Oznámení o příjmech plynoucích do zahraničí

Plné znění otázky

Jak mám postupovat při oznámení o příjmech plynoucích do zahraničí podle § 38da odst. 6 písm. a) ZDP: „Plátce daně není povinen podat oznámení podle odstavce 1 o:

a) příjmech, které jsou od daně osvobozeny nebo o nichž mezinárodní smlouva stanoví, že nepodléhají zdanění v České republice, pokud souhrnná hodnota těchto příjmů stejného druhu nepřesahuje v kalendářním měsíci, ve kterém by plátce daně byl povinen danému daňovému nerezidentovi z těchto příjmů provést srážku daně, 300 000 Kč...“

Mám limit 300 000 Kč brát jako průměr za měsíc, tzn. že si vezmu celkovou částku za rok 2021 od daného dodavatele a daného druhu jeho příjmu a vydělím 12. V případě, že částka přesáhne 300 000 Kč, tuto službu budu oznamovat. Nebo budu brát částky od daného dodavatele a daného druhu jeho příjmu po měsících, tak jak je máme zaúčtované v jednotlivých měsících, což znamená, že za některé měsíce budu hlásit a za některé ne? V případě, že dostanu od dodavatele např. faktury za dva měsíce najednou. V případě, že by faktury posílal pravidelně, tak bych třeba tyto příjmy ohlašovat nemusela.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů