Srážková daň zaplacená v zahraničí

Plné znění otázky

Poplatník poskytl finanční prostředky do zahraniční a pravidelně každý měsíc mu z této finanční transakce ze zahraničí (3. země) plynou výnosové úroky, které jsou sraženy u zdroje (3. země) srážkovou daní. V účetnictví měsíčně pro přepočet daně zaplacené v zahraničí na české koruny používáme kurz ČNB k poslednímu dni každého účtovaného měsíce (pevný kurz). Řídíme se Českým účetním standardem pro podnikatele č. 001, kdy podle bodu 2.4.3. ČÚS lze pro potřeby oceňování pohledávek vyjádřených v cizí měně ke dni jejich vzniku považovat u dodavatele za okamžik uskutečnění účetního případu den vystavení faktury nebo obdobného dokladu. V našem případě je tímto dokladem předpis výše měsíčních úroků známý vždy k poslednímu dni konkrétního účtovaného měsíce. Nejsme si však jisti, jak postupovat při uplatnění této srážkové daně zaplacené v zahraničí (potřebné potvrzení o zaplacení srážkové daně u zdroje máme) na celkovou daňovou povinnost právnické osoby. Při zápočtu této měsíčně srážené daně na celkovou daňovou povinnost PO k 31.12. daného roku používáme kurz devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou, který byl účetní jednotkou uplatněn při zaúčtování srážkové daně. Domníváme se, že toto vyplývá z § 38 odst. 1 zákona o daních z příjmů, podle kterého se pro daňové účely, s výjimkou uvedenou v odstavcích 2 až 4, používají kurzy devizového trhu vyhlášené Českou národní bankou uplatňované v účetnictví poplatníka.  

1 / Postupujeme v účetnictví správně, když pro zaúčtování daně na účet 342 používáme pevný kurs posledního dne měsíce, kdy známe měsíční výši úroků? 

2/ Postupujeme v přiznání k DPPO na konci kalendářního roku daňově správně, když pro zápočet na celkovou výši daňové povinnosti použijeme hodnotu evidovanou na účtu 342 (samozřejmě pouze v rozsahu, v jakém ji lze započíst na celkovou daňovou povinnost v tuzemsku)? 

3/ Postupujeme daňově správně, když v účetnictví k 31.12. daného roku nepřeceňujeme rozvahovou hodnotu sražené daně v zahraniční na účtu 342 kursem ČNB 31.12. při roční závěrce daného roku, přestože u všech ostatních pohledávek a závazků tak dle platných předpisů činíme? Nezaúčtujeme tedy u tohoto účtu daňově kursové rozdíly z přecenění, ať už výnosy či náklady. Neuplatněnou srážkovou daň zaplacenou v zahraniční lze v následujícím kalendářním roce zaúčtovat a uplatnit ( za splnění daných zákonných podmínek) jako daňový výdaj. To, že jsme k 31.12. nepřepočítali hodnotu na účtu 342 může mít , pokud postupujeme chybně, daňový dopad jak na výši základu daně v roce , kdy o srážkové dani účtujeme a nepřepočítáváme ji kursem ČNB k 31. 12., tak i v roce následujícím, kdy zbývající neuplatněnou srážkovou daň zaplacenou v zahraničí zaúčtujeme jako daňový výdaj (538/342) ?

Odpověď