Škoda na majetku

Plné znění otázky

Fyzická osoba pronajímá dům a v něm nebytové prostory. Nájemné má podle § 9 ZDP a uplatňuje skutečné výdaje. Do zdanitelných příjmů se dává pouze nájemné, ostatní služby (voda, elektřina) jsou nedaňové příjmy a výdaje. Jedná se o škodu v pronajatých prostorech, kde na základě upozornění od VAKU na několikanásobně větší spotřebu vody, bylo zjištěno prasklé vodovodní potrubí někde v podlaze, ale nebylo nic vidět, zřejmě voda unikala do země. Havárie byla dodavatelskou firmou opravena, dům je sice pojištěný, ale zatím se neví, zda bude od pojišťovny škoda uznána a zda bude něco vyplácet.

a) Pojišťovna bude škodu hradit: faktura za opravu havárie bude daňový výdaj, a když pojišťovna fakturu zaplatí, to bude daňový příjem. Co s případným nezaplaceným rozdílem, bude daňový? VAK: faktura za velkou spotřebu bude nedaňový výdaj jako služby, i když je to způsobeno škodou? Pokud bude pojišťovna hradit i tuto spotřebu, bude to zdanitelný příjem?

b) Pojišťovna nebude škodu hradit: faktura za opravu havárie bude daňový výdaj jako oprava? VAK: faktura za spotřebu bude nedaňový výdaj jako u ostatních služeb?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů