Prodej TZ HIM zpět pronajímateli

Plné znění otázky

Firma s. r. o. s městem ukončila nájemní smlouvu na dobu určitou k 31. 12. 2017, z této nájemní smlouvy vyplývá, že nájemce má pronajímateli prodat veškerý majetek movitý a nemovitý (jsou to stavební úpravy objektu pevně spojené s budovou na základě kolaudačních rozhodnutí v průběhu 3 až 5 let zpětně) cca za x mil. Kč bez DPH.

1. Kdy nastane datum uskutečnění zdanitelného plnění? V momentě ukončení nájemní smlouvy, kde se píše, že bude ze strany nájemce vystavena faktura na prodej nebo dnem předání objektu městu nebo až v případě konkrétního dne předání HIM městu na základě předávacího protokolu seznamu hmotného majetku? Je to x položek seznamu?

2. V jakých částkách se vystaví faktura za prodej HIM? V cenách vedených v účetnictví v den nákupu majetku (např. 3 až 5 let zpětně nákup HIM) nebo v zůstatkové ceně uvedené v účetnictví po odpisech k 31. 12. 2017 nebo na základ znaleckého posudku jako jedna celková částka stavebních úprav?

3. Bude na výše uvedenou částku za prodej HIM-stavební úpravy městu napočítáno DPH (při pořizování HIM-stavebních úprav bylo DPH odpočítáváno)?

Odpověď