Podíly na zisku po Brexitu

Plné znění otázky

Společnost s r. o., daňový rezident ČR, bude vyplácet podíl na zisku své britské mateřské společnosti (daňový rezident Velké Británie), která má ve své dceřiné společnosti ve výši 100 % po dobu delší než 12 měsíců a je skutečným vlastníkem těchto dividend. Další podmínky pro osvobození podílů na zisku od daně z příjmů dle § 19 odst. 1 písm. ze) ZDP jsou rovněž splněny. Valná hromada rozhodla o podílech na zisku v říjnu 2020 s tím, že podíl je splatný do 3 měsíců.

1. Předpokládáme správně, že na rezidenty Velké Británie se hledí i po dobu přechodného období do 31. 12. 2020 jako na daňové rezidenty jiného členského státu EU, a tudíž lze na ně vztáhnout zmíněné osvobození podílů na zisku dle § 19 odst. 1 písm. ze) ZDP?

2. Jakou roli hraje pro možné využití osvobození či neosvobození datum samotné výplaty, pokud by tato proběhla až v lednu 2021, kdy už přechodné období netrvá? Pro využití osvobození je rozhodující datum rozhodnutí valné hromady či datum výplaty podílu? Předpokládáme, že výplata proběhne standardně do 3 měsíců, což je i obvykle datum pro provedení srážky daně z příjmů, pokud by podíl nebyl osvobozen. Závěry KOOV č. 544/15.05.19 známe, připadá nám však, že na toto odpověď GFŘ nedalo.

3. Od 1. 1. 2021 již nebude možné v našem případě žádné osvobození využít? Ani dle § 19 odst. 1 písm. ze) ZDP z důvodu chybějící vazby matky na EU a ani dle § 19 odst. 9 ZDP, který by se dal využít v opačném gardu, kdyby mateřská společnost v ČR dostávala dividendy od dceřiné společnosti se sídlem ve Velké Británii.

Odpověď