Účtování v cizích měnách

Plné znění otázky

Jaký je správný postup účtování v PÚ pro následující situace, kdy účetní jednotka používá pevný měsíční kurz (vždy k 1. v měsíci):

1) Směna valut ve směnárně - účetní jednotka vybere peníze (CZK) ze svého bankovního účtu (vedeného v CZK) (účtování 261/221) - vybrané CZK smění ve směnárně na EUR - směněnou částku v EUR uloží na bankovní účet (v EUR) (účtování 221/261) Lze v této situaci využít směnný kurz směnárny? Tedy nevnikne kurzový rozdíl? Nebo je nutné přepočítat výběr z banky pevným kurzem?

2) Půjčky společníka - společník občas poskytne s.r.o. půjčku (pro dorovnání cash flow), smlouva stanoví, že jistina bude vrácena buď ve stejné částce v EUR nebo v ekvivalentní částce v Kč stanovené ve smlouvě (tedy např. 5000 EUR = 130.000 Kč) - obvykle je situace taková, že společník půjčuje do společnosti EUR (např. 500 EUR) a zpět dostává smlouvou stanovenou částku v Kč (např. 130 000 Kč). Je možné použít kurz stanovený ve smlouvě (tedy nevznikne kurzový rozdíl) nebo je nutno přepočítat všechny operace aktuálním pevným kurzem a vyčíslit tak kurzový rozdíl mezi okamžikem poskytnutí a splacení půjčky (příp. přecenění k rozvah, dni)?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 24.6 zákona 563/1991 Sb., o účetnictví