Leasingový podnájem a DPH

Plné znění otázky

K našemu podnikání bylo zapotřebí pořídit nákladní vůz, abychom mohli zboží rozvážet našim klientům po celém Bavorsku v Německu. Jelikož jsme ale vznikli poměrně nedávno, neměli jsme dostatečný kapitál na přímé pořízení automobilu. Proto jsme se obrátili na banky, kde jsme také nepochodili. Neměli jsme dostatečnou historii pro obdržení nějakého financování. Tak jsme se museli obrátit na leasingovou společnost, u které se nám automobil podařilo získat. S veškerým svolením a souhlasem leasingové společnosti byl jediným způsobem, jak pořídit automobil, ho koupit na firmu rodičů, kteří pak následně budou předávat automobil do užívání nám jako leasingový podnájem. Ke všemu jsme podepsali patřičné smlouvy, atd. Uživatelem a nositelem veškerých nákladů a příjemcem veškerých přínosů tohoto majetku jsme tedy my. Rodiče zde vystupují pouze jako "ručitelé". - Celková cena leasingu je 1 828 632 Kč (zahrnující i pojistné) - Z toho DPH 21% je 296 677,83 Kč - Akontace včetně 1. splátky je 447 680 Kč - Jednotlivé splátky po 48 měsíců jsou 28 749 Kč (zbývá tedy již jen 47 splátek - 1. splátka byla splacena s akontací) - Odkupní cena je 1 000 Kč + 21% DPH Akontaci ve výši 447 680 Kč jsme zaplatili na účet rodičů, kteří ji pak následně přeposlali leasingové společnosti. Rodiče pak na tuto částku vystaví fakturu (přefakturaci) na naši společnost. Následné faktury splátek nájemného budou ve výši jednotlivých měsíčních splátek 28 749 Kč (nájemné 21 728,10 + 4 562,90 DPH + pojistné 2 458 Kč) Od roku 2021 je podle mých informací finanční leasing překlasifikován z hlediska DPH jako pořízení zboží a tudíž si pořizovatel může uplatnit DPH hned při předání majetku k užívání. Rodiče si tedy celkovou výši DPH 296 677,83 Kč budou moci uplatnit v dalším přiznání k DPH.

1. Bude se možnost tady toho uplatnění celkové výše DPH vztahovat i na nás jakožto na faktického uživatele automobilu? Nebo budeme mít nárok si uplatnit DPH pouze postupně v jednotlivých měsících na základě faktur vystavených firmou rodičů?

2. Jak bych měl zaúčtovat již zmíněnou přefakturovanou akontaci 447 680 Kč? Rozdělit ji rovnoměrně do nákladů pomocí časového rozlišení jako klasicky u finančního leasingu?

3. Budou se v případě leasingového podnájmu jednotlivé splátky účtovat rovnou do nákladů nebo se bude muset časově rozlišovat celková leasingová úplata (bez DPH) jako u klasického finančního leasingu? 

Odpověď