Zdanění příjmu po odstoupení od kupní smlouvy

Plné znění otázky

Vlastním 15 let objekt zkolaudovaný jako penzion s restaurací. Objekt nemám vložený do obchodního majetku. Se zájemcem o koupi této nemovité věci jsem se v roce 2009 dohodl, že jej začne užívat a provozovat svým vlastním jménem a kupní cenu 7,7 mil. Kč bude splácet postupně. Poté až zaplatí poslední splátku, převedu nemovitost v katastru na něj. Kupující zaplatil ve splátkách 1,5 mil. Kč v roce 2012, 500 000 Kč v roce 2013 a 400 000 Kč v roce 2014. Poté přestal platit úplně, ale objekt přesto užíval. Od smlouvy jsem nakonec v dubnu 2016 písemně odstoupil, načež kupující objekt vyklidil. Ve smlouvě bylo ujednání o tom, že v případě odstoupení od smlouvy dojde k vzájemnému započtení mé povinnosti vrátit jím uhrazené splátky (2,4 mil. Kč) a jeho povinnosti uhradit bezdůvodné obohacení z užívání nemovitosti ve výši předepsaných splátek (3,4 mil. Kč). Protože užíval objekt asi rok a půl bez úhrady předepsaných splátek, za tu dobu cca 1 mil. Kč, získal tím bezdůvodné obohacení v této výši. Na přelomu roku mu budu posílat oznámení o tom, že jsem provedl zápočet vzájemných pohledávek ve výši 2,4 mil. Kč a výzvu k tomu, aby uhradil 1 mil. Kč za těch 16 měsíců, kdy objekt užíval, ale nic neplatil. Chápu, že budu příjem danit dle § 10 ZDP jako ostatní příjem a můžu jej snížit o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení.

Dotaz: 1. Mám ke zdanění za rok 2016 přiznat jako příjem dle § 10 celou částku nebo jen část? (Má na to např. nějaký vliv to, za jaké období ony splátky uhradil?)

2. Je bezdůvodné obohacení, které získala protistrana tím, že objekt užívala a které jsem započetl, výdajem prokazatelně vynaloženým na jeho dosažení a můžu si o něj snížit základ daně?

3. Dosáhnu snížení mé daňové povinnosti tím, že oznámení o vzájemné započtení uhrazených splátek a mého nároku na bezdůvodné obohacení doručím protistraně až v roce 2017?

4. Vyplývají pro mě nějaké daňové povinnosti z mé výzvy protistraně, aby mi uhradila nezapočtené bezdůvodné obohacení ve výši 1 mil. Kč?

Odpověď