Zdanění zahraničního zprostředkovatele

Plné znění otázky

Společnost s. r. o. se sídlem v ČR se zabývá organizováním konferencí v různých zemích EU. V africké Ugandě si společnost najala zprostředkovatele - v jednom případě fyzickou osobu - nepodnikatele a ve druhém případě fyzickou osobu -podnikatele, kteří pro tuto společnost sjednávají kontrakty formou telefonátů různým firmám z EU. Konference se konají většinou v Německu a klienty jsou firmy z různých zemí EU (pouze v jednom případě šlo o českou firmu). Telefonáty realizují přímo z Ugandy.

Je česká společnost s. r. o. v prvém případě, kdy uzavřela smlouvu s fyzickou osobou - nepodnikatelem, povinna zdanit příjem této fyzické osoby jako mzdu dle českých předpisů?

A je ve druhém případě, kdy společnost uzavřela smlouvu s fyzickou osobou - podnikatelem, a ten své služby fakturoval, česká s. r. o. povinna při úhradě faktury na ugandský účet srazit srážkovou daň, resp. zajištění daně?  Domníváme se, že ne, neboť práce není vykonávána na území ČR, ale v Ugandě a klienty nejsou žádné české firmy, pouze firmy v jiných státech EU. 

 

Odpověď