Dovolená po mateřské dovolené

Plné znění otázky

Zaměstnankyni skončí mateřská dovolená 24. 12. 2021. Je zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, 8 hodin denně, 5 dnů v týdnu, stálá měsíční mzda. Po skončení mateřské dovolené by si měla čerpat 21 dní řádné dovolené (20 dní nárok za rok 2021, 1 den staré - celkem 168 hodin). V době mezi 26. 12. a 1. 1. míváme ve firmě tzv. vánoční dovolenou, která se však zadává až při výpočtu prosincové mzdy (během roku není na výplatním lístku vidět). Bude mít zaměstnankyně po mateřské také nárok na tuto "vánoční" dovolenou, když jí mateřská skončí 24. 12. 2021? Nebo může čerpat jenom uvedených 21 dní?

Doplnění dotazu:

Zaměstnanec, který je zaměstnán po celý rok má nárok na 20 pracovních dnů dovolené. Tu si u nás mohou zaměstnanci vybírat dle svého uvážení, žádná nařízená nebo celozávodní dovolená není. Potom máme navíc ještě dovolenou mezi vánočními svátky (stejně by si většina lidí brala dovolenou a na poslední chvíli už se stejně toho moc nevyřeší). Máme to dokonce uvedeno v pracovní smlouvě:

„Zaměstnanec má nárok na 20 pracovních dnů dovolené za rok, navíc dny volna mezi vánočními svátky a Novým rokem.“

Z těch 20ti dnů řádné dovolené si na tu „vánoční“ dovolenou nemusí nic schovávat. V informačním systému však máme zadáno u lidí jen těch 20 dní, protože když by tam měli těch 25, tak by si během roku někteří čerpali celých 25 dní. Takže těch 5 dnů vánoční dovolené se jim tam objeví až v prosincové mzdě.

Oněch 5 dní vánoční dovolené se musí vyčerpat (s výjimkou nemoci). Z těch cca 60 lidí, co máme, přijdou ca 1–2 pracovníci jen na pár hodin, ale stejně se jim to počítá jako dovolená a ne odpracovaný čas. Podmínky žádné nejsou. Dokonce před lety jeden kolega nastoupil někdy v polovině prosince a tuto vánoční dovolenou také měl.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 217.5 zákona 262/2006 Sb., zákoník práce