Třístranný obchod

Plné znění otázky

Slovenská společnost, slovenský plátce DPH (tj. prostřední osoba), koupí od polské společnosti (polského plátce DPH) v Polsku zboží, které je následně přepraveno českému plátci DPH (finální zákazník) na území ČR za účelem jeho dodání. Rádi bychom se dotázali na následující otázky:

1. Abychom mohli využít zjednodušených pravidel pro tzv. třístranný obchod, kdo musí v rámci této transakce vystupovat jako přepravce daného zboží? Slyšeli jsme, že zboží nemůže přepravovat finální zákazník. Pokud tomu tak je, nelze tedy ani ze strany prodávající osoby (tj. slovenského plátce DPH) tohoto českého finálního zákazníka k přepravě zboží zplnomocnit?

2. Je překážkou pro uplatnění zjednodušených pravidel pro třístranný obchod situace, kdy je např. polský plátce DPH rovněž registrován k české dani z přidané hodnoty (ale v rámci transakce své české DIČ nepoužije, a deklaruje tedy jen dodání zboží do jiného členského státu, tj. z Polska do ČR), případně je překážkou, pokud prostřední osoba (slovenský plátce DPH) je rovněž registrován k české dani z přidané hodnoty (ale tuto transakci nevykazuje jako pořízení zboží z jiného členského státu ve svém českém přiznání k DPH).

3. Co přesně znamená ustanovení § 17 odst. 5, že se nesmí prostřední osoba registrovat k dani v členském státě kupujícího a uplatnit osvobození od daně při pořízení zboží v jiném členském?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 17, 72, 108 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty