Krátkodobé pronájmy s poskytnutím občerstvením a DPH

Plné znění otázky

Dodavatel-plátce DPH poskytuje krátkodobé pronájmy nebytových prostor. Tuto službu daní základní 21% sazbou DPH. Někdy je však odběratelem objednáno i občerstvení, podávané v průběhu pronájmu. Občerstvení pořizuje dodavatel od třetího subjektu, doklady na vstupu obsahuji 15% sazbu DPH. Občerstvení dodavatel zatíží svou marží, nejedná se tedy o „přefakturaci“. Dodavatel dále upřednostňuje úhrady faktur v bitcoinech a neakceptuje-li tuto formu úhrady odběratel, fakturuje dodavatel odběrateli položku/částku za úhradu bankovním převodem, kterou nazývá „poplatek za platbu převodem“.

Jaké DPH se má vyčíslovat u občerstvení poskytnutému k nájmu a poplatek za převod v případě že:

  1. Dodavatel vyčíslí v jedné faktuře všechny tři položky? Dodavatel se domnívá, že poskytnutí příležitostného občerstvení a poplatek za vedlejší službu k hlavnímu plnění, tj. pronájmu a daní ho stejnou sazbou daně jako plnění hlavní, tedy základní ve výši 21 %. Uvažuje správně?
  2. Ačkoliv občerstvení a poplatek za převod souvisely s pronájmem v určitý den, a tudíž by mohlo být vše obsaženo v jedné faktuře, na žádost odběratele byla zvlášť vystavena faktura na nájem s poplatkem za převod a samostatná faktura byla vystavena i za občerstvení. Dodavatel však i v této samostatné faktuře za občerstvení vyčísluje DPH 21 %, neboť občerstvení považuje za vedlejší plnění k nájmu. Uvažuje správně? Jestliže dodavatel správně nepostupuje a vyčísluje špatné DPH, jak by měly faktury vypadat a o jaká ustanovení zákona o DPH se pak bude opírat?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 56a zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty