Zrušení plátcovství DPH - vrácení odpočtu z automobilů

Plné znění otázky

Dobrý den, podnikatel, fyzická osoba, plátce DPH od roku 2015, nakoupil automobil v roce 2014, kdy ještě nebyl plátce DPH (DPH nebylo uplatněno). Automobil má stále v majetku firmy. V lednu 2022 koupil druhý automobil, ze kterého si uplatnil plně odpočet DPH. Od roku 2024 chce vstoupit do paušálního režimu a z tohoto důvodu zrušit registraci k DPH k 31.12.2023. 1/ Bude nutné vrátit odpočet DPH z druhého automobilu, který nakoupil v lednu 2022? V jakém poměru? 2) Je nutné dělat nějaké úpravy u prvního vozidla? 3) Pokud by první automobil nyní prodal, musel by z prodeje odvést DPH, pokud si ho při nákupu nenárokoval, protože v té době nebyl plátce DPH?

Doplňující dotaz: Pokud to dobře chápu, mám-li automobil v obchodním majetku fyzické osoby a je mi zrušena registrace k DPH, měl bych postupovat podle § 79a zákona o DPH. Ten říká, že mám snížit uplatněný odpočet daně, předpokládám že v návaznosti na § 78 (lhůta pro úpravu odpočtu daně činí 5 let a počíná běžet kalendářním rokem, v němž byl dlouhodobý majetek pořízen). Vyplývá z toho, že pokud jde o automobil starší než 5 let, nebudu muset v tomto případě odvádět DPH?

Doplňující dotaz: Jak by se měla stanovit DPH na výstupu v případě, že mi registraci zruší finanční úřad? Donutí mě tím odvést daň z obvyklé ceny, přestože se nejedná o mé rozhodnutí?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 2, 78d.2, 79a zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty