Nárok na odpočet DPH u bytového domu

Plné znění otázky

Náš klient, s. r. o., plátce DPH, vlastní objekt, u kterého aktuálně probíhá rekonstrukce. Ze stávajícího objektu ost. občanská vybavenost dojde ke změně - vybudování bytového domu s byty splňující definici sociálního bydlení ve dvou podlažích a v přízemí se buduje prodejní prostor - nebytový prostor. Byty ani nebytový prostor nebudou vymezeny jako jednotka. Jde o jeden bytovým dům, ve kterém více jak polovina( cca 3/4) slouží pro bydlení a všechny byty jsou o velikosti do 60 m2.

S dodavatelem je uzavřena smlouva o dílo za jednu celkovou cenu. Dodavatel nám bude účtovat v režimu přenesení daňové povinnosti. Za správně vyměřenou sazbu DPH si odpovídáme my. Uvažujeme správně o sazbě za veškeré stavení práce ve výši 12 % (tedy včetně nebytového prostoru, který je součástí jedné ceny)?

Pronájem bytů bude v režimu osvobození, tedy bez nároku na odpočet. Co se týče nebytového prostoru, ten bude pronajat plátci DPH, již nyní máme uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí, která nám zajistí nájem na min. 10let. Nájem bude zatížen DPH. Chápeme správně, že v tomto případě budeme nárok na odpočet uplatňovat v režimu kráceného odpočtu? Protože firma má vedle této aktivity svojí hlavní jinou činnost, vychází jí koeficient tak, že nakonec by vůbec nekrátila a z toho máme obavy. 

Odpověď