Uplatnění DPH neoprávněně vyměřené z EU

Plné znění otázky

V otázce DAUC ID: 25074 je uvedeno, že daň vyměřenou neoprávněně poplatníkem z EU nelze uplatnit v přiznání DPH ani nelze žádat o její vrácení. Pokud dodavatel z EU fakturu neopraví o DPH, můžeme neoprávněné DPH zaúčtovat do daňových nákladů? Příklad: Zboží 1000 EUR + 19 % DPH = 1000 + 190 1000 = 21 % pořízení zboží z EU 190 = 0 % - účtovat do nedaňových/daňových nákladů? 1000 = 21 % pořízení zboží z EU (vstup i výstup) 190 = 0 % - účtovat do nákladů nedaňových?

Poznámka redakce: Kopíruji znění dotazu DAUC ID 25074.

Podnikatel, plátce DPH, obdržel od plátce z Německa fakturu za zboží, kde je vyčíslena německá daň 19 %. Německý plátce odmítá vystavenou fakturu opravit. Jak má český podnikatel s touto fakturou naložit v souvislosti s DPH a kontrolním hlášení?

 

Toto je poměrně nepříjemná situace. Nicméně pokud se jedná o pořízení zboží z Německa do tuzemska, jde o předmět daně a je nutné přiznat daň. Jestliže je na daňovém dokladu vyčíslena částka bez daně a samostatně daň, plátce přizná daň z částky bez daně a pokud splňuje zákonem stanovené podmínky, uplatní i nárok na odpočet daně. Daň, kterou požaduje dodavatel z Německa, je nutné vyžadovat mimo daňové řízení, plátce nemá ani nárok na vrácení daně z Německa, pokud tato daň neměla být podle zákona platného v Německu uplatněna.

Pořízení zboží z jiného členského státu se uvádí do části. A. 2. kontrolního hlášení.

 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 24.1 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů