Přefakturace plynu na nájemníky

Plné znění otázky

Máme budovu, kde část budovy užíváme a část pronajímáme. Na danou budovu se vztahuje faktura za plyn (je zde jeden hlavní plynoměr). Platíme si energetika, který nám provádí odečet z hlavního plynoměru a ze všech podružných plynoměrů, které máme v pronajímaných prostorách. Pokud fakturujeme nájemníkům jejich spotřebu plynu (zjištěnou skutečným odečtem z jim přiděleného měřícího zařízení), musíme dodržet cenu z faktury (cenu za jednotku a poměrnou část z poplatků, faktura za plyn obsahuje kromě ceny i stálý plat, distribuční poplatek apod.), nebo můžeme k ceně samostatně fakturovat i cenu služby (naší služby) a stále se bude jednat o přefakturaci?

Doposud jsme vzali cenu z faktury a podělili celkovou spotřebou z hlavního plynoměru a následně touto cenou násobili spotřebu jednotlivých nájemců (součet podružných plynoměru = odečet na hlavním plynoměru). Účtujeme přijatý doklad MD 502/D 321 a část týkající se nájemníků neplátců DPH MD 395/D 321 a vystavené faktury za plyn MD 311/D 395.

Nyní se zvažuje, že máme s přefakturací čím dál více práce a k tomu se platí i třeba měsíčně práce energetika. Je možné s fakturou za plyn, kterou vystavujeme nájemníkům vyfakturovat i cenu naší služby? Nezmění se pro nás něco v pohledu na přijatou fakturu za plyn (defacto bychom fakturovali více než je přijatá faktura za danou komoditu)?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty