Osvobození od daně z příjmů při prodeji nemovitosti

Plné znění otázky

Fyzická osoba, nepodnikatel, prodala v roce 2022 nemovitost, která nesplňovala parametry pro osvobození od daně z příjmů. Prodejní cena 6mil.Kč. Tuto nemovitost FO pořídila kupní smlouvou za 4mil.Kč v roce 2021. Na FU včas předložila oznámení o využití režimu osvobození od daně z příjmů s podmínkou využití prostředků na vlastní bydlení do konce následujícího roku.

1) Aby byla podmínka pro osvobození splněna, je nutné vynaložit na pořízení bytové potřeby celou částku 6 mil.Kč, nebo postačí na rozdíl, tedy 2 mil. Kč (6-4)? Tady podotknu, že jsem volal na FU a tam mi sdělili, že na celou částku 6mil.Kč, ale s tím se mi nechce souhlasit, proto prosím o Váš názor.

2) Pokud bytovou potřebu splním tím, že si koupím pozemek na výstavbu RD, je zde podmínka , že musím zahájit výstavbu do 4 let. Platí tato podmínka i pro tento režim osvobození?

3) Pokud by platila tato podmínka, zahájit výstavbu do 4let a výstavba zahájena nebude, znamená to, že tento 4rok musím dodanit původní osvobození z prodeje, tj částku 6 mil.Kč nebo 4 mil. Kč? 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 4, 4b zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů