Dlouhodobá smlouva na ubytovací služby

Plné znění otázky

Společnost s r. o. (plátce DPH) na základě stavebního povolení pro stavbu sportovní haly postaví sportovní halu a ubytovací zázemí, kdy toto ubytovací zázemí je ve zmíněném stavebním povolení uvedeno jako samostatný stavební objekt = ubytovací zázemí sportovního areálu. Jedná se o samostatný pětipodlažní objekt se 14 „ubytovacími jednotkami“ s maximální ubytovací kapacitou 35 osob (8x1+kk, 5x3+kk, 1x4+1). Celá stavba (hala vč. ubytovacího zázemí) je realizována v režimu uplatnění DPH. S uživateli ubytovacího zázemí budou uzavírány smlouvy o poskytnutí ubytovacích služeb (případně bude řešeno jen na základě objednávek) a smluvní ceny budou zatíženy sníženou sazbou DPH ve výši 10 %.

Je možné uzavírat i dlouhodobé smlouvy na ubytovací služby (např. smlouva na 1 rok, s opakovaným uzavřením nové smlouvy se stejným objednatelem ubytování)? Podle § 56a zákona o DPH jsou ubytovací služby blíže definovány číselným kódem klasifikace produkce CZ-CPA 55 ve znění platném k 1. 1. 2008. A CZ-CPA 55 zahrnuje i tuto položku: 55.90.19 Ostatní ubytovací služby j. n., která zahrnuje „ubytovací služby v pokojích nebo ubytovacích jednotkách pro dlouhodobé ubytování, v penzionech nebo domovech mládeže a bytových klubech“. Tedy, pokud není toto někde nějak blíže rozvedeno, pak mi z toho vychází, že mohou být uzavírány bez omezení i dlouhodobé smlouvy o ubytovacích službách, které budou zatíženy sníženou sazbou daně DPH ve výši 10%.

Jde o to, aby dlouhodobé poskytování ubytovacích služeb nebylo při případné kontrole ze strany úřadu posouzeno jako pronájem, který je osvobozen od DPH, protože pak by se asi musela adekvátně krátit i DPH související s výstavbou ubytovacího zázemí.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 56a zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty