Nákup budov osvobozený od DPH a následný prodej nepotřebných movitých věcí

Plné znění otázky

Podnikatel, fyzická osoba, plátce DPH, koupil areál - soubor budov bývalé stolárny. Část budov pronajímá jako skladové prostory a část budov rekonstruuje. Areál byl pořízen za jednu cenu, bez rozdělení na pozemky a nemovitosti. Podnikatel nechal vypracovat znalecký posudek na budovy i pozemky a následně jednotlivé nemovitosti ocenil poměrem k pořizovací ceně areálu. Při předávání areálu podnikatel podepsal dodatek ke smlouvě s dlouhým seznamem movitých věcí, které se měly v areálu nacházet a které byly rovněž součástí pořizovací ceny. Prodej od plátce DPH byl celý osvobozen od DPH. Movité věci nebyly oceněny a nebylo z nich pravděpodobně odvedeno DPH. V souvislosti s úklidem areálu vznikají příjmy - prodaly se piliny za 20 000 Kč, prodalo se silo za 100 000 Kč, prodává se železo, které bylo jak volně v areálu, tak jako součást budov (nefunkční kotle z kotelny). Dva prodeje proběhly v loňském roce a bylo z nich odvedeno DPH na výstupu.

1. Je možné prodej movitých věcí považovat za osvobozený podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona o DPH - byly nakoupeny v souvislosti s nájmem? Pokud ano, je třeba nechat ocenit movité věci a rozpočítat na ně pořizovací cenu areálu?

2. Jak řešit DPH u prodeje movitých věcí do budoucna? U samotného nájmu odvádíme DPH na výstupu a uplatňujeme odpočet DPH z oprav a materiálu.

Odpověď