Realitní makléř - daňová evidence

Plné znění otázky

Fyzická osoba, OSVČ, plátce DPH, živnost realitní makléř nákup a prodej nemovitostí, zprostředkování prodeje, vede daňovou evidenci. Prosím o přesný postup evidence při nákupu a prodeji nemovitostí v daňové evidenci.

1. Kdy vstupuje do daňových výdajů cena nakoupené nemovitosti – pozemku nebo budovy a kdy vstupuje do daňových příjmů, pokud doba mezi nákupem a prodejem uplyne víc než jedno zdaňovací období? /beru v potaz, že kupuji pozemek, jehož součástí nějaká stavba –např. zahrada, na které je zaevidována nemovitost (dům, stodola).

2. Jak uplatnit daňový výdaj při nákupu rodinného domu a pozemků např. zahrady nebo pole, když kupní cena je stanovena souhrnně a není rozepsána k jednotlivým katastrálním číslům a následný prodej je uskutečněn odděleně na víc smluv a v rozlišných zdaňovacích obdobích?

3. Jak správně zaevidovat přijatý rezervační poplatek, který se v případě uskutečnění prodeje stane provizním poplatkem a v případě neuskutečnění prodeje se stane sankčním poplatkem?

4. Čím je nutné dokládat, že se v budoucnu nebude jednat o překlasifikování na stavební pozemek, aby na pozemek nebylo nahlíženo jako na stavební pozemek s DPH?

5. Jak správně postupovat při změně uplatnění způsobu výdajů z procentuálních na skutečné nebo naopak, když má v zásobě nakoupené nemovitosti z předchozího období?

6. Kdy vznikne pohledávka? A jak správně zaevidovat tento příklad: v 3/2021 nakoupí nemovitost; v 12/2021 sepíše smlouvu o prodeji; peníze a převod na katastru je uskutečněn v 1/2022?

7. Je správná sazba výdajů uplatněných procentem 60 % při nákupu a prodeji nemovitostí i při zprostředkování prodej?

8. Musí realitní makléř nakupovat nemovitosti na své IČ nebo RČ?

Odpověď