Občanské sdružení, DPH i daň z příjmu

Plné znění otázky

Občanské sdružení M+W, pan M a pan W vlastní společně několik nemovitostí, které pronajímají převážně plátcům DPH, oba jsou plátci DPH, i když nepodnikají jako OSVČ, před několika lety uzavřeli dohodu o založení občanského sdružení a dohodli se, že o společných nemovitostech povede účetnictví pan M, navíc každý z nich pronajímá i své vlastní nemovitosti.

Z hlediska DPH: pan M přiznával v přiznání k DPH všechny příjmy a uplatňoval DPH ze všech výdajů, za pana W jsme zasílali nulová hlášení.

Z hlediska daně z příjmů: po ukončení roku mezi nimi proběhlo vyúčtování pouze formou excelovské tabulky, ve které byl vyčíslen součet všech nákladů, součet příjmů a jejich rozdělení (každý z nich polovinu); tato tabulka sloužila pro oba jako podklad pro Přiznání k dani z příjmů fyzických osob (každý z nich uvedl do svého přiznání polovinu z příjmů a polovinu výdajů změna legislativy.

Od začátku roku 2019 platí údajně nařízení, že vyrovnání mezi společníky sdružení by mělo být zahrnuto do jejich účetnictví.

1. Který předpis nově upravuje tyto vztahy? 2. Můžeme účtovat pouze o převodu podílu na zisku? 3. Pokud ano, jak to bude z pohledu DPH?

Odpověď

Související dokumenty