IT práce z Polska

Plné znění otázky

Česká s. r. o., plátce DPH, se zabývá pracemi v oblasti úpravy a údržby softwaru pro společnosti mimo území EU. Na větší část prací se objednává subdodavatele, fyzické osoby z Polska. Tedy mezi s. r. o. a FO z Polska dojde k uzavření rámcové smlouvy a následně jsou na základě individuální objednávky provedené IT práce. Ty subdodávky jsou dlouhodobého charakteru, dodavatelé fakturují měsíčně.

Podle nás jde na straně dodavatele (FO-PL) o osobu povinnou k dani, která by se v Polsku měla registrovat minimálně jako osoba identifikovaná k dani a podávat souhrnné hlášení. Bohužel ani u jedné z polských FO nejsme schopni tyto osoby k tomu přesvědčit, mluví o tom, že vykonávají nezávislou činnost a nemají povinnost k DPH. My aktuálně z poskytnutých prací vyměříme DPH na řádku č. 12 přiznání k DPH a uplatníme nárok na odpočet i když nemáme k dispozici DIČ dodavatele (odmítá to řešit). Souhlasíte s naším řešením, případně co doporučujete?

Podléhají tyto platby zajištění daně, případně srážkové dani, případně nějakého oznámení, hlášení? Podle nás nejde o příjmy ze zdrojů na území ČR, subdodavatel, svoji činnost kompletně vykonává na vlastních prostředcích v Polsku, kancelář místo výkonu má v Polsku, internet, poplatky, daně si platí v Polsku. Navíc samotný produkt (spotřeba provedených služeb) není v ČR, je vykonávána pro území a osoby mimo EU).

Odpověď