Placení stravného při neodhlášení obědu ve vlastní jídelně

Plné znění otázky

Jsme domov se zvláštním režimem, příspěvková organizace, jehož zřizovatelem je Krajský úřad. Máme vlastní jídelnu, kam se chodí stravovat pouze naši uživatelé a naši zaměstnanci. Ve výjimečných případech se stane, že si zaměstnanec nahlásí na poslední chvíli dovolenou nebo nečekaně onemocní a oběd si na první a druhý den nestihne odhlásit. Ve vnitřních směrnicích máme, že zaměstnanec má nárok na jeden oběd za sníženou cenu po odpracování nejméně 3 hodin za směnu. Jak máme tedy postupovat, pokud se nám stane takovýto případ? Oběd uvařen, zaměstnanec si ho včas neodhlásil. Máme chtít po zaměstnanci plnou cenu oběda 105 Kč - což je cena potravin + režijní náklady (u nás je to 44 Kč potraviny a 61 Kč režie)? Nebo máme chtít po zaměstnanci doplatit do pokladny pouze cenu potravin 44 Kč? Jelikož se nám to stalo právě nyní po několika letech, nejsme si jistí, která varianta platí. 

Odpověď