Dar dítěti zaměstnance

Plné znění otázky

Firma (s. r. o.) chce poskytnout dar dítěti svého zaměstnance. Je to z toho důvodu, že dítě je tělesně postižené. 1) Pokud by firma poskytla dar přímo zaměstnanci, domníváme se, že by to musel zdanit ve mzdě? Je to správně? 2) Pokud by firma darovala dítěti 15 000 Kč, bylo by to osvobozeno podle § 10 na straně dítěte? 3) Pokud by firma darovala dítěti 30 000 Kč, jak je to se zdaněním tohoto daru? Kdo podává daňové přiznání - dítě nebo rodič? 4) Je tento dar pro firmu daňově uznatelný? Co bychom potřebovali k prokázání uznatelnosti daru (např. doklad o tom, že dítě je postižené)?

Doplňující ustanovení:

Firma, která chce poskytnout dar dítěti zaměstnance, nechce vázat přijetí peněz na nákup konkrétní zdravotní pomůcky. Jedná se o dar neurčený na konkrétní nákup - chce jen zlepšit finanční situaci rodiny. Jak by to bylo se zdaněním v tomto případě? Firma by tento dar pravděpodobně neměla jako odpočitatelnou položky a dar by byl daňově neuznatelný. Jak by to bylo na straně dítěte (nebo rodičů)? Museli by tento dar danit? Platilo by osvobození 15 000 dle § 10 zákona o daních z příjmů? 

Doplňující otázka:

Firma nechce vázat přijetí peněz na nákup konkrétní zdravotní pomůcky. Jedná se o dar neurčený na konkrétní nákup - chce jen zlepšit finanční situaci rodiny. Jak by to bylo se zdaněním v tomto případě? Firma by tento dar pravděpodobně neměla jako odpočitatelnou položky a dar by byl daňově neuznatelný. Jak by to bylo na straně dítěte (nebo rodičů)? Museli by tento dar danit? Platilo by osvobození 15 000 dle § 10 zákona o daních z příjmů? 

Odpověď

Související dokumenty