Spolupráce s daňovým poradcem

Plné znění otázky

Jsme malá s. r. o. se třemi zaměstnanci. Vedení účetnictví máme sjednáno s paní účetní OSVČ a uvažujeme o spolupráci s daňovým poradcem a chtěli bychom se zeptat, jakým možným způsobem lze spolupráci s daňovým poradcem stanovit?

1) Je možné s ním pouze ústně dohodnout, že nám bude zpracovávat daňové přiznání k DPPO v prodlouženém termínu, tj. bez smlouvy, pouze by nám vyfakturoval odklad a zpracování přiznání za nějakou částku? - Znamená to tedy, že by pak jen přiznání v odložené lhůtě zpracoval a podal a neměl by za něj v případě kontroly zodpovědnost? Je to tak nebo vždy má ve všech případech daňový poradce za správnost, tedy nejen formální (za vypracování), ale za správné "využití" legislativy, zodpovědnost?

2) Je s ním vždy potřeba uzavřít smlouvu, aby nám v případě kontroly byl k ruce a vypomohl nám s obhajobou daňových věcí? Jak se toto v praxi řeší? My bychom chtěli využít variantu druhou, tj. mít daňové poradenství zastřešeno tak, aby nám byl k dispozici při řešení daňových věcí.

3) Jaké jsou běžné částky odměn za zpracování, odklad a zároveň "prohlídku" účetnictví tak, aby za celé přiznání a věci v něm daňový poradce ručil? Potřebujeme dlouhodobou daňovou spolupráci.

Odpověď