Výdaje u spolupracující osoby v DPFO za rok 2017

Plné znění otázky

V roce 2018 bude limit pro výdajový paušál OSVČ dle § 7 (živnost) ve výši 600 000 Kč. Podnikatel se v r. 2018 rozhodne využít svou nepracující manželku jako spolupracující osobu. Při výpočtu DPFO v 3/2019 by chtěl optimalizovat daně u obou. Předpokládá, že stále bude platit, že lze na manželku převést maximálně 50 % příjmů a že je nutné dodržet stejné procento výdajů. Uvažuje správně postup v níže uvedených variantách uplatňování příjmů a výdajů?

1) OSVČ uvede do svého DPFO zvolené procento z celkových příjmů z DE a současně do něj vloží i stejné procento ze skutečných výdajů. Manželka do svého DPFO vloží do příjmů i výdajů rozdíl mezi celkovými příjmy OSVČ a podílem OSVČ a mezi celkovými výdaji OSVČ a jeho podílem.

2) OSVČ vloží do svého DPFO zvolené procento z celkových příjmů a současně do něj vloží i stejné procento ze skutečných výdajů. Manželka do svého DPFO vloží do příjmů rozdíl mezi celkovými příjmy OSVČ a podílem OSVČ a jako výdaj použije paušální výdaj 60 % z příjmů, které uvedla do svého DPFO, přičemž bude moci použít max. limit 600 000 Kč.

3) OSVČ bude chtít využít paušální výdaje k příjmům. To znamená, že nejprve ke svým celkovým příjmům vypočítá 60 % výdajů. Pokud tyto vypočítané výdaje přesáhnou limit 600 000 Kč, pak jsou výslednými výdaji určenými k rozdělení pouze ve výši stropu. Teprve poté určí, kolik Kč ze svých příjmů a z celkových vypočítaných paušálních výdajů si na základě určeného procenta vloží do DPFO podnikatel a kolik jeho manželka. Manželka si v tomto případě nemůže zvolit skutečné výdaje a nemůže si ke svému podílu výdajů vypočítávat výdaje procentem.

 

Odpověď