Bezúplatné zřízení služebnosti užívání bytu z hlediska DPFO a DPPO

Plné znění otázky

Dobrý den, tímto bychom Vás požádali o Váš názor týkající se níže popsané problematiky. Společnost vlastní bytovou jednotku. Společníkem společnosti je pouze jedna žena. Tato žena má velmi dobrou celoživotní přítelkyni/kamarádku. Pro tuto přítelkyni se rozhodla zřídit služebnost k danému bytu, který vlastní její společnost, a to bezúplatně.

Náš první dotaz se týká ocenění nepeněžního příjmu na straně dané přítelkyně. Rozumíme správně, že v našem případě, tedy v případě bezúplatného zřízení služebnosti, je třeba hodnotu nepeněžního příjmu ocenit dle § 3 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů [a nikoli dle písm. b)]? Domníváme se, že v našem případě má stanovení ocenění dle zákona o oceňování majetku přednost.

Náš druhý dotaz se týká ocenění bezúplatného zřízení služebnosti k bytové jednotce dle zákona o oceňování majetku (§ 16b zákona o oceňování majetku). Rozumíme prosím správně, že v případě, kdy by byla služebnost zřízena na období 30 let, pak se bezúplatný příjem ocení jako 5násobek roční obvyklé ceny, zatímco byla-li by zřízena na dobu života oprávněné osoby, pak by se bezúplatný příjem ocenil již jako 10násobek roční obvyklé ceny?

Náš třetí dotaz se poté týká daně z příjmů právnických osob. Může si, prosím, společnost vzhledem k bezúplatnému zřízení služebnosti k bytové jednotce uplatňovat přesto jako daňově uznatelný náklad daňové odpisy této bytové jednotky? Dodáváme, že dle pokynu GFŘ D-22 k § 24 odst. 2 zákona o daních z příjmů se výdaje vymezené v § 24 odst. 2 daného zákona (tj. daňové odpisy) považují za daňové výdaje dle § 24 odst. 1 daného zákona, a to bez ohledu na skutečnost, zda slouží k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů (za předpokladu, že v příslušném ustanovení není omezující podmínka jinými ustanoveními daného zákona nebo jiného zvláštního právního předpisu). Vřele Vám děkujeme za Vaše vyjádření.

Odpověď