením Rady (EHS) č. 1408/71 podléhá právním předpisům jen jednoho členského státu, tj.: Osoba zaměstnaná podléhá právním předpisům o sociálním zabezpečení toho členského státu, na jehož území pracuje, i když bydlí na území jiného členského státu, nebo když její zaměstnavatel má sídlo na území jiného členského státu. Na situaci nemá vliv skutečnost, kde a v jaké měně je osobě vyplácena mzda, kde jsou odváděny daně a jaká je státní příslušnost osoby. V tomto případě se nevystavují žádné evropské formuláře. Pokud budu vycházet z tohoto pravidla, znamená to, že zaměstnanec bude podléhat sociálnímu a zdravotnímu pojištění dle slovenských zákonů a nepotřebuji od něho formulář A.1. Je to tak v pořádku?

 2. Sociální a zdravotní pojištění

V případě, že zaměstnanec bude podléhat sociálnímu a zdravotnímu pojištění dle slovenských zákonů, bude nutné přihlásit zaměstnavatele i zaměstnance k sociálnímu a zdravotnímu pojištění na Slovensko a odvody za obě pojištění počítat dle slovenských zákonů a odvádět na Slovensko. Jak budu v tomto případě postupovat? Přepočtu jeho mzdu, která je v českých korunách, na eura a v eurech pak vypočítám odvody, nebo vypočítám odvody z české měny a převedu je na eura? Kurz měny budu brát z posledního pracovního nebo kalendářního dne v měsíci?

 3. Daně

Vzhledem k tomu, že v tomto případě se odvod povinného pojistného neřídí právními předpisy České republiky, ale Slovenska, budou se daně tohoto zaměstnance počítat následovně:

-        Částka odpovídající povinnému pojistnému v České republice se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti, tj. jako základ daně bude superhrubá mzda?

-        Odvádět daně budeme v České republice?

 4. Čistá mzda

Čistá mzda = hrubá mzda – vypočtená daň – odvody na sociální a zdravotní pojištění na Slovensko = čistá mzda. Je ještě něco podstatného ohledně takovéhoto zaměstnance, co jsem zapomněla?

Odpověď

Související dokumenty