267/2012 Sb., o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost

Schválený:
267/2012 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 27. července 2012
o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 33 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 369/2011 Sb.:
 
§ 1
Předmět úpravy
Nemoci, u nichž lze lázeňskou léčebně rehabilitační péči poskytnout, indikační předpoklady, odborná kritéria pro poskytnutí lázeňské léčebně rehabilitační péče, délka léčebného pobytu a indikační zaměření pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče v lázeňských místech jsou uvedeny v příloze k této vyhlášce.
 
§ 2
Přechodné ustanovení
(1) Lázeňská léčebně rehabilitační péče, na jejíž poskytnutí byl vystaven návrh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se poskytne podle vyhlášky č. 58/1997 Sb., kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost.
(2) Poslední léčebný pobyt pojištěnce uskutečněný podle dosavadních právních předpisů v období od 1. října 2009 do dne nabytí účinnosti této vyhlášky se považuje za základní léčebný pobyt podle této vyhlášky. Další léčebný pobyt odpovídající indikaci, na základě které byl uskutečněn léčebný pobyt podle věty první, se považuje za pobyt opakovaný podle této vyhlášky.
 
§ 3
Zrušovací ustanovení
Vyhláška č. 58/1997 Sb., kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost, se zrušuje.
 
§ 4
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2012.
Ministr:
doc. MUDr. Heger, CSc., v. r.
 
Příloha
Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost
I.
Obecná ustanovení
1. Lázeňská léčebně rehabilitační péče je poskytována ve zdravotnických zařízeních, která se nacházejí v místě výskytu přírodního léčivého zdroje nebo na území s klimatickými podmínkami příznivými k léčení, a při poskytování péče jsou využívány přírodní léčivé zdroje nebo klimatické podmínky1).
2. Délka základního léčebného pobytu u dospělých je stanovena na 21 dní, u dětí a dorostu na 28 dní. Je-li lázeňská léčebně rehabilitační péče poskytnuta jako komplexní, může vedoucí lékař zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče u vyznačených indikací podle konkrétního stavu pojištěnce navrhnout její prodloužení. Prodloužení i jeho délka podléhá souhlasu revizního lékaře příslušné zdravotní pojišťovny.
3. Délka opakovaného léčebného pobytu formou komplexní lázeňské léčebně rehabilitační péče u dospělých je stanovena na 21 dní, u dětí a dorostu na 28 dní. Je-li lázeňská léčebně rehabilitační péče poskytnuta jako komplexní, může vedoucí lékař zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče u vyznačených indikací podle konkrétního stavu pojištěnce navrhnout její prodloužení. Prodloužení i jeho délka podléhá souhlasu revizního lékaře příslušné zdravotní pojišťovny.
Délka opakovaného léčebného pobytu formou příspěvkové lázeňské léčebně rehabilitační péče u dospělých je stanovena podle návrhu lékaře, který péči doporučuje, na 14 nebo 21 dnů. Je-li lázeňská léčebně rehabilitační péče poskytnuta v délce 14 dnů, může vedoucí lékař zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče podle konkrétního stavu pojištěnce navrhnout její prodloužení na 21 dnů. Prodloužení podléhá souhlasu revizního lékaře příslušné zdravotní pojišťovny.
4. Osobám dorostového věku lze výjimečně, a to se souhlasem rodičů, poskytnout lázeňskou léčebně rehabilitační péči i ve zdravotnických zařízeních určených pro dospělé.
5. Pokud je pojištěnec plně odkázán na pomoc druhé osoby při sebeobsluze, je přijetí pojištěnce možné pouze po předchozím dojednání s vedoucím lékařem zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče.
6. Vyšetření pro vystavení návrhu na lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost
6.1. V návrhu se uvede:
a) indikace, na jejímž základě se pojištěnci navrhuje poskytnout lázeňskou léčebně rehabilitační péči,
b) souhrn vedlejších nemocí pojištěnce a pravidelná medikace,
c) výška a hmotnost pojištěnce, jeho závislost na návykových látkách a nikotinu,
d) EKG, pokud se jedná o pojištěnce staršího 40 let,
e) vyšetření uváděná v záhlaví u jednotlivých indikačních skupin nemocí podle části II. a III. této přílohy a jejich výsledky,
f) jednoznačné stanovisko internisty nebo geriatra ke schopnosti pojištěnce absolvovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči, pokud se jedná o pojištěnce staršího 70 let nebo polymorbidního nemocného,
g) jednoznačné stanovisko dětského lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost ke schopnosti absolvovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči s přihlédnutím k celkovému stavu pojištěnce a typu navrhované lázeňské léčebně rehabilitační péče, pokud se jedná o dítě,
h) jednoznačné stanovisko klinického onkologa, radiačního onkologa, dětského onkologa a hematologa, onkogynekologa nebo onkochirurga ke schopnosti pojištěnce absolvovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči, pokud se jedná o onkologicky nemocného.
6.2. Pokud se jedná o přímé přeložení ze zdravotnického zařízení poskytovatele lůžkové péče nebo vypsání lázeňského návrhu v době kratší 2 měsíců od ukončení hospitalizace, pak přiložená kopie propouštěcí zprávy z nemocnice s odpovídajícími vyšetřeními podle odstavce 6.1. a požadavky uvedenými v části II. nebo III. přílohy podle jednotlivých indikací je ekvivalentem požadovaných vyšetření. Ošetřující lékař se v návrhu vyjádří ke zdravotnímu stavu pacienta a pokud došlo v této pohospitalizační době k radikální změně zdravotního stavu, předá výsledky doplňujících vyšetření.
6.3. Vyšetření musí být provedena v termínech odpovídajících potřebě posouzení dynamiky procesu onemocnění.
7. Kontraindikace lázeňské léčebně rehabilitační péče o dospělé, děti a dorost
7.1. Obecné kontraindikace lázeňské léčebně rehabilitační péče o dospělé, děti a dorost
a) Infekční nemoci přenosné z člověka na člověka a bacilonosičství. Je-li některá nemoc, indikovaná pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, sdružena s TBC dýchacího ústrojí, nebo jinou formou TBC, může být lázeňská léčebně rehabilitační péče navržena a povolena jen po řádném ukončení léčby antituberkulotiky a se schválením pneumologa.
b) Všechny nemoci v akutním stádiu a stavy, při kterých lze důvodně očekávat destabilizaci zdravotního stavu.
c) Klinické známky oběhového selhání, netýká se indikací skupiny II. Maligní arytmie a trvalá hypertenze nad 120 mm Hg diastolického tlaku.
d) Stavy po hluboké trombóze do 3 měsíců po odeznění nemoci, stavy po povrchové tromboflebitis do 6 týdnů po odeznění nemoci.
e) Opakující se profuzní krvácení jakékoli etiologie v posledních 12 měsících, léčba je možná po kladném vyjádření hematologa.
f) Kachexie různé etiologie znemožňující intenzivní rehabilitaci (BMI méně než 16,5). Netýká se indikační skupiny IX a XXIX - anorexie.
g) Zhoubné nádory během léčby a po ní s klinicky zjistitelnými známkami aktivity nemoci. Kontraindikovány nejsou případy, kdy není prokazatelných známek progrese nebo je progrese zhoubného onemocnění pomalá a dlouhodobá a charakter nádorového onemocnění není překážkou pro indikovanou lázeňskou léčebně rehabilitační péči souběžného jiného onemocnění. Dlouhodobá hormonální protinádorová terapie není kontraindikací. Onkologické maligní onemocnění do 2 let po ukončení léčby je kontraindikací užití přírodního léčivého zdroje - přírodní minerální vody radonové.
h) Nekompenzovaná epilepsie. U pojištěnce s epilepsií může být léčba poskytnuta na základě kladného vyjádření neurologa nebo dětského neurologa, který má pojištěnce pro epilepsii v dispenzární péči. Pro indikační skupinu VI a XXVI není epilepsie kontraindikací.
i) Aktivní ataky nebo fáze psychóz a duševní poruchy s asociálními projevy nebo sníženou možností komunikace nebo neschopností dodržovat léčebný a domácí řád zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče, transitorní stavy zmatenosti, demence. Snížená možnost komunikace není kontraindikací u indikační skupiny VI v případě postižení CNS a IX, XXVI a XXIX, je-li součástí klinického obrazu daného onemocnění, pokud psychický stav umožňuje lázeňskou léčebně rehabilitační péči.
j) Závislost na alkoholu a závislost na návykových látkách. Netýká se lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci po operaci a tato lázeňská léčebně rehabilitační péče je nedílnou součástí pooperační péče.
k) Závislost na nikotinu u dětí a dorostu a u pojištěnců s indikacemi skupiny II, III/1, III/2, IV, V. Netýká se lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou diagnózu a tato lázeňská léčebně rehabilitační péče je nedílnou součástí pooperační péče.
l) Inkontinence moče II. a III. stupně a inkontinence stolice. Neplatí pro indikační skupinu nemocí VI, VIII/3, XXVI, XXVIII/1, XXVIII/2, XXVIII/6. Anus praeternaturalis není kontraindikací léčby, pouze omezuje provádění léčebných procedur.
m) Těhotenství.
7.2. Další kontraindikace jsou uvedeny v části II. B. a III. C této přílohy u jednotlivých indikačních skupin.
8. Dostupností zdravotnického pracovníka se pro účely této vyhlášky rozumí v případě vyžádání vždy fyzická přítomnost v závislosti na naléhavosti provedení výkonu a na klinickém stavu pojištěnce a dále dostupnost rady a pomoci prostřednictvím telefonu nebo elektronicky.
II.
Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé
A.
Seznam indikačních skupin pro dospělé:
I. Nemoci onkologické
II. Nemoci oběhového ústrojí
III. Nemoci trávicího ústrojí
IV. Nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí
V. Nemoci dýchacího ústrojí
VI. Nemoci nervové
VII. Nemoci pohybového ústrojí
VIII. Nemoci močového ústrojí
IX. Duševní poruchy
X. Nemoci kožní
XI. Nemoci gynekologické
B.
Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé
                               
       
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
Číslo    Indikace                   ZÁKLADNÍ                                 OPAKOVANÝ                      Kontraindikace a  Odborná kritéria pro poskytnutí lázeňské léčebně rehabilitační     Lázeňské místo
indikace                            léčebný pobyt                            léčebný pobyt                  další požadavky   péče
                                    - forma: K nebo P                        - forma: K nebo P              speciální pro     
                                    - délka léčebného pobytu                 - délka léčebného pobytu       dané onemocnění
                                    - lhůta pro nástup léčebného pobytu      - léčebné pobyty
                                    - možnost prodloužení
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
I        NEMOCI ONKOLOGICKÉ
         Stanovený přírodní léčivý zdroj: Pro celou indikační skupinu onkologie se nestanovuje, je ale vhodný podle orgánového postižení.
         Vyšetření: Odborná onkologická vyšetření včetně vyjádření, že pojištěnec je bez známek recidivy nebo diseminace. Vyšetření ne starší 2 měsíců.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
I/1      - Zhoubné nádory.          K 21 dnů                                 K 21 dnů                       Aktivita          Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Vhodné lázeňské
                                    Do 12 měsíců po ukončení komplexní       Hodgkinova nemoc               onkologického     Dermatovenerolog,                                                  místo určí lékař,
                                    protinádorové léčby.                     do 36 měsíců od posledního     onemocnění -      diabetolog a endokrinolog, gastroenterolog,                        který péči
                                                                             K pobytu.                      stav pacienta     gynekolog a porodník,                                              doporučuje, podle
                                                                                                            PS > 2.           hematolog,                                                         postižení orgánů
                                                                             P 14 nebo 21 dnů                                 chirurg,                                                           v návaznosti
                                                                             Ostatní.                                         klinický onkolog,                                                  na místa uvedená
                                                                                                                              otorinolaryngolog, pneumolog,                                      v dalších
                                                                                                                              radiační onkolog,                                                  indikačních
                                                                                                                              rehabilitační lékař nebo                                           skupinách.
                                                                                                                              urolog.                                                            
                                                                                                                              
                                                                                                                              Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                                              Klinický onkolog nebo
                                                                                                                              lékař příslušné specializace podle povahy nádoru.
                                                                                                                                      
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
II       NEMOCI OBĚHOVÉHO ÚSTROJÍ
         Stanovený  přírodní  léčivý zdroj: Přírodní minerální voda uhličitá, přírodní zdroj plynného oxidu uhličitého, přírodní minerální voda jodová (mimo indikace II/2,II/6,II/7,II/9), přírodní  minerální  voda
         sirná - skupina B (sirná) pro indikace II/4,II/5, přírodní minerální voda radonová pro indikace II/4,II/5.
         Kontraindikace  pro  celou  indikační  skupinu:  AV blokáda (2. až 3. stupně), srdeční nedostatečnost podle NYHA IV, sy AP odpovídající CCS klasifikaci IV, aktivní  infekční  endokarditis,  podmínkou  pro
         opakování léčby: abstinence nikotinu déle než 12 měsíců.
         Vyšetření:  EKG  (kopie záznamu z poslední doby ne starší 2 měsíců), cholesterol, triglyceridy, glykémie, urea, kreatinin. U hypertenzní nemoci i oční pozadí. U obliterujících procesů  cévních  i  funkční
         zkoušky,  ultrazvukové vyšetření na principu vyhodnocování odezvy časově posunutých částí signálu (ultrazvukové vyšetření podle Dopplera) a oční pozadí. U kardiologických onemocnění i RTG hrudních  orgánů
         nebo echokardiografické vyšetření. Další případné požadavky vyplývající ze znění jednotlivých indikací.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
II/1     - Symptomatická ischemická P 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         choroba srdeční.                                                                                                     Internista,                                                        Hodonín
                                                                                                                              kardiolog,                                                         Karlova Studánka
                                                                                                                              praktický lékař nebo                                               Klimkovice
                                                                                                                              rehabilitační lékař.                                               Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                              Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Lázně Kynžvart
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Lázně Libverda
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Lednice
                                                                                                                              Internista nebo                                                    Luhačovice
                                                                                                                              kardiolog.                                                         Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou

II/2     - Stav po infarktu         K 21 dnů                                                                                  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         myokardu.                  Do 12 měsíců po vzniku infarktu                                                           Internista,                                                        Karlova Studánka
                                    myokardu.                                                                                 kardiolog nebo                                                     Konstantinovy Lázně
                                                                                                                              rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
                                    Možnost prodloužení.                                                                                                                                         Lázně Libverda
                                                                                                                              Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Luhačovice
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Mariánské Lázně
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Poděbrady
                                                                                                                              Internista nebo                                                    Teplice nad Bečvou
                                                                                                                              kardiolog.
                                                                                                                              
                                                                                                                              

II/3     - Hypertenzní nemoc        K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Závažné poruchy     Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         II. až III. stupně.        Hypertenze III. stupně komplikovaná      Hypertenzní nemoc            psychiky po CMP.    Internista,                                                        Hodonín
                                    ICHS, chronickým srdečním selháním,      refrakterní.                 Klidové bolesti     kardiolog nebo                                                     Karlova Studánka
                                    CMP, TIA, chronickou renální                                          dolních končetin.   rehabilitační lékař.                                               Klimkovice
                                    insuficiencí na podkladě vaskulární                                   Ulcerace                                                                               Konstantinovy Lázně
                                    nefrosklerosy.                                                        nebo gangréna                                                                          Lázně Darkov
                                                                                                          dolních končetin.                                                                      Lázně Kynžvart
                                    Možnost prodloužení.                                                  Nefropatie                                                                             Lázně Libverda
                                                                                                          s klinickými                                                                           Lednice
                                    P 21 dnů                                                              známkami urémie.                                                                       Luhačovice
                                    Ostatní.                                                              Podmínkou                                                                              Mariánské Lázně
                                                                                                          pro opakování                                                                          Poděbrady
                                                                                                          léčebného pobytu:                                                                      Teplice nad Bečvou
                                                                                                          - abstinence
                                                                                                          nikotinu déle než
                                                                                                          12 měsíců
                                                                                                          - u obezity při
                                                                                                          BMI vyšším než 30
                                                                                                          snížení hmotnosti
                                                                                                          o 5 %
                                                                                                                  od posledního
                                                                                                          léčebného pobytu,
                                                                                                          - u obezity při
                                                                                                          BMI vyšším než 35
                                                                                                          snížení hmotnosti
                                                                                                          o 10 %
                                                                                                          od posledního
                                                                                                          léčebného pobytu.
                                                                                                          

II/4     - Onemocnění tepen         K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Závažné projevy     Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         končetin na podkladě       Onemocnění tepen končetin na podkladě    Onemocnění tepen končetin    celkové             Angiolog,                                                          Františkovy Lázně
         aterosklerotickém II b     aterosklerotickém                        na podkladě                  aterosklerózy.      internista nebo                                                    Hodonín
         nebo zánětlivém.            II b.                                   aterosklerotickém            Klidové bolesti     rehabilitační lékař.                                               Jáchymov
                                                                             II b.                        související                                                                            Karlova Studánka
                                    P 21 dnů                                 Po uplynutí 12 měsíců        s diagnosou.                                                                           Klimkovice
                                    Ostatní.                                 od předchozího K pobytu,     Ulcerace.                                                                              Konstantinovy Lázně
                                                                             pokud není možná invazivní                                                                                          Kostelec u Zlína
                                                                             léčba.                                                                                                              Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                             Maximálně 1 x.                                                                                                      Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                             P 14 nebo 21 dnů                                                                                                    Luhačovice
                                                                             Ostatní.                                                                                                            Mariánské Lázně
                                                                             Pokud není možná invazivní                                                                                          Ostrožská Nová Ves
                                                                             léčba.                                                                                                              Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny

II/5     - Funkční poruchy          K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Závažné projevy     Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         periferních cév a stavy po Funkční poruchy periferních cév jako                                  celkové             Angiolog,                                                          Františkovy Lázně
         trombózách, nejdříve za 3  nemoci z povolání podle jiného právního                               aterosklerózy.      internista,                                                        Hodonín
         měsíce po odeznění         předpisu.                                                             Klidové bolesti     kardiolog,                                                         Jáchymov
         akutního stádia.                                                                                 související         pracovní lékař nebo                                                Karlova Studánka
         - Chronický lymfatický     P 21 dnů                                                              s diagnosou.        rehabilitační lékař.                                               Klimkovice
         edém.                      Ostatní.                                                              Ulcerace.                                                                              Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny

II/6     - Stavy                    K 21 dnů                                                              Rozpad rány         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         po kardiochirurgických     Přímé přeložení ze zdravotnického                                     po operačním        Kardiochirurg,                                                     Karlova Studánka
         výkonech typu:             zařízení poskytovatele lůžkové péče                                   výkonu.             kardiolog nebo                                                     Konstantinovy Lázně
         náhrada chlopně            do 1 měsíce po operaci.                                               Mediastinitis.      rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
         bioprotézou nebo           Při komplikacích výjimečně do 3 měsíců                                Nedoléčená                                                                             Lázně Libverda
         metalickou protézou,       od operace.                                                           infekční                                                                               Luhačovice
         rekonstrukční výkony                                                                             endokarditis.               Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Mariánské Lázně
         na chlopních,              Možnost prodloužení.                                                  Embolické           poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Poděbrady
         chirurgická                                                                                      komplikace.         Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Teplice nad Bečvou
         revaskularizace myokardu -                                                                       Neodezněný          Kardiolog.                                                         
         CABG, kombinované výkony -                                                                       organický           
         revaskularizace myokardu                                                                         psychosyndrom.      
         a náhrada nebo korekce
         chlopně,
         defekty septa síní nebo
         komor.
         - Kardiochirurgické výkony
         s vyloučením výkonů
         kardiointervenčních.

II/7     - Stavy po operacích       K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Rozpad rány         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         srdečních vad.             Do 12 měsíců po operaci (vyjma PTCA).    Do 12 měsíců od ukončení K   po operačním        Kardiochirurg,                                                     Karlova Studánka
         - Stavy po                                                          léčby.                       výkonu.             kardiolog nebo                                                     Konstantinovy Lázně
         revaskularizačních         Možnost                                                               Mediastinitis.      rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
         operacich srdce.           prodloužení.                                                          Nedoléčená                                                                             Lázně Libverda
         - Stavy po perkutánní                                                                            infekční            Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Luhačovice
         transluminární koronární   P 21 dnů                                                              endokarditis.       poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Mariánské Lázně
         angioplastice.             Do 3 měsíců po perkutánní                                             Embolické           Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Poděbrady
                                    transluminární koronární angioplastice.                               komplikace.         Kardiolog.                                                         Teplice nad Bečvou
                                                                                                          Neodezněný                                                                             
                                                                                                          organický           
                                                                                                          psychosyndrom.

II/8     - Stavy po rekonstrukčních K 21 dnů                                                              Těžké trofické      Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         a revaskularizačních       Stavy po rekonstrukčních a                                            defekty.            Angiolog,                                                          Hodonín
         operacích na cévním        revaskularizačních operacích na cévním                                Embolické           chirurg,                                                           Karlova Studánka
         systému mimo srdce.        systému mimo srdce do 4 měsíců                                        komplikace. Rozpad  internista,                                                        Klimkovice
         - Stavy po perkutánní      po operaci.                                                           rány po operačním   kardiolog nebo                                                     Konstantinovy Lázně
         transluminární                                                                                   výkonu.             rehabilitační lékař.                                               Lázně Darkov
         angioplastice.             P 21 dnů                                                                                                                                                     Lázně Kynžvart
                                    V rozmezí 4 až 12 měsíců po perkutánní                                                                                                                       Lázně Libverda
                                    transluminární angioplastice.                                                                                                                                Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 

II/9     - Stavy po transplantaci   K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Významná rejekční   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         srdce.                     Přímé přeložení ze zdravotnického        Maximálně 1x.                reakce.             Kardiochirurg,                                                     Karlova Studánka
                                    zařízení poskytovatele lůžkové péče                                                       kardiolog nebo                                                     Konstantinovy Lázně
                                    nebo do 12 měsíců po operaci.            Možnost prodloužení.                             rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                    Možnost prodloužení.                                                                      Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Lednice
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Luhačovice
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Mariánské Lázně
                                                                                                                              Kardiolog.                                                         Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
III      NEMOCI TRÁVICÍHO ÚSTROJÍ
         Stanovený  přírodní  léčivý  zdroj:  Pitné kúry: Přírodní minerální voda chlorido-sodná, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá u indikace  III/1,  III/2,  přírodní  minerální  voda
         hydrogenuhličitano-sodná u indikace III/1, III/2.
         Kontraindikace pro celou skupinu: Abusus léků, nedostatečná žvýkací schopnost.
         Vyšetření: Příslušné ultrazvukové nebo endoskopické vyšetření, popřípadě vyšetření jinými zobrazovacími metodami, u hepatitid i sérologické vyšetření.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
III/1    - Chronické a recidivující P 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         onemocnění žaludku a střev                                                                                           Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         s maldigestivními příznaky                                                                                           internista nebo                                                    Klášterec nad Ohří
         přetrvávajícími při                                                                                                  rehabilitační lékař.                                                       Lázně Kynžvart
         standardní farmakoterapii.                                                                                                                                                              Luhačovice
         - Stavy po těžkých                                                                                                                                                                      Mariánské Lázně
         střevních infekcích,
         parazitózách a mykotických
         onemocněních.

III/2    - Stavy po operaci         K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         žaludku, dvanáctníku,      Do 6 měsíců po operaci.                  V rozmezí 12 až 18 měsíců                        Gastroenterolog nebo                                               Karlovy Vary
         jícnu a střev                                                       po operaci nebo ukončení                         rehabilitační lékař.                                               Klášterec nad Ohří
         s postresekční             Možnost prodloužení.                     komplexní léčby                                                                                                     Lázně Kynžvart
         symptomatologií                                                     při trvající                                                                                                        Luhačovice
         endoskopicky ověřenou.     P 21 dnů                                 symptomatologii.                                                                                                    Mariánské Lázně
                                    V rozmezí 6 až 12 měsíců po operaci.

III/3    - Crohnova nemoc.          K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         - Colitis ulceroza.        Těžká forma onemocnění (hodnota CDAI     Opakované exacerbace                             Gastroenterolog nebo                                               Karlovy Vary
                                    nad 450).                                Crohnovy nemoci maximálně                        rehabilitační lékař.                                               Luhačovice
                                                                             1x ročně do stabilizace                                                                                             Mariánské Lázně
                                    Možnost prodloužení.                     stavu.                                           Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                    P 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                    Ostatní.                                 Ostatní.                                         Gastroenterolog.
                                                                                                                              
                                                                                                                              

III/4    - Chronická onemocnění     P 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         žlučníku a žlučového                                                K udržení remise, zvláště                        Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         traktu s lithiazou, pokud                                           stavy s kontraindikací                           chirurg                                                            Luhačovice
         je operace                                                          k operaci.                                       internista nebo                                                    Mariánské Lázně
         kontraindikovaná.                                                                                                    rehabilitační lékař.
         - Sklerotizující                                                                                                     
         cholangoitis.
         - Funkční poruchy
         žlučového traktu.

III/5    - Stavy po komplikovaných  K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Biochemické známky  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         operacích žlučníku         Do 6 měsíců po komplikovaných operacích  Trvající dysfunkce           cholestázy.         Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         a žlučového traktu,        žlučníku a žlučového traktu.             žlučových cest.              Nedodržování        chirurg,                                                           Luhačovice
         po zákrocích pro stenozu   Po zákrocích pro stenozu a lithiázu                                   životosprávy.       internista nebo                                                    Mariánské Lázně
         a lithiázu žlučových cest. žlučových cest.                                                       Podmínkou           rehabilitační lékař.
         - Stavy po komplikovaných                                                                        pro opakování       
         operacích žlučníku         Možnost prodloužení.                                                  léčebného pobytu:
         a žlučového traktu,                                                                              - u obezity při
         po zákrocích pro stenozu   P 21 dnů                                                              BMI vyšším než 30
         a lithiazu žlučových cest  Do 6 měsíců po dissoluci kamenů a                                     snížení hmotnosti
         (pooperační                extrakorporální litotrypsii.                                          o 5 %
         pankreatitidocholangoitis,                                                                       od posledního
         ikterus, instrumentace                                                                           léčebného pobytu,
         žlučových cest, ERCP).                                                                           - u obezity při
         - Stavy po dissoluci                                                                             BMI vyšším než 35
         kamenů a extrakorporální                                                                         snížení hmotnosti
         litotrypsii.                                                                                     o 10 %
                                                                                                          od posledního
                                                                                                          léčebného pobytu.
                                                                                                          
III/6    - Stavy po akutní          K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Pokročilá jaterní   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         hepatitis jakékoliv        Do 6 měsíců od stanovení diagnozy        Poškození jater              nedostatečnost.     Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         etiologie a toxickém       při konzervativní terapii.               při přetrvávajících          Stav po krvácení    infekcionista,                                                     Luhačovice
         jaterním poškození                                                  známkách aktivity procesu    z jícnových         internista nebo                                                    Mariánské Lázně
         (lékovém i vlivem práce).  Možnost prodloužení.                     jako nemoc z povolání podle  varixů.             rehabilitační lékař.
         - Chronická hepatitis                                               jiného právního předpisu.    Alkoholová          
         s přetrváváním pozitivity                                                                        hepatopatie.        Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení
         markerů.                                                            P 14 nebo 21 dnů                                 poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:
         - Asociovaná autoimunní                                             Ostatní při přetrvávajících                      Dostupnost zdravotnického pracovníka:
         hepatitis.                                                          biochemických                                    Gastroenterolog.
         - Primární biliární                                                 nebo histologických                              
         cirhóza.                                                            známkách onemocnění jater.

III/7    - Stavy po resekčních      K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         výkonech a transplantacích Stavy po resekčních výkonech do 6                                                         Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         jater nebo operacích       měsíců po operaci.                                                                        chirurg,                                                           Luhačovice
         a transplantacích          Stavy po transplantacích         do 12 měsíců                                                     internista nebo                                                    Mariánské Lázně
         pankreatu.                 po operaci.                                                                               rehabilitační lékař.
                                                                                                                              
                                    Možnost prodloužení.                                                                      Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení
                                                                                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                                              Gastroenterolog.
                                                                                                                              
III/8    - Stavy po akutní          K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Choledocholithiasa  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Františkovy Lázně
         pankreatitis nebo po       Do 6 měsíců po akutní pankreatitis nebo  Vleklá maldigesce            a jiné poruchy      Gastroenterolog,                                                   Karlovy Vary
         exacerbaci chronické       po exacerbaci chronické pankreatitis.    a malabsorpce při prokázané  odtoku žluči        internista nebo                                                    Luhačovice
         pankreatitis.                                                       poruše stavu výživy, pokud   a pankreatického    rehabilitační lékař.                                               Mariánské Lázně
         - Prokázaná chronická      Možnost prodloužení.                     je příčinou dysfunkce        sekretu do střeva.  
         pankreatitis.                                                       pankreatu.                   Substenoza papila   Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení
                                    P 21 dnů                                                              vateri vyžadující   poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                    Ostatní.                                                              chirurgickou        Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                          léčbu.              Gastroenterolog.
                                                                                                          Jaterní             
                                                                                                          insuficience.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
IV       NEMOCI Z PORUCHY VÝMĚNY LÁTKOVÉ A ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
         Stanovený přírodní léčivý zdroj: Pitné kúry u IV/1: Přírodní minerální voda chlorido-sodná, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-sodná, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá,
         přírodní minerální voda sirná skupina A (síranová).
         Zevní balneace u indikace IV/1: Přírodní minerální voda uhličitá, přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda radonová, přírodní minerální voda sirná - skupina A (síranová).
         Klimatické podmínky příznivé k léčení u indikací IV/2, IV/3, u indikace IV/1 s výjimkou léčení komplikací angiopatií a neuropatií.
         Vyšetření: U diabetes mellitus: glykémie, glykosurie, ketolátky, u ostatních příslušné endokrinologické vyšetření.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
IV/1     - Diabetes mellitus.       K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Prokazatelné        Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bludov
                                    Stavy s komplikací (mikroangiopatie      Stavy s komplikací           nedodržování        Diabetolog a endokrinolog                                          Františkovy Lázně
                                    a makroangiopatie, neuropatie).          (mikroangiopatie             léčebného režimu.   nebo                                                               Hodonín
                                                                             a makroangiopatie,           Podmínkou           rehabilitační lékař.                                               Jáchymov
                                    P 21 dnů                                 neuropatie).                 pro opakování                                                                          Karlova Studánka
                                    Ostatní.                                                              léčebného pobytu:   Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Karlovy Vary
                                                                                                          - u obezity při     poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Klášterec nad Ohří
                                                                                                          BMI vyšším než 30   Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Klimkovice
                                                                                                          snížení hmotnosti   Diabetolog a endokrinolog.                                         Konstantinovy Lázně
                                                                                                          o 5 %                                                                                  Lázně Darkov
                                                                                                          od posledního                                                                          Lázně Kynžvart
                                                                                                          léčebného pobytu,                                                                      Lázně Libverda
                                                                                                          - u obezity při                                                                        Lednice
                                                                                                          BMI vyšším než 35                                                                      Luhačovice
                                                                                                          snížení hmotnosti                                                                      Mariánské Lázně
                                                                                                          o 10 %                                                                                 Poděbrady
                                                                                                          od posledního                                                                          Teplice
                                                                                                          léčebného pobytu.                                                                      Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                 Janské Lázně,
                                                                                                                                                                                                 Jeseník a Lipová
                                                                                                                                                                                                 Lázně - pouze pro
                                                                                                                                                                                                 léčení Diabetes
                                                                                                                                                                                                 mellitus
                                                                                                                                                                                                 bez komplikací
                                                                                                                                                                                                 angiopatií
                                                                                                                                                                                                 a neuropatií - P

IV/2     - Stavy po totální         K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         thyreoidektomii.           Do 6 měsíců po chirurgickém výkonu.      Obtížně probíhající                              Diabetolog a endokrinolog,         internista nebo                         Jeseník
         - Hypothyreóza při obtížně                                          substituce nebo při rozvoji                      rehabilitační lékař.                                               Karlova Studánka
         probíhající lékové         P 21 dnů                                 sekundárních symptomů                                                                                               Lázně Kynžvart
         substituci.                Do 6 měsíců od stanovení diagnózy        (zejména artropatie                                                                                                 Lipová Lázně
                                    hypotyreozy.                             a benigní myopatie).                                                                                                

IV/3     - Stavy po operacích       K 21 dnů                                                                                  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         hyperfunkčního benigního   Do 6 měsíců po chirurgickém výkonu.                                                       Diabetolog a endokrinolog nebo                                     Jeseník
         adenomu hypofýzy                                                                                                     rehabilitační lékař.                                               Karlova Studánka
         a nadledvin při            Možnost                                                                                                                                                      Lázně Kynžvart
         přítomnosti sekundárních   prodloužení.                                                                                                                                                 Lipová Lázně
         symptomů onemocnění                                                                                                                                                                     
         (zejména artropatie a
         myopatie).
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
V        NETUBERKULÓZNÍ NEMOCI DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ
         Stanovený  přírodní  léčivý  zdroj:  Pitné kúry a inhalace: Přírodní minerální voda chlorido-sodná, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-sodná, přírodní minerální  voda  hydrogenuhličitano-vápenato-
         hořečnatá.
         Klimatické podmínky příznivé k léčení.
         Vyšetření: Spirometrie u nemocí dolních cest dýchacích, otorinolaryngologické vyšetření u nemocí horních cest dýchacích, alergologické vyšetření u alergických onemocnění.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------         
V/1      - Stavy po operaci horních K 21 dnů                                                              Empyémy. Píštěle.   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         cest dýchacích a dolních   Do 6 měsíců po operaci.                                                                   Podle typu diagnozy:                                               Jeseník
         cest dýchacích; netýká se  Do 12 měsíců po transplantaci.                                                            Chirurg,                                                           Karlova Studánka
         stavů po operacích tonsil,                                                                                           otorinolaryngolog,                                                 Klášterec nad Ohří
         adenoidních vegetací a     Možnost prodloužení.                                                                      pneumolog nebo                                                     Lázně Kynžvart
         nosní přepážky.                                                                                                      rehabilitační lékař.                                               Lipová Lázně
         - Stavy po transplantaci                                                                                                                                                                Luhačovice
         plic.                                                                                                                                                                                   Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                           
V/2      - Poškození hrtanu a       K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         hlasivek v důsledku        Stavy, kdy přes využití všech možností   Stavy, kdy přes využití                          Foniatr,                                                           Jeseník
         hlasového přetížení.       konzervativní či chirurgické léčby       všech možností                                   pracovní lékař nebo                                                Karlova Studánka
         - Stavy po fonochirurgické nedojde k úpravě funkce hlasu.           konzervativní                                    rehabilitační lékař.                                               Klášterec nad Ohří
         léčbě.                                                              či chirurgické léčby                                                                                                Lázně Kynžvart
                                                                             nedojde k úpravě funkce                                                                                             Lipová Lázně
                                                                             hlasu.                                                                                                              Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně

V/3      - Stavy po komplikovaném   K 21 dnů                                                                                  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         zánětu plic.               Do 4 měsíců po ukončení hospitalizace.                                                    Internista,                                                        Jeseník
                                                                                                                              pneumolog nebo                                                     Karlova Studánka
                                                                                                                              rehabilitační lékař.                                               Klášterec nad Ohří
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lipová Lázně
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 
V/4      - Bronchiektazie           K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         -    Recidivující   záněty Možnost prodloužení.                     1x za 12 měsíců                                  Internista,                                                        Jeseník
         dolních  cest dýchacích  a                                                                                           pneumolog,                                                         Karlova Studánka
         chronické záněty dýchacího                                          Možnost prodloužení.                             pracovní lékař nebo                                                Klášterec nad Ohří
         ústrojí   jako   nemoc   z                                                                                           rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
         povolání   podle    jiného                                                                                                                                                              Lipová Lázně
         právního předpisu.                                                                                                                                                                      Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
V/5      - Astma bronchiale.        K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který         péči doporučuje:                           Janské Lázně
         - Chronická obstrukční     Prokázaná ventilační porucha (pokles     Prokázaná ventilační                             Alergolog a klinický imunolog,                                     Jeseník
         plicní nemoc.              hodnoty FEV 1 sec opakovaně pod 60 %     porucha (pokles hodnoty FEV                      Internista,                                                        Karlova Studánka
                                    náležité hodnoty) nebo nutnost           1 sec opakovaně pod 60 %                         pneumolog,                                                         Klášterec nad Ohří
                                    dlouhodobé (více než 6 měsíců v roce)    náležité hodnoty) nebo                           pracovní lékař nebo                                                Lázně Kynžvart
                                    systémové kortikoterapie pro uvedené     nutnost dlouhodobé (více                         rehabilitační lékař.                                               Lipová Lázně
                                    onemocnění.                              než 6 měsíců v roce)                                                                                                Luhačovice
                                                                             systémové kortikoterapie                                                                                            Mariánské Lázně
                                    Možnost prodloužení.                     pro uvedené onemocnění.
                                                                             
                                    P 21 dnů                                 1x za 12 měsíců.
                                    Ostatní.                                 
                                                                             P 14 nebo 21 dnů
                                                                             Ostatní.

V/6      - Intersticiální plicní    K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         fibrózy jakékoliv          Prokázaná ventilační porucha (pokles     Prokázaná ventilační                             Pneumolog,                                                         Jeseník
         etiologie v soustavném     hodnoty VC opakovaně pod 80 % náležité   porucha (pokles hodnoty VC                       pracovní lékař nebo                                                Karlova Studánka
         léčení.                    hodnoty).                                opakovaně pod 80 % náležité                      rehabilitační lékař.                                               Klášterec nad Ohří
                                                                             hodnoty).                                                                                                           Lázně Kynžvart
                                    Možnost prodloužení.                     1x za 12 měsíců.                                                                                                    Lipová Lázně
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                             P 14 nebo 21 dnů                                                                                                    Mariánské Lázně
                                                                             Ostatní.
                                                                             
V/7      - Následky toxických       K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Janské Lázně
         účinků plynů, dýmů,        Nemoc z povolání podle jiného právního   Maximálně 1x.                                    Pneumolog,                                                         Jeseník
         leptavých par a dráždivých předpisu.                                                                                 Pracovní lékař nebo                                                Karlova Studánka
         prachů                                                                                                               rehabilitační lékař.                                               Lázně Kynžvart
         na horní cesty dýchací     Možnost prodloužení.                                                                                                                                         Lipová Lázně
         a dolní cesty dýchací.                                                                                                                                                                  Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
VI       NEMOCI NERVOVÉ
         Stanovený  přírodní  léčivý zdroj: Přírodní minerální voda sirná - skupina B (sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda termální teplá až horká (nad 35 °C), přírodní  minerální  voda
         radonová,  přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-sodná2), přírodní minerální voda uhličitá u indikací VI/2, VI/3,VI/6, VI/8, VI/9,VI/11 (podmínkou obsah CO2 ve vanové koupeli minimálně  1000
         mg/l), přírodní peloid z lokálního zdroje u indikace VI/2, VI/3, VI/9, VI/10, VI/11.
         Vyšetření:  Odborné  neurologické  vyšetření  včetně laboratorních a funkčních vyšetření, u radikulárních syndromů též vyšetření RTG nebo jiná zobrazovací metoda  příslušné  části  páteře/  popis  snímků,
         anatomický i funkční popis/ ne starší 6 měsíců, u cervikokraniálních a cervikobrachiálních syndromů též EKG.
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
VI/1     - Obrna lícního nervu.     K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         - Postpoliomyelitický      Obrna lícního nervu v akutní fázi,       Postpoliomyelitický                              Neurolog nebo                                                      Hodonín
         syndrom.                   pokud není soustavná ambulantní          syndrom:                                         rehabilitační lékař.                                               Jáchymov
         - Chabé obrny,             nebo lůžková rehabilitační péče          1 x za 12 měsíců.                                                                                                   Janské Lázně
         mimo poúrazových, včetně   efektivní.                               Možnost prodloužení.                             Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Karlovy Vary
         poinfekční                 Postpoliomyelitický syndrom.                                                              poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Klimkovice
         polyradikuloneuritis       Ostatní diagnózy po dobu trvání chabé    P 14 nebo 21 dnů                                 Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Kostelec u Zlína
         v návaznosti na ukončení   periferní obrny s doloženou EMG a po     Ostatní po dobu trvání                           Ergoterapeut a                                                     Lázně Darkov
         akutní fáze.               dobu pozvolné úpravy funkcí.             chabé periferní obrny s                          neurolog.                                                          Lednice
                                                                             doloženou EMG a po dobu                                                                                             Luhačovice
                                    Možnost prodloužení.                     pozvolné úpravy funkcí.                                                                                             Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 
VI/2     - Polyneuropatie           K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         s paretickými projevy.     Chabé obrny s postižením 0. až 3.                                                         Neurolog nebo                                                      Buchlovice
                                    stupně svalového testu a prokazatelným                                                    rehabilitační         lékař.                                               Františkovy Lázně
                                    postižením podle EMG.                                                                                                                                        Hodonín
                                                                                                                                                                                                 Jáchymov
                                    Možnost prodloužení.                                                                                                                                         Janské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Karlova Studánka
                                    P 21 dnů                                                                                                                                                     Karlovy Vary
                                    Ostatní.                                                                                                                                                     Klášterec nad Ohří
                                                                                                                                                                                                 Klimkovice
                                                                                                                                                                                                 Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
                                                                                                                                                                                                 
VI/3     - Kořenové syndromy        K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů             Akutní recidiva.    Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         s iritačně-zánikovým       V přímé návaznosti na hospitalizaci                                   Náhle vzniklý       Neurochirurg,                                                      Buchlovice
         syndromem.                 na neurologickém nebo rehabilitačním                                  syndrom konu nebo   neurolog nebo                                                      Františkovy Lázně
                                    oddělení lůžkové péče (maximálně do 3                                 kaudy.              rehabilitační lékař.                                               Hodonín
                                    měsíců po ukončení hospitalizace), nebo                                                                                                                      Jáchymov
                                    u případů nejevících známky zlepšení po                                                                                                                      Janské Lázně
                                    6 týdnech soustavné ambulantní                                                                                                                               Karlova Studánka
                                    rehabilitační péče,                                                                                                                                          Karlovy Vary
                                    u nichž byla vyloučena indikace                                                                                                                              Klášterec nad Ohří
                                    k neurochirurgickému či                                                                                                                                      Klimkovice
                                    spondylochirurgic-kému zákroku.                                                                                                                              Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                    Možnost prodloužení.                                                                                                                                         Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                         Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
                                                                                                                                                                                                 
VI/4     - Zánětlivé nemoci         K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         centrálního nervstva:      Po dobu přetrvávajících paréz            2 x do 36 měsíců                                 Infekcionista,                                                     Hodonín
         stavy po                   s doloženým EMG vyšetřením a po dobu     od posledního K pobytu,                          neurolog nebo                                                      Jáchymov
         meningoencefalitis,        pozvolné úpravy funkcí.                  pokud přetrvávají těžké                          rehabilitační lékař.                                               Janské Lázně
         encefalitis,               Nejpozději do 6 měsíců po ukončení       až střední parézy a je                                                                                              Karlovy Vary
         encefalomyelitis a         hospitalizace.                           předpoklad pro zlepšení                          Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Klimkovice
         myelitis,                                                           zdravotního stavu.                               poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Kostelec u Zlína
         stavy                      Možnost prodloužení.                                                                      Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Lázně Darkov
         po encefalomyelopolyradi-                                                                                            Neurolog.                                                          Lednice
         kuloneuritis,                                                                                                                                                                           Luhačovice
         pokud jsou přítomny                                                                                                                                                                     Ostrožská Nová Ves
         spastickoparetické známky.                                                                                                                                                              Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 
VI/5     - Hemiparézy a paraparézy  K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Recidiva hemiparéz  Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         cévního původu se známkami V přímé návaznosti na hospitalizaci,     2 x do 36 měsíců             v průběhu 12 měsíců Neurolog nebo                                                      Hodonín
         obnovující se funkce.      nejpozději do 6 měsíců po ukončení       od posledního K pobytu,      od první ataky      rehabilitační lékař.                                               Jáchymov
                                    hospitalizace.                           pokud přetrvávají těžké      onemocnění. Těžké                                                                      Janské Lázně
                                    Po odeznění akutního stadia nemoci.      až střední parézy a je       fatické poruchy     Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Karlovy Vary
                                                                             předpoklad pro zlepšení      zejména percepční.  poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Klimkovice
                                    Možnost prodloužení.                     zdravotního stavu.           Těžký organický     Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Kostelec u Zlína
                                                                                                          psychosyndrom       Klinický logoped, ergoterapeut a                                   Lázně Darkov
                                                                             Možnost prodloužení.         s nízkou            neurolog.                                                          Lednice
                                                                                                          sociabilitou.                                                                          Luhačovice
                                                                             P 14 nebo 21 dnů             Podmínkou                                                                              Ostrožská Nová Ves
                                                                             Ostatní.                     pro opakování                                                                          Slatinice
                                                                                                          léčby: abstinence                                                                      Teplice
                                                                                                          nikotinu déle než                                                                      Velké Losiny
                                                                                                          12 měsíců.                                                                             
                                                                                                          
VI/6     - Stavy po poraněních      K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Nespolupráce        Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         a operacích mozku, míchy   Přetrvávající parézy s pozvolnou úpravu  2 x do 36 měsíců od          pro těžký           Neurochirurg,                                                      Hodonín
         a periferního nervstva     funkcí, nejpozději do 6 měsíců           posledního K pobytu, pokud   organický           neurolog,                                                          Jáchymov
         s poruchami hybnosti se    po operaci nebo úrazu.                   přetrvává těžká až střední   psychosyndrom.      ortoped,                                                           Janské Lázně
         známkami obnovující se                                              paréza a je předpoklad                           rehabilitační lékař nebo                                           Karlova Studánka
         funkce.                    Možnost prodloužení.                     zlepšení zdravotního stavu.                      traumatolog.                                                       Karlovy Vary
                                                                                                                                                                                                         Klášterec nad Ohří
                                                                             P 14 nebo 21 dnů                                 Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Klimkovice
                                                                             Ostatní.                                         poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Konstantinovy Lázně
                                                                                                                              Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Kostelec u Zlína
                                                                                                                              Klinický logoped, ergoterapeut a                                   Lázně Darkov
                                                                                                                              neurolog.                                                          Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 
VI/7     - Roztroušená skleróza a   K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Pokročilý           Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Buchlovice
         jiná demyelinizační        Možnost prodloužení.                     1 x za 24 měsíců.            irreverzibilní      Neurolog nebo                                                      Hodonín
         onemocnění v remisi.                                                                             motorický deficit   rehabilitační lékař.                                               Jáchymov
                                                                             P 14 nebo 21 dnů             s plegiemi.                                                                            Janské Lázně
                                                                                                          Výrazná ataxie.                                                                        Karlovy Vary
                                                                                                          Stavy provázené                                                                        Klimkovice
                                                                                                          poruchami dýchání,                                                                     Kostelec u Zlína
                                                                                                          polykání a                                                                             Lázně Darkov
                                                                                                          nedostatečnou                                                                          Lednice
                                                                                                          plicní ventilací.                                                                      Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                 Vráž s omezením
                                                                                                                                                                                                 aplikace peloidu;
                                                                                                                                                                                                 peloid je aplikován
                                                                                                                                                                                                 lokálně jako
                                                                                                                                                                                                 fyzikální
                                                                                                                                                                                                 teploléčba
                                                                                                                                                                                                 s teplotou max. 29
                                                                                                                                                                                                 °C.
                                                                                                                                                                                                 
VI/8     - Nervosvalová onemocnění  K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Paroxysmální        Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         primární, sekundární       Možnost prodloužení.                     1x za 24 měsíců.             svalové obrny.      Neurolog nebo                                                      Buchlovice
         a degenerativní.                                                                                 Projevy kardiální   rehabilitační lékař.                                               Františkovy Lázně
                                                                             P 14 nebo 21 dnů             insuficience.                                                                          Hodonín
                                                                                                          Stavy provázené     Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení               Jáchymov
                                                                                                          poruchami dýchání,  poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče:                 Janské Lázně
                                                                                                          polykání a          Dostupnost zdravotnického pracovníka:                              Karlova Studánka
                                                                                                          nedostatečnou       Neurolog.                                                          Karlovy Vary
                                                                                                          plicní ventilací.                                                                              Klášterec nad Ohří
                                                                                                                                                                                                 Klimkovice
                                                                                                                                                                                                 Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
                                                                                                                                                                                                 
VI/9     - Syringomyelie            K 21 dnů                                 K 21 dnů                     Poruchy dýchací     Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         s paretickými projevy.                                              1x za 24 měsíců.             a polykací.         Neurolog nebo                                                      Buchlovice
                                                                                                                              rehabilitační lékař.                                               Františkovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Hodonín
                                                                                                                                                                                                 Jáchymov
                                                                                                                                                                                                 Janské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Karlova Studánka
                                                                                                                                                                                                 Karlovy Vary
                                                                                                                                                                                                 Klášterec nad Ohří
                                                                                                                                                                                                 Klimkovice
                                                                                                                                                                                                 Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                 Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                         Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
                                                                                                                                                                                                 
VI/10    - Dětská mozková obrna     K 21 dnů                                 K 21 dnů                                         Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         při možnosti samostatné                                             Do 21 let.                                       Neurolog nebo                                                      Buchlovice
         chůze a bez výrazných                                                                                                rehabilitační lékař.                                               Františkovy Lázně
         psychických změn,                                                   K 21 dnů                                                                                                            Hodonín
         za předpokladu udržení                                              Nad 21 let.                                                                                                         Jáchymov
         pracovní schopnosti                                                 1x za 24 měsíců.                                                                                                    Janské Lázně
         nebo soběstačnosti.                                                                                                                                                                     Karlovy Vary
                                                                             P 14 nebo 21 dnů                                                                                                    Klimkovice
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
                                                                                                                                                                                                 
VI/11    - Parkinsonova nemoc.      K 21 dnů                                 P 14 nebo 21 dnů                                 Ošetřující lékař, který péči doporučuje:                           Bechyně
         (Netýká se Parkinsonského                                                                                            Neurolog nebo                                                      Buchlovice
         syndromu a sekundárního                                                                                              rehabilitační lékař.                                               Františkovy Lázně
         extrapyramidového syndromu                                                                                                                                                              Hodonín
         při léčbě psychofarmaky.)                                                                                                                                                               Jáchymov
                                                                                                                                                                                                 Janské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Karlova Studánka
                                                                                                                                                                                                 Karlovy Vary
                                                                                                                                                                                                 Klášterec nad Ohří
                                                                                                                                                                                                 Klimkovice
                                                                                                                                                                                                 Konstantinovy Lázně
                                                                                                                                                                                                 Kostelec u Zlína
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bělohrad
                                                                                                                                                                                                 Lázně Bohdaneč
                                                                                                                                                                                                 Lázně Darkov
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kundratice
                                                                                                                                                                                                 Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                                                                         Lázně Libverda
                                                                                                                                                                                                 Lednice
                                                                                                                                                                                                 Luhačovice
                                                                                                                                                                                                 Mariánské Lázně
                                                                                                                                                                                                 Mšené Lázně
                                                                                                                                                                                                 Ostrožská Nová Ves
                                                                                                                                                                                                 Poděbrady
                                                                                                                                                                                                 Slatinice
                                                                                                                                                                                                 Teplice
                                                                                                                                                                                                 Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                                                                 Toušeň
                                                                                                                                                                                                 Třeboň
                                                                                                                                                                                                 Velichovky
                                                                                                                                                                                                 Velké Losiny
                                                                                                                                                                                                 Vráž
--------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
VII      NEMOCI POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ
         Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda sirná skupina A i B (síranová a sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda radonová, přírodní minerální voda termální teplá až
         horká (nad 35 °C), přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-sodná2) u indikace VII/3, VII/5, VII/6, VII/7, VII/8, VII/9, VII/10, přírodní minerální voda uhličitá u indikací VII/1, VII/2, VII/3,
         VII/4, VII/6, VII/7, VII/8, VII/9, VII/10, VII/11, VII/12 (podmínkou obsah CO
2
ve vanové koupeli minimálně 1000 mg/l), přírodní peloid z lokálního zdroje. Vyšetření: Příslušné odborné vyšetření včetně odpovídajícího laboratorního a funkčního vyšetření a včetně RTG vyšetření ne staršího 2 let (popis snímků), další případné požadavky vyplývající z textu u jednotlivých indikací. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- VII/1 - Revmatoidní artritis I. K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně až IV. stadia včetně Léčba od II. stadia nemoci s funkčním Po uplynutí 12 měsíců od Rehabilitační lékař nebo Bludov juvenilní artritis, postižením třídy b. ukončení K léčby. revmatolog. Buchlovice soustavně léčená v rámci 1x za 12 měsíců. Františkovy Lázně ambulantní péče. Možnost prodloužení. Hodonín Možnost prodloužení. Jáchymov P 21 dnů Karlova Studánka Onemocnění bez předchozí exacerbace a P 14 nebo 21 dnů Karlovy Vary léčba v případě nižších stádií nemoci Ostatní. Klášterec nad Ohří než II. stadia s funkčním postižením Klimkovice třídy b. Konstantinovy Lázně Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/2 - Ankylozující spondylitis K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně (Bechtěrevova nemoc), Od II. stadia nemoci s funkčním Od II. stadia nemoci Rehabilitační lékař nebo Bludov soustavně léčené v rámci postižením třídy b., s funkčním postižením třídy revmatolog. Buchlovice ambulantní péče. v soustavné péči revmatologa nebo b, Františkovy Lázně rehabilitačního lékaře. v soustavné péči Hodonín revmatologa nebo Jáchymov Možnost prodloužení. rehabilitačního lékaře. Karlova Studánka Karlovy Vary P 21 dnů Možnost prodloužení. Klášterec nad Ohří Ostatní. Klimkovice P 14 nebo 21 dnů Konstantinovy Lázně Ostatní Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/3 - Ostatní séronegativní K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně spondartritis soustavně Postižení páteře II. a vyššího stadia Po uplynutí 24 měsíců od Rehabilitační lékař nebo Bludov léčená v rámci ambulantní podle klasifikace pro ankylozující ukončení poslední K léčby. revmatolog. Buchlovice péče (psoriatická spondylitis. Při exacerbaci základního Františkovy Lázně artritis, Reiterův Chronická artritis periferních kloubů onemocnění po ukončení Hodonín syndrom, enteropatická od funkčního postižení třídy II.b. poslední komplexní léčby Jáchymov artritis, reaktivní - stadia klasifikace pro revmatoidní akutní fáze i před Janské Lázně parainfekční), artritis. uplynutím 24 měsíců. Karlova Studánka - Sekundární artitis, 1 x za 12 měsíců. Karlovy Vary soustavně léčená v rámci Možnost prodloužení. Klášterec nad Ohří ambulantní péče. Možnost prodloužení. Klimkovice P 21 dnů Konstantinovy Lázně Ostatní. P 14 nebo 21 dnů Kostelec u Zlína Ostatní. Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/4 - Mimokloubní revmatismus, K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně soustavně léčený v rámci V remisi. 1x za 24 měsíců Rehabilitační lékař nebo Bludov ambulantní péče. v remisi. revmatolog. Buchlovice - Difúzní onemocnění Možnost prodloužení. Při exacerbaci základního Františkovy Lázně pojiva onemocnění po ukončení Hodonín soustavně léčené v rámci poslední komplexní léčby Jáchymov ambulantní péče (systémový akutní fáze i před Karlova Studánka lupus erythematodus, uplynutím 24 měsíců. Karlovy Vary sklerodermie, Klášterec nad Ohří polymyositis, Možnost prodloužení. Klimkovice dermatomyositis, Konstantinovy Lázně Sjogrenův syndrom a P 14 nebo 21 dnů. Kostelec u Zlína ostatní překryvné Ostatní. Lázně Bělohrad syndromy). Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/5 - Osteoporóza K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně s komplikacemi, pokud Kostní změny, které jsou následkem 1 x do 24 měsíců Diabetolog a endokrinolog, Bludov soustavná ambulantní práce ve stlačeném vzduchu jako nemoc od ukončení K léčby. internista, Buchlovice rehabilitační péče delší z povolání podle jiného právního klinický osteolog, Františkovy Lázně než 3 měsíce není předpisu. ortoped, Hodonín efektivní. Patologické fraktury páteře pracovní lékař, Jáchymov - Kostní změny, které jsou v bezprostřední návaznosti na ukončení rehabilitační lékař nebo Janské Lázně následkem práce imobilizace na lůžku nebo sejmutí revmatolog. Karlovy Vary ve stlačeném vzduchu jako korzetu. Klimkovice nemoc z povolání podle Kostelec u Zlína jiného právního předpisu. P 21 dnů Lázně Bělohrad Ostatní. Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Slatinice Teplice Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/6 - Bolestivé syndromy K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně šlach, šlachových pochev, Nemoci z povolání podle jiného právního Nemoci z povolání podle Ortoped, Bludov burz, úponů svalů, předpisu. jiného právního předpisu. pracovní lékař nebo Buchlovice kosterních svalů nebo Maximálně 1x. rehabilitační lékař. Františkovy Lázně kloubů (včetně onemocnění P 21 dnů Hodonín způsobeného účinkem Ostatní. P 14 nebo 21 dnů Jáchymov vibrací a dlouhodobého, Ostatní. Janské Lázně nadměrného, jednostranného Karlova Studánka přetěžování jako nemoci Karlovy Vary z povolání podle jiného Klášterec nad Ohří právního předpisu). Klimkovice Konstantinovy Lázně Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/7 - Koxartroza, gonartroza K 21 dnů K 21 dnů Nestabilizovaná Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně v soustavné ambulantní Od III.stupně nemoci podle Kellgrena. Od III.stupně nemoci podle osteortróza. Ortoped, Bludov péči ortopeda a Od II.stupně funkčního postižení b, Kellgrena. Těžké destruktivní rehabilitační lékař nebo Buchlovice rehabilitačního lékaře. jedná-li se o bolestivou formu Od II.stupně funkčního změny. revmatolog. Františkovy Lázně s častými exacerbacemi a rychlou postižení b, jedná-li se Podmínkou Hodonín progresí nebo opakované zánětlivé o bolestivou formu pro opakování Jáchymov iritace. s častými exacerbacemi léčebného pobytu: Janské Lázně a rychlou progresí nebo - u obezity při Karlova Studánka Možnost prodloužení. opakované zánětlivé iritace BMI vyšším než 30 Karlovy Vary a předpokládá se zlepšení snížení hmotnosti Klášterec nad Ohří P 21 dnů hybnosti a udržení o 5 % Klimkovice Ostatní, soběstačnosti. od posledního Konstantinovy Lázně pokud není soustavná ambulantní 1x za 24 měsíců. léčebného pobytu, Kostelec u Zlína rehabilitační péče efektivní. - u obezity při Lázně Bělohrad Stavy kontraindikované BMI vyšším než 35 Lázně Bohdaneč k operaci maximálně 1x za snížení hmotnosti Lázně Darkov 12 měsíců. o 10 % Lázně Kundratice od posledního Lázně Kynžvart P 14 nebo 21 dnů léčebného pobytu. Lázně Libverda I. až II. stupeň nemoci, Lednice pokud není soustavná Luhačovice ambulantní péče efektivní, Mariánské Lázně za předpokladu snížení Mšené Lázně dlouhodobé farmakoterapie Ostrožská Nová Ves či oddálení operační léčby. Poděbrady Stavy kontraindikované Slatinice k operaci, pokud není Teplice soustavná ambulantní péče Teplice nad Bečvou efektivní Toušeň s předpokladem zlepšení Třeboň hybnosti, udržení Velichovky soběstačnosti. Velké Losiny Vráž VII/8 - Artrózy v ostatních K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Nestabilizovaná Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně lokalizacích. Bolestivá forma s častými exacerbacemi. osteoartróza. Artrózy v ostatních lokalizacích: Bludov - Artropatie. Těžké destruktivní Ortoped, Buchlovice změny. hematolog, Františkovy Lázně rehabilitační lékař nebo Hodonín revmatolog. Jáchymov Artropatie: Janské Lázně Hematolog nebo Karlova Studánka revmatolog. Karlovy Vary Klášterec nad Ohří Klimkovice Konstantinovy Lázně Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/9 - Chronický vertebrogenní K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Kompresivní Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně algický syndrom funkčního Chronický vertebrogenní algický syndrom radikulární Rehabilitační lékař. Bludov původu v soustavné funkčního původu v přímé návaznosti na syndrom. Buchlovice ambulantní rehabilitační hospitalizaci (do 3 měsíců po ukončení Podmínkou Františkovy Lázně péči. hospitalizace) nebo případy nejevící pro opakování Hodonín známky zlepšení po 6 týdnech soustavné léčebného pobytu: Jáchymov ambulantní rehabilitační péče. - u obezity při Janské Lázně BMI vyšším než 30 Karlova Studánka Možnost prodloužení. snížení hmotnosti Karlovy Vary o 5 % Klášterec nad Ohří P 21 dnů od posledního Klimkovice Ostatní. léčebného pobytu, Konstantinovy Lázně - u obezity při Kostelec u Zlína BMI vyšším než 35 Lázně Bělohrad snížení hmotnosti Lázně Bohdaneč o 10 % Lázně Darkov od posledního Lázně Kundratice léčebného pobytu. Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/10 - Stavy po ortopedických K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně operacích s použitím Neprodleně, jakmile stav umožní Neurochirurg, Bludov kloubní náhrady. zatížení léčebnou rehabilitací, neurolog, Buchlovice nejpozději do 3 měsíců po úrazu nebo ortoped, Františkovy Lázně operaci; v případě pooperačních rehabilitační lékař nebo Hodonín komplikací do 6 měsíců po operaci. traumatolog. Jáchymov Janské Lázně Možnost prodloužení. Karlova Studánka Karlovy Vary Klášterec nad Ohří Klimkovice Konstantinovy Lázně Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/11 - Stavy po úrazech K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně pohybového ústrojí a po Neprodleně, jakmile stav umožní Nejpozději do 24 měsíců po Neurochirurg, Bludov ortopedických operacích zatížení léčebnou rehabilitací, operaci meziobratlových neurolog, Buchlovice včetně stavů po operacích nejpozději však do 6 měsíců po úrazu plotének, stenóz páteřního ortoped, Františkovy Lázně meziobratlových plotének nebo operaci; v případě pooperačních kanálu nebo úrazu při rehabilitační lékař nebo Hodonín a stenóz kanálu páteřního, komplikací do 12 měsíců po operaci. přetrvávající závažné traumatolog. Jáchymov pokud není soustavná poruše hybnosti a omezení Janské Lázně ambulantní nebo lůžková Možnost prodloužení. soběstačnosti. Karlova Studánka rehabilitační péče Maximálně 1x. Karlovy Vary efektivní. Klášterec nad Ohří P 14 nebo 21 dnů Klimkovice Ostatní při FBS (syndrom Konstantinovy Lázně selhání operační léčby). Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž VII/12 - Stavy po amputacích K 21 dnů U oboustranně Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Bechyně dolní končetiny, stupeň Do 12 měsíců po operaci. amputovaných, Chirurg, Bludov aktivity 1 až 4, kdy je kde není internista, Buchlovice pojištěnec vybavený předpoklad ortoped nebo Františkovy Lázně protézou. využívání protéz. rehabilitační lékař. Hodonín Nezhojený pahýl. Jáchymov Flekční Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení Karlova Studánka kontraktura či poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Karlovy Vary ankylóza kloubu Dostupnost zdravotnického pracovníka: Klášterec nad Ohří nad pahýlem. Ortotik-protetik. Klimkovice Nezvládnutí stoje Konstantinovy Lázně bez komplikací Kostelec u Zlína s přenesením váhy Lázně Bělohrad těla na protézu. Lázně Bohdaneč Lázně Darkov Lázně Kundratice Lázně Kynžvart Lázně Libverda Lednice Luhačovice Mariánské Lázně Mšené Lázně Ostrožská Nová Ves Poděbrady Slatinice Teplice Teplice nad Bečvou Toušeň Třeboň Velichovky Velké Losiny Vráž --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- VIII NEMOCI MOČOVÉHO ÚSTROJÍ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá. Vyšetření: Příslušné odborné vyšetření včetně výsledků laboratorních vyšetření (vždy kreatinin, sediment močový). Jsou-li hodnoty urey nebo kreatininu signifikantně zvýšeny, clearence kreatininu; u lithiáz též chemické vyšetření kamenů, pokud jsou dosažitelné. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- VIII/1 - Recidivující a chronické K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Lázně Kynžvart netuberkulózní záněty Chronická pyelonefritis v solitární Nefrolog, Mariánské Lázně ledvin a močových cest ledvině. rehabilitační lékař nebo rezistentní na léčbu ATB a Cystické onemocnění ledvin. Hladina urolog. jinou léčbu sérového kreatininu trvale přesahuje farmakologickou, 150 umol/1. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele v soustavné péči urologa lázeňské léčebně rehabilitační péče: minimálně 12 měsíců. P 21 dnů Dostupnost zdravotnického pracovníka: - Cystické onemocnění Ostatní. Nefrolog nebo ledvin. urolog. VIII/2 - Nefrolitiáza bez městnání K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Lázně Kynžvart v močových cestách. Nefrolitiáza v solitární ledvině nebo Při prokázáném klinickém Nefrolog, Mariánské Lázně - Nefrokalcinóza. oboustranná nefrolitiáza, pokud stavy efektu předchozí lázeňské rehabilitační lékař nebo nejsou indikované k operační léčbě nebo léčebně rehabilitační péče. urolog. litotrypsii. Cystinová nefrolithiáza. Bilaterální Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele nefrokalcinoza. lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Možnost prodloužení. Nefrolog nebo urolog. P 21 dnů Ostatní. VIII/3 - Stavy po operacích ledvin K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Lázně Kynžvart a močových cest včetně Do 6 měsíců po operaci ledvin Nefrolog, Mariánské Lázně operací endovezikálních a močových cest včetně operací rehabilitační lékař nebo a stavů po komplikované endovezikálních a stavů urolog. prostatektomii po prostatektomii a nefrolitotrypsii. a nefrolitotrypsii, Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele doléčení po LERV P 21 dnů lázeňské léčebně rehabilitační péče: (neinvazivní léčení Ostatní Dostupnost zdravotnického pracovníka: močových kamenů mimotělní do 6 měsíců. Nefrolog nebo rázovou vlnou). urolog. VIII/4 - Chronická prostatitis P 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Lázně Kynžvart nebo chronická Rehabilitační lékař nebo urolog. Mariánské Lázně prostatovesikulitis rezistentní na Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele farmakologickou léčbu a ATB lázeňské léčebně rehabilitační péče: léčbu, v soustavné péči Dostupnost zdravotnického pracovníka: urologa minimálně 12 Urolog. měsíců. VIII/5 - Stavy po transplantaci K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Lázně Kynžvart ledviny při stabilizované Do 6 měsíců po transplantaci, Stavy po transplantaci Nefrolog nebo Mariánské Lázně funkci štěpu při komplikacích nejpozději do 12 ledviny rehabilitační lékař. (transplantované ledviny). měsíců po transplantaci. Možnost (netýká se dárce štěpu). - Dárce štěpu (ledviny). prodloužení v případě transplantace. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Nefrolog. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- IX DUŠEVNÍ PORUCHY Stanovený přírodní léčivý zdroj: Klimatické podmínky příznivé k léčení. Vyšetření: Psychiatrické vyšetření s uvedením dosavadního průběhu léčení. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- IX/1 - Psychózy ve stádiu K 21 dnů K 21 dnů Suicidální Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Janské Lázně remise. V přímé návaznosti na léčbu na lůžkovém Maximálně 2x při prokázaném tendence. Psychiatr nebo Jeseník psychiatrickém oddělení nebo při výrazném efektu předchozí rehabilitační lékař. Karlova Studánka soustavné ambulantní péči jako K léčby, minimálně vždy Lázně Kynžvart alternativa následné lůžkové po 12 měsících po předchozí Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele Lázně Lipová psychiatrické péče. K léčbě. lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Možnost prodloužení. P 14 nebo 21 dnů Ergoterapeut, Ostatní. klinický psycholog a P 21 dnů psychiatr. Ostatní. IX/2 - Těžké neurotické poruchy K 21 dnů K 21 dnů Suicidální Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Janské Lázně a jiné nepsychotické V přímé návaznosti na hospitalizaci Jako alternativa následné tendence. Psychiatr nebo Jeseník poruchy. na lůžkovém psychiatrickém oddělení psychiatrické péče. rehabilitační lékař. Karlova Studánka nebo jako alternativa následné Maximálně 1x. Lázně Kynžvart psychiatrické péče. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele Lázně Lipová P 14 nebo 21 dnů lázeňské léčebně rehabilitační péče: P 21 dnů Ostatní. Dostupnost zdravotnického pracovníka: Ostatní. Ergoterapeut, klinický psycholog a psychiatr. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- X NEMOCI KOŽNÍ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda sirná skupina B (sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda chlorido-sodná hypertonická, přírodní minerální voda radonová u indikace X/5, přírodní peloid sirný z lokálního zdroje. Klimatické podmínky příznivé k léčení u indikace X/1 a X/2. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- X/1 - Atopický ekzém. K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Buchlovice Do 25 let věku a dále v přímé Jako alternativa lůžkové Alergolog a klinický imunolog. Františkovy Lázně návaznosti na hospitalizaci péče v oboru Dermatovenerolog nebo Hodonín na lůžkovém oddělení dermatovenerologie. rehabilitační lékař. Janské Lázně dermatovenerologie nebo jako 1x za 24 měsíců. Jeseník alternativa této péče. Karlova Studánka P 14 nebo 21 dnů Klimkovice Možnost prodloužení. Ostatní. Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad P 21 dnů Lázně Darkov Ostatní. Lázně Kynžvart Lednice Lipová Lázně Ostrožská Nová Ves Slatinice Toušeň Velké Losiny X/2 - Generalizovaná K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Buchlovice a artropatická psoriasis V přímé návaznosti na hospitalizaci Jako alternativa lůžkové Dermatovenerolog, Františkovy Lázně vulgaris. na lůžkovém oddělení péče v oboru rehabilitační lékař nebo Hodonín dermatovenerologie nebo jako dermatovenerologie. revmatolog. Janské Lázně alternativa této péče. 1x za 24 měsíců. Jeseník Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele Karlova Studánka Možnost prodloužení. P 14 nebo 21 dnů lázeňské léčebně rehabilitační péče: Klimkovice Ostatní. Dostupnost zdravotnického pracovníka: Kostelec u Zlína P 21 dnů Dermatovenerolog. Lázně Bělohrad Ostatní. Lázně Darkov Lázně Kynžvart Lednice Lipová Lázně Ostrožská Nová Ves Slatinice Toušeň Velké Losiny X/3 - Toxická kontaktní K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Buchlovice dermatitis, Nemoci z povolání podle jiného Nemoci z povolání podle Dermatovenerolog, Františkovy Lázně - Ekzém jako nemoc právního předpisu. jiného právního předpisu. pracovní lékař nebo Hodonín z povolání v soustavné péči Možnost prodloužení. 1x 12 měsíců. rehabilitační lékař. Klimkovice dermatovenerologa. Kostelec u Zlína P 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele Lázně Bělohrad Ostatní. Ostatní. lázeňské léčebně rehabilitační péče: Lázně Darkov Dostupnost zdravotnického pracovníka: Lednice Dermatovenerolog. Ostrožská Nová Ves Slatinice Toušeň Velké Losiny X/4 - Chronické dermatózy K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Buchlovice nereagující na ambulantní Léčba se poskytuje výjimečně v přímé Dermatovenerolog nebo Františkovy Lázně léčbu. návaznosti na hospitalizaci rehabilitační lékař. Hodonín na lůžkovém oddělení Klimkovice dermatovenerologie nebo jako Kostelec u Zlína alternativa této péče. Lázně Bělohrad Lázně Darkov Možnost prodloužení. Lednice Ostrožská Nová Ves P 21 dnů Slatinice Ostatní. Toušeň Velké Losiny X/5 - Stavy po popáleninách K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Buchlovice a po rekonstrukčních Do 3 měsíců od ukončení péče Maximálně 1x. Dermatovenerolog, Františkovy Lázně výkonech, kde hrozí značné příslušných specialistů. chirurg, Hodonín kontraktury. plastický chirurg nebo Jáchymov Možnost prodloužení. rehabilitační lékař. Klimkovice Kostelec u Zlína Lázně Bělohrad Lázně Darkov Lednice Ostrožská Nová Ves Slatinice Toušeň Velké Losiny --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- XI NEMOCI GYNEKOLOGICKÉ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda jodová (mimo přírodních léčivých zdrojů primárně uhličitých), přírodní peloid z lokálního zdroje - sirnoželezitá slatina. --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- --------------------------- XI/1 - Sterilita a infertilita K 21 dnů K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně primární (3 a více Ženy do 40 let. Ženy do 40 let věku. Gynekolog a porodník Hodonín spontánních potratů) Sterilita ženy starší 35 let Sterilita ženy starší 35 let nebo Klimkovice - Sekundární sterilita po negativním vyšetření partnera ženy. po negativním vyšetření rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad na podkladě zánětlivém Infertilita (3 a více spontánních partnera ženy. Lázně Darkov i funkčním. potratů) po negativním genetickém Infertilita (3 a více Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení Lednice - Abortus habitualis. vyšetření obou partnerů. spontánních potratů) po poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Toušeň negativním genetickém Dostupnost zdravotnického pracovníka: Možnost prodloužení. vyšetření obou partnerů. Gynekolog a porodník. Maximálně 2x. P 14 nebo 21 dnů Ženy do 40 let. XI/2 - Opakující se zánětlivá K 21 dnů P 14 nebo 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně onemocnění vnitřních Do 3 měsíců po odeznění akutní Ženy do 40 let. Gynekolog a porodník Hodonín rodidel a jejich následky exacerbace zánětlivého onemocnění u nebo Klimkovice (adnexitis chronica, žen do 40 let. rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad metritis chronica, Lázně Darkov adhesiones pelvis minoris, Možnost prodloužení. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení Lednice occlusio tubarum, poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Toušeň kolpitis chronica). P 21 dnů Dostupnost zdravotnického pracovníka: Ostatní. Gynekolog a porodník. XI/3 - Stavy po komplikovaných K 21 dnů Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně operacích gynekologických. Do 3 měsíců po operaci. Gynekolog a porodník Hodonín - Stavy po komplikovaných Možnost prodloužení. nebo Klimkovice operacích v oblasti malé rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad pánve. Lázně Darkov Lednice Toušeň --------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------- ---------------------------
III.
Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o děti a dorost
A.
Seznam indikačních skupin pro děti a dorost
XXI Nemoci onkologické
XXII Nemoci oběhového ústrojí
XXIII Nemoci trávicího ústrojí
XXIV Nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí a obezita
XXV Nemoci dýchacího ústrojí
XXVI Nemoci nervové
XXVII Nemoci pohybového ústrojí
XXVIII Nemoci močového ústrojí
XXIX Duševní poruchy
XXX Nemoci kožní
XXXI Nemoci gynekologické
B.
Přehled stávajících míst, ve kterých se vyskytují zdravotnická zařízení, kde je poskytována lázeňská léčebně rehabilitační péče pro děti a dorost s určením pro věkovou kategorii:
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Lázeňské místo            vhodné pro
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Lázně Bělohrad            děti od 3 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Bludov                    děti od 1 roku a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Františkovy Lázně         dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Janské Lázně              děti od 2 let a dorost,
                          u indikací skupiny XXVI a XXVII je možná léčba i mladších dětí
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Jeseník                   u indikací skupiny XXI, XXIV/1, XXIV/2, XXX děti od 6 let a dorost
                          u indikace skupiny XXV od 3 let a dorost
                          u indikace skupiny XXIX jen dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Karlovy Vary              děti od 2 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Klimkovice                u indikací skupiny XXVI děti od 1 roku a dorost.
                          u indikace XXVII/4 dorost
                          ostatní děti od 2 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Lázně Kynžvart            děti od 1,5 roku a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Lipová    Lázně           děti od 3 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Luhačovice                děti od 1,5 roku a dorost
                          u indikací skupiny XXIV děti od 2 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Poděbrady                 děti od 2 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Teplice nad.Bečvou        děti od 3 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Teplice v Čechách         děti od 2 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
Velké Losiny              u indikací skupiny XXVI děti od 1 roku a dorost
                          ostatní indikace děti od 3 let a dorost
------------------------ ---------------------------------------------------------------------
C.
Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o děti a dorost
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
Číslo       Indikace            ZÁKLADNÍ                 OPAKOVANÝ              Kontraindikace a další          Odborná kritéria pro poskytnutí lázeňské   Lázeňské místo
indikace                        léčebný pobyt            léčebný pobyt          požadavky                       léčebně rehabilitační péče
                                - forma: K               - forma: K             speciální pro dané onemocnění   
                                - ošetřovací doba pro    - délka léčebného
                                  základní léčebný pobyt   pobytu
                                - lhůta pro nástup       - léčebné pobyty
                                  léčebného pobytu
                                - možnost prodloužení
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXI    NEMOCI ONKOLOGICKÉ
Stanovený přírodní léčivý zdroj: Pro celou indikační skupinu onkologie se nestanovuje, je ale vhodný podle orgánového postižení.
Vyšetření: Odborná onkologická vyšetření včetně vyjádření, že pojištěnec je bez známek recidivy nebo diseminace, vyšetření ne starší 2 měsíců.
Hormonální terapie není kontraindikací.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXI/1      - Zhoubné nádory.    K 28 dnů                                                                        Ošetřující lékař, který péči doporučuje:   Vhodné lázeňské místo určí lékař,
                                Do 24 měsíců                                                                    Dermatovenerolog.                          který péči doporučuje, podle
                                po ukončení komplexní                                                           Dětský onkolog a hematolog.                postižení orgánů v návaznosti
                                protinádorové léčby.                                                            Diabetolog a endokrinolog. Gynekolog a     na místa uvedená v dalších
                                                                                                                porodník.                                  indikačních skupinách.
                                Možnost                                                                         Hematolog,                                 
                                prodloužení.                                                                    klinický onkolog,
                                                                                                                otorinolaryngolog, pneumolog,
                                                                                                                radiační onkolog,
                                                                                                                rehabilitační lékař
                                                                                                                nebo
                                                                                                                urolog.
                                                                                                                
                                                                                                                Zabezpečení zdravotní péče ve
                                                                                                                zdravotnickém zařízení poskytovatele
                                                                                                                lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                                                                                                Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                                Klinický onkolog.
                                                                                                                
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXII   NEMOCI OBĚHOVÉHO ÚSTROJÍ
Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda uhličitá, přírodní zdroj plynného oxidu uhličitého, přírodní minerální voda jodová (vyjma XXII/1).
Vyšetření: Podle kliniky a dynamiky onemocnění, klidové EKG, u operací srdce echokardiografické vyšetření.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXII/1      - Vrozené vady a    K 28 dnů                 K 28 dnů               Aktivita zánětlivých procesů.   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:   Františkovy Lázně
            získané vady srdce  Možnost prodloužení.     Hemodynamické          Bakteriální endokarditis.       Dětský kardiolog,                          Lázně Kynžvart
            a velkých cév po                             reziduální vady.       Srdeční selhání podle NYHA IV.  kardiochirurg nebo                                 Luhačovice
            operací.                                                            Pokročilá AV blokáda.           rehabilitační lékař.                       Poděbrady
            - Stavy po                                                          Maligní komorové arytmie.                                                  Teplice nad Bečvou
            transplantaci                                                       Rozpad rány po operačním        Zabezpečení zdravotní péče ve              
            srdce.                                                              výkonu. Mediastinitis.          zdravotnickém zařízení poskytovatele
                                                                                                                lázeňské léčebně rehabilitační péče:
                                                                                                                Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                                Kardiolog.
                                                                                                                
XXII/2      - Systémové         K 28 dnů                 K 28 dnů               Aktivita zánětlivých procesů.   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:   Františkovy Lázně
            revmatické a jiné   Možnost prodloužení.     1x za 24 měsíců,       Bakteriální endokarditis.       Dětský lékař,                              Klimkovice
            kolagenní                                    při recidivě           Srdeční selhání podle NYHA IV.  dětský revmatolog,                         Lázně Kynžvart
            onemocnění s                                 v návaznosti           Pokročilá AV blokáda.           praktický lékař pro děti a dorost nebo     Luhačovice
            postižením                                   na ukončení akutní     Maligní komorové arytmie.       rehabilitační lékař.                       Poděbrady
            oběhového aparátu                            fáze i dříve.                                                                                     Teplice nad Bečvou
            i kloubní formy.

XXII/3      - Juvenilní         K 28 dnů                 K 28 dnů               Aktivita zánětlivých procesů.   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:   Františkovy Lázně
            hypertenze.         Možnost prodloužení.     1x za 12 měsíců.       Bakteriální endokarditis.       Dětský kardiolog,                          Klimkovice
                                                                                Srdeční selhání podle NYHA IV.  dětský lékař,                              Lázně Kynžvart
                                                                                Pokročilá AV blokáda.           praktický lékař pro děti a dorost nebo     Luhačovice
                                                                                Maligní komorové arytmie.       rehabilitační lékař.                       Poděbrady
                                                                                                                                                           Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                           
XXII/4      - Prognosticky      K 28 dnů                                        Aktivita zánětlivých procesů.   Ošetřující lékař, který péči doporučuje:   Františkovy Lázně
            závažné rizikové    Možnost prodloužení.                            Bakteriální endokarditis.       Dětský lékař.                              Klimkovice
            faktory                                                             Srdeční selhání podle NYHA IV.  Diabetolog a endokrinolog.                 Lázně Kynžvart
            (dyslipidemie nebo                                                  Pokročilá AV blokáda.           Praktický lékař pro děti a dorost nebo     Luhačovice
            kombinace dalších                                                   Maligní komorové arytmie.       rehabilitační lékař.                       Poděbrady
            rizikových                                                                                                                                     Teplice nad Bečvou
            faktorů:
            arteriální
            hypertenze,
            obezita,
            genetická zátěž).
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXIII   NEMOCI TRÁVICÍHO ÚSTROJÍ
Stanovený  přírodní léčivý zdroj: Pitné kúry: Přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-sodná, přírodní minerální voda chlorido-
sodná.
Vyšetření: Příslušné vyšetření zobrazovacími metodami podle diagnózy, u nemocí jater výsledky laboratorního vyšetření ne starší 2 měsíců.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXIII/1     - Chronické         K 28 dnů                 K 28 dnů               Těžší poruchy výživy.           Ošetřující lékař, který péči             Františkovy Lázně
            onemocnění          Možnost prodloužení.     1x za12 měsíců.        Těžká anémie /Hb 100 g/l a      doporučuje:                              Karlovy Vary
            žaludku.                                     Maximálně 3x.          méně/.                          Dětský gastroenterolog a hepatolog.      Lázně Kynžvart
            - Funkční poruchy                                                   Stenózy a penetrace. Případy    Dětský lékař,                            Luhačovice
            žaludku.                                                            vyžadující reoperaci.           praktický lékař pro děti a dorost nebo   
            - Chronická                                                                                         rehabilitační lékař.                     
            gastritis
            a duodenitis
            erosiva.
            - Vředová nemoc
            žaludku
            a dvanáctníku.
            - Stavy po
            operacích jícnu,
            žaludku a
            dvanáctníku.

XXIII/2     - Chronické         K 28 dnů                 K 28 dnů               Těžší poruchy výživy.           Ošetřující lékař, který péči             Františkovy Lázně
            onemocnění střev.   Možnost prodloužení.     Chronická              Těžká anémie /Hb 100 g/l a      doporučuje:                              Karlovy Vary
            - Funkční poruchy                            enterokolitis          méně/.                          Dětský gastroenterolog a hematolog.      Lázně Kynžvart
            tenkého a tlustého                           a Crohnova nemoc.      Chronická parazitární           Dětský chirurg,                          Luhačovice
            střeva.                                      1x za 12 měsíců.       a bacilární onemocnění střev.   dětský lékař,                            
            - Chronická                                                                                         praktický lékař pro děti a dorost nebo   
            enterokolitis                                Ostatní:                                               rehabilitační lékař.
            včetně Crohnovy                              1x za 12 měsíců.                                       
            nemoci a ostatní                             Maximálně 3x.
            primární
            malabsorpční
            syndromy.
            - Dermatogenní
            malabsorpční
            syndromy.
             - Coeliakie.
            - Polyposis
            intestini.
            - Megacolon
            vrozené i získané.
            - Stavy po
            operacích
            na tenkém i
            tlustém střevě.

XXIII/3     - Nemoci jater.     K 28 dnů                 K 28 dnů               Těžší poruchy výživy.           Ošetřující lékař, který péči             Františkovy Lázně
            - Stavy po          Možnost prodloužení.     1x za 12měsíců.        Těžká anémie /Hb 100 g/l a      doporučuje:                              Karlovy Vary
            infekční            Stavy po                 Maximálně 2x.          méně/.                          Dětský gastroenterolog a hepatolog.      Lázně Kynžvart
            hepatitis.          transplantacích do 12                           Pokročilá jaterní               Dětský lékař,                            Luhačovice
            - Chronická         měsíců po operaci.                              nedostatečnost.                 praktický lékař pro děti a dorost nebo   
            hepatitis.                                                                                          rehabilitační lékař.                     
            - Cirhózy ve stavu                                                                                  
            kompenzace.
            - Toxická
            poškození jater.
            - Stavy po
            infekční
            mononukleóze s
            jaterní poruchou.
            - Stavy po
            úrazech, operacích
            a transplantacích
            jater.
            - Jiné
            hepatopatie.

XXIII/4     - Chronické         K 28 dnů                 K 28 dnů               Těžší poruchy výživy.           Ošetřující lékař, který péči             Františkovy Lázně
            onemocnění          Možnost prodloužení.     1x za 12měsíců.        Těžká anémie /Hb 100 g/l a      doporučuje:                              Karlovy Vary
            žlučníku a                                   Maximálně 2x.          méně/.                          Dětský gastroenterolog a hepatolog.      Lázně Kynžvart
            žlučových cest.                                                     Obstrukce nebo infekce          Dětský lékař,                                    Luhačovice
            - Vrozené poruchy                                                   žlučových cest.                 infekcionista,                           
            tvorby žluči a                                                      Empyem žlučníku. Cholangoitis.  praktický lékař pro děti a dorost nebo   
            biliární sekrece.                                                                                   rehabilitační lékař.
            - Chronická
            cholecystitis.
            - Biliární
            dyspepsie.
            - Stavy po
            operacích žlučníku
            a žlučových cest.

XXIII/5     - Chronické nemoci  K 28 dnů                 K 28 dnů               Těžší poruchy výživy.           Ošetřující lékař, který péči             Františkovy Lázně
            pankreatu.          Možnost prodloužení.     Chronické nemoci       Těžká anémie /Hb 100 g/l a      doporučuje:                              Karlovy Vary
            - Stavy po akutní                            pankreatu,             méně/.                          Dětský gastroenterolog a hepatolog.      Lázně Kynžvart
            pankreatitis.                                cystická fibróza:      Časté exacerbace pankreatitis.  Dětský chirurg,                          Luhačovice
            - Chronická                                  1x za 12 měsíců.                                       dětský lékař,                            
            pankreatitis.                                                                                       praktický lékař pro děti a dorost nebo   
            - Pankreatická                               Ostatní:                                               rehabilitační lékař.
            achylie vrozená i                            1x za 12měsíců.
            získaná.                                     Maximálně 2x.
            - Cystická
            fibróza.
            - Stavy po
            úrazech, operacích
            a transplantacích
            pankreatu.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXIV    NEMOCI A PORUCHY VÝMĚNY LÁTKOVÉ A ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
A OBEZITA
Stanovený  přírodní  léčivý  zdroj:  Pitné kúry u XXIV/1: Přírodní minerální voda chlorido-sodná, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-sodná, přírodní  minerální  voda  sirná  skupina  A
(síranová).
Zevní balneace u indikace XXIV/1, XXIV/2: Přírodní minerální voda uhličitá, přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda sirná - skupinaA (síranová).
Klimatické podmínky příznivé k léčení u indikace XXIV/2, XXIV/3.
Vyšetření: U diabetes mellitus zpráva diabetologa včetně výsledků laboratorního vyšetření krve a moči ne starších 1 měsíc. V ostatních případech doložená zpráva odborného lékaře.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXIV/1   - Diabetes mellitus.    K 28 dnů                K 28 dnů                                              Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Bludov
                                 Možnost prodloužení.    1x za 12 měsíců.                                      Dětský lékař.                             Františkovy Lázně
                                                                                                               Diabetolog a endokrinolog.                Karlovy Vary
                                                                                                               Praktický lékař pro děti a dorost nebo    Klimkovice
                                                                                                               rehabilitační lékař.                      Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                         Luhačovice
                                                                                                               Zabezpečení zdravotní péče ve             Poděbrady
                                                                                                               zdravotnickém zařízení poskytovatele      Teplice
                                                                                                               lázeňské léčebně rehabilitační péče:      Teplice nad Bečvou
                                                                                                               Dostupnost zdravotnického pracovníka:
                                                                                                               Diabetolog a endokrinolog.

XXIV/2   - Obezita spojená s     K 28 dnů                K 28 dnů                                              Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Bludov
         dalšími rizikovými      Možnost prodloužení.    Maximálně 2x.                                         Dětský lékař.                             Františkovy Lázně
         faktory.                                                                                              Diabetolog a endokrinolog.                Janské Lázně
                                                                                                               Praktický lékař pro děti a dorost nebo    Jeseník
                                                                                                               rehabilitační lékař.                      Karlovy Vary
                                                                                                                                                         Klimkovice
                                                                                                                                                         Lázně Kynžvart
                                                                                                                                                         Lipová Lázně
                                                                                                                                                         Luhačovice
                                                                                                                                                         Poděbrady
                                                                                                                                                         Teplice
                                                                                                                                                         Teplice nad Bečvou
                                                                                                                                                         
XXIV/3   - Tyreopatie.           K 28 dnů                K 28 dnů                                              Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
         - Stavy po operacích    Možnost prodloužení.    Tyreopatie.                                           Dětský chirurg,                           Jeseník
         štítné žlázy.                                   Maximálně 2x.                                         dětský lékař.                             Lázně Kynžvart
         - Stavy po operacích                                                                                  Diabetolog a endokrinolog.                Lipová Lázně
         benigních nádorů                                                                                      Praktický lékař pro děti a dorost nebo    
         nadledvinek a                                                                                         rehabilitační lékař.
         hypofýzy.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXV    NETUBERKULÓZNÍ NEMOCI DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ
Stanovený přírodní léčivý zdroj:
Pitné kúry a inhalace: Přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá, přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-sodná, přírodní minerální voda chlorido-sodná.
Klimatické podmínky příznivé k léčení.
Vyšetření: U alergií alergologické vyšetření, u dětí do 6 let otorinolaryngologické vyšetření, u dětí od 6 let a dorost: u nemocí horních cest dýchacích otorinolaryngologické vyšetření.
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXV/1    - Recidivující          K 28 dnů                K 28 dnů                                              Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
         komplikovaná otitis     Možnost prodloužení.                                                          Dětský lékař,                             Jeseník
         po operačním řešení.                                                                                  dětský otorinolaryngo-log,                Lázně Kynžvart
                                                                                                               dětský pneumolog,                         Lipová Lázně
                                                                                                               otorinolaryngolog,                        Luhačovice
                                                                                                               pneumolog,                                
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo
                                                                                                               rehabilitační lékař.

XXV/2    - Chronická             K 28 dnů                K 28 dnů               Anatomické         překážky v          Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně,
         bronchitis/             Možnost prodloužení.    Maximálně 3x.          dýchacích cestách.             Alergolog a klinický imunolog.            Jeseník
         recidivující                                                                                          Dětský lékař,                             Lázně Kynžvart
         bronchitis.                                                                                           dětský pneumolog,                         Lipová Lázně
                                                                                                               pneumolog,                                Luhačovice
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo
                                                                                                               rehabilitační lékař.
                                                                                                               
XXV/3    - Stav po opakovaném    K 28 dnů                                       Anatomické překážky v          Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
         zánětu plic v průběhu   Možnost prodloužení.                           dýchacích cestách.             Alergolog a klinický imunolog,            Jeseník
         posledních 2 let.                                                                                     dětský lékař,                             Lázně Kynžvart
                                                                                                               dětský pneumolog,                         Lipová Lázně
                                                                                                               pneumolog,                                Luhačovice
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo    
                                                                                                               rehabilitační lékař.

XXV/4    - Bronchiektasie.       K 28 dnů                K 28 dnů               Anatomické překážky v          Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
                                 Možnost prodloužení.                           dýchacích cestách.             Alergolog a klinický imunolog.            Jeseník
                                                                                                               Dětský lékař,                             Lázně Kynžvart
                                                                                                               dětský pneumolog,                         Lipová Lázně
                                                                                                               pneumolog,                                Luhačovice
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo    
                                                                                                               rehabilitační lékař.

XXV/5    - Asthma bronchiale.    K 28 dnů                K 28 dnů               Anatomické překážky            Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
                                 Možnost prodloužení.                           v dýchacích cestách.           Alergolog a klinický imunolog.            Jeseník
                                                                                                               Dětský lékař,                             Lázně Kynžvart
                                                                                                               dětský pneumolog,                         Lipová Lázně
                                                                                                               pneumolog,                                Luhačovice
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo    
                                                                                                               rehabilitační lékař.

XXV/6    - Stavy po operacích    K 28 dnů                K 28 dnů               Anatomické překážky            Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
         a traumatech horních    Možnost prodloužení.                           v dýchacích cestách.           Dětský chirurg,                           Jeseník
         a dolních cest                                                                                        dětský lékař,                             Lázně Kynžvart
         dýchacích a plic s                                                                                    dětský otorinolaryngolog,                 Lipová Lázně
         výjimkou stavů                                                                                        otorinolaryngolog,                        Luhačovice
         po tonsilektomii a                                                                                    praktický lékař pro děti a dorost nebo    
         operaci adenoidních                                                                                   rehabilitační lékař.
         vegetací.                                                                                             
         - Stavy po operacích
         malformací hrudníku
         se sníženou funkcí
         plic.
         
XXV/7    - Cystická fibróza.     K 28 dnů                K 28 dnů               Anatomické překážky            Ošetřující lékař, který péči doporučuje:  Janské Lázně
         - Intersticiální        Možnost prodloužení.                           v dýchacích cestách.           Dětský lékař,                             Jeseník
         plicní fibróza.                                                                                       dětský pneumolog,                         Lázně Kynžvart
         - Sarkoidóza plic.                                                                                    pneumolog,                                Lipová Lázně
                                                                                                               praktický lékař pro děti a dorost nebo    Luhačovice
                                                                                                               rehabilitační lékař.                      
------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
XXVI    NEMOCI NERVOVÉ
Stanovený  přírodní  léčivý  zdroj: Přírodní minerální voda sirná - skupina B (sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda termální teplá až horká  (nad  35  °C),  přírodní
minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-sodná2), přírodní minerální voda uhličitá u indikací XXVI/1,XXVI/5 pouze (podmínkou obsah CO
2
ve vanové koupeli minimálně 1000 mg/l), přírodní peloid z lokálního zdroje (aplikace formou celotělových zábalů či koupelí pouze u dorostu, u dětí pouze lokální zábaly či obklady). Pokud je uvedená přírodní minerální voda zároveň přírodní minerální vodou uhličitou, lze ji aplikovat pro celotělové koupele pouze u dorostu., Vyšetření: Neurologické vyšetření, u nervosvalových onemocnění elektromyografické vyšetření a svalový test, u XXVI/5 vyšetření zobrazovacími metodami ne starších 2 měsíců. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXVI/1 - Syndrom periferního K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Františkovy Lázně motorického neuronu Možnost prodloužení. doporučuje: Janské Lázně jakékoliv etiologie. Dětský lékař, Karlovy Vary dětský neurolog, praktický lékař pro Klimkovice děti a dorost nebo Lázně Bělohrad rehabilitační lékař. Lázně Kynžvart Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny XXVI/2 - Svalová dystrofie a K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Františkovy Lázně jiná svalová Možnost prodloužení. doporučuje: Janské Lázně onemocnění. Dětský lékař, Karlovy Vary dětský neurolog, praktický lékař pro Klimkovice děti a dorost nebo Lázně Bělohrad rehabilitační lékař. Luhačovice Teplice Velké Losiny XXVI/3 - Dětská mozková K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Františkovy Lázně obrna. Možnost prodloužení. doporučuje: Janské Lázně - Mozečkové syndromy. Dětský lékař, Karlovy Vary - Hybné poruchy v dětský neurolog, praktický lékař pro Klimkovice rámci malých mozkových děti a dorost nebo Lázně Bělohrad postižení. rehabilitační lékař. Luhačovice Teplice Velké Losiny XXVI/4 - Jiné hybné poruchy K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Františkovy Lázně centrálního původu: Možnost prodloužení. doporučuje: Janské Lázně - hybné poruchy po Dětský chirurg, Karlovy Vary zánětech mozku a dětský lékař, Klimkovice míchy, autoimunitní, dětský neurolog, chirurg, Lázně Bělohrad degenerativní a neurochirurg, Luhačovice heredofamiliární praktický lékař pro děti a dorost nebo Teplice onemocnění rehabilitační lékař. Velké Losiny ovlivnitelná rehabilitační péčí. - hybné poruchy po cévních příhodách mozkových. - hybné poruchy po úrazech mozku. - hybné poruchy po operacích nádorů centrální nervové soustavy. XXVI/5 - Kořenové syndromy K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Františkovy Lázně vertebrogenního Možnost prodloužení. Při recidivě doporučuje: Janské Lázně původu. onemocnění. Dětský lékař, Karlovy Vary dětský neurolog, praktický lékař pro Klimkovice děti a dorost nebo Lázně Bělohrad rehabilitační lékař. Lázně Kynžvart Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXVII NEMOCI POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda sirná skupina A a B (síranová i sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda termální teplá až horká (nad 35 °C), přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-sodná2), přírodní minerální voda uhličitá u indikací XXVII/1, XXVII/3, XXVII/6, XXVII/7 pouze (podmínkou obsah CO2 ve vanové koupeli minimálně 1000 mg/l), přírodní peloid z lokálního zdroje (aplikace formou celotělových zábalů či koupelí pouze u dorostu, u dětí pouze lokální zábaly či obklady). Pokud je uvedená přírodní minerální voda zároveň přírodní minerální vodou uhličitou, lze ji aplikovat pro celotělové koupele pouze u dorostu. Vyšetření: Příslušné odborné vyšetření podle charakteru onemocnění v indikační skupině. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXVII/1 - Juvenilní chronická K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov artritis. Možnost prodloužení. doporučuje: Františkovy Lázně - Jiná chronická Dětský lékař, Janské Lázně revmatická onemocnění dětský revmatolog, Karlovy Vary kloubů a páteře. praktický lékař pro děti a dorost, Klimkovice rehabilitační lékař nebo Lázně Bělohrad revmatolog. Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny XXVII/2 - Vrozené či získané K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov ortopedické vady. Možnost prodloužení. doporučuje: Františkovy Lázně Ortoped nebo Janské Lázně rehabilitační lékař. Karlovy Vary Klimkovice Lázně Bělohrad Luhačovice Teplice Velké Losiny XXVII/3 - Stavy po úrazech K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov a ortopedických Do 36 měsíců po úrazu Do 36 měsíců doporučuje: Františkovy Lázně operacích při poruše nebo operaci. po operaci nebo Dětský chirurg, Janské Lázně motorických funkcí. úrazu. ortoped, Karlovy Vary Možnost prodloužení. Maximálně 3x. rehabilitační lékař nebo Klimkovice traumatolog. Lázně Bělohrad Lázně Kynžvart Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny XXVII/4 - Skoliózy vyžadující K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov korzet od Ib podle Možnost prodloužení. doporučuje: Františkovy Lázně Cobba, v soustavné Dětský lékař, Janské Lázně rehabilitační péči. ortoped, Karlovy Vary praktický lékař pro děti a dorost nebo Klimkovice rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad Luhačovice Teplice Velké Losiny XXVII/5 - Osteochondrózy ve K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov stádiu reparačním. Možnost prodloužení. doporučuje: Františkovy Lázně Morbus Perthes ve Ortoped nebo Janské Lázně stádiu reparačním. rehabilitační lékař. Karlovy Vary - Primární a Klimkovice sekundární Lázně Bělohrad osteoporóza dětského Luhačovice a dorostového věku. Teplice Velké Losiny XXVII/6 - Morbus Scheuermann. K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov Možnost prodloužení. doporučuje: Františkovy Lázně Ortoped nebo Janské Lázně rehabilitační lékař. Karlovy Vary Klimkovice Lázně Bělohrad Lázně Kynžvart Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny XXVII/7 - Vertebrogenní K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Bludov algický syndrom. Možnost prodloužení. Při recidivě. doporučuje: Františkovy Lázně Dětský neurolog, Janské Lázně neurolog, Karlovy Vary ortoped nebo Klimkovice rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad Lázně Kynžvart Luhačovice Poděbrady Teplice Teplice nad Bečvou Velké Losiny ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXVIII NEMOCI MOČOVÉHO ÚSTROJÍ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda hydrogenuhličitano-vápenato-hořečnatá. Vyšetření: Vyšetření urologické nebo nefrologické ne starší než 2 měsíce. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXVIII/1 - Recidivující nebo K 28 dnů K 28 dnů Známky ledvinové Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart vleklé záněty ledvin Možnost prodloužení. Při prokázané nedostatečnosti s glomerulární doporučuje: a močových cest na aktivitě procesu. filtrací pod 0,3 ml/s. Dětský lékař, podkladě anatomickém Vysoká zánětlivá aktivita dětský nefrolog, nebo funkčním. onemocnění. Nekorigovaná dětský urolog, hypertenze. nefrolog, praktický lékař pro děti a dorost, rehabilitační lékař nebo urolog. XXVIII/2 - Urolitiáza in situ, K 28 dnů K 28 dnů Glomerulární filtrace pod 0,3 Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart po spontánním odchodu Možnost prodloužení. Při recidivě. ml/s. doporučuje: konkrementu, Dětský lékař, odstranění dětský nefrolog, chirurgickou dětský urolog či endoskopickou nefrolog, cestou nebo LERV. praktický lékař pro děti a dorost, rehabilitační lékař nebo urolog. XXVIII/3 - Stavy po operacích K 28 dnů Nekorigovaná hypertenze. Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart močového ústrojí mimo Do 3 měsíců po operaci; Glomerulární filtrace pod 0,3 doporučuje: urolitiázu. při poperačních ml/s. Dětský lékař, komplikacích do 6 dětský nefrolog, měsíců po operaci. dětský urolog nefrolog, Možnost prodloužení. praktický lékař pro děti a dorost, rehabilitační lékař nebo urolog. XXVIII/4 - Chronická difusní K 28 dnů K 28 dnů Sklon k iontové a vodní Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart glomerulonefritis. Možnost prodloužení. Maximálně 3x. disbalanci. Nekorigovatelná doporučuje: - Lipoidní nefróza. hypertenze. Dětský lékař, - Hereditární Glomerulární filtrace pod dětský nefrolog, nefropatie ve stadiu 0,3ml/s. dětský urolog, remise. nefrolog, praktický lékař pro děti a dorost, rehabilitační lékař nebo urolog. XXVIII/5 - Stavy po K 28 dnů K 28 dnů Vysoká aktivita onemocnění se Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart transplantaci ledvin. Možnost prodloužení. Maximálně 3x. sklonem k rejekci. doporučuje: Nekorigovatelná hypertenze. Dětský chirurg, Glomerulární filtrace pod 3 dětský lékař, ml/s. dětský nefrolog, nefrolog praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. XXVIII/6 - Funkční poruchy K 28 dnů K 28 dnů Známky ledvinové Ošetřující lékař, který péči Lázně Kynžvart mikce (i bez Možnost prodloužení. Maximálně 1x. nedostatečnosti s glomerulární doporučuje: zánětlivé příčiny) filtrací pod 0,3 ml/s. Dětský lékař, v případech, pokud Vysoká zánětlivá aktivita dětský nefrolog, není soustavná onemocnění. Nekorigovaná dětský urolog, ambulantní péče hypertenze s diastolou nad 110 nefrolog, efektivní. torrů a kreatinin clearence nad praktický lékař pro děti a dorost, - Děti po dovršení 9 170 umol/l. rehabilitační lékař nebo urolog. let věku nereagující na dosavadní režimová a medikamentózní opatření. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXIX DUŠEVNÍ PORUCHY Stanovený přírodní léčivý zdroj: Klimatické podmínky příznivé k léčení: Určeno pouze pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči dorostu. Vyšetření: Psychiatrické vyšetření s uvedením dosavadního způsobu léčení.. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXIX/1 - Psychózy ve stádiu K 28 dnů K 28 dnů Suicidální tendence. Ošetřující lékař, který péči Janské Lázně remise. Možnost prodloužení. Nejdříve 12 měsíců doporučuje: Jeseník od poslední Dětský a dorostový psychiatr nebo Lázně Kynžvart K léčby. Maximálně rehabilitační lékař. Lipová Lázně 2x. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Klinický psycholog a psychiatr. XXIX/2 - Neurotické poruchy K 28 dnů K 28 dnů Ošetřující lékař, který péči Janské Lázně a jiné nepsychotické Možnost prodloužení. Nejdříve 12 měsíců doporučuje: Jeseník poruchy. od poslední Dětský a dorostový psychiatr nebo Lázně Kynžvart K léčby. Maximálně rehabilitační lékař. Lipová Lázně 2x. . Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Klinický psycholog a psychiatr. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXX NEMOCI KOŽNÍ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda sirná skupina B (sirná), přírodní minerální voda jodová, přírodní minerální voda chlorido-sodná - hypertonická, přírodní peloid z lokálního zdroje - sirný u indikací XXX/1, XXX/2 a XXX/7 (aplikace formou celotělových zábalů či koupelí pouze u dorostu, u dětí pouze lokální zábaly či obklady). Klimatické podmínky příznivé k léčení u indikací XXX/1 a XXX/2. Vyšetření: Vyšetření dermatovenerologické s uvedením dosavadního léčení. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXX/1 - Psoriasis vulgaris K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně - chronické a Možnost prodloužení. Při aktivitě Dermatovenerolog, Janské Lázně recidivující formy. procesu. dětský dermatovenerolog, Jeseník dětský lékař, Klimkovice praktický lékař pro děti a dorost nebo Lázně Bělohrad rehabilitační lékař. Lázně Kynžvart Lipová Lázně Zabezpečení zdravotní péče ve Luhačovice zdravotnickém zařízení poskytovatele Velké Losiny lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/2 - Chronické a K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně recidivující ekzémy Možnost prodloužení. Při aktivitě Impetiginizace. Dermatovenerolog, Janské Lázně včetně atopického. procesu. dětský dermatovenerolog, Jeseník - Chronické prurigo. dětský lékař, Klimkovice praktický lékař pro děti a dorost nebo Lázně Bělohrad rehabilitační lékař. Lázně Kynžvart Lipová Lázně Zabezpečení zdravotní péče ve Luhačovice zdravotnickém zařízení poskytovatele Velké Losiny lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/3 - Indurativní a K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Klimkovice konglobující formy Možnost prodloužení. Při aktivitě Dermatovenerolog, Luhačovice akné. procesu. dětský dermatolog, Velké Losiny dětský lékař, praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/4 - Sklerodermie. K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Klimkovice Možnost prodloužení. Maligní a progredující formy Dermatovenerolog, dětský dermatovenerolog, Luhačovice sklerodermie. dětský lékař, Velké Losiny praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/5 - Ichtyózy. K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Klimkovice Možnost prodloužení. Dermatovenerolog, Luhačovice dětský dermatovenerolog, Velké Losiny dětský lékař, praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/6 - Chronické K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Klimkovice dermatózy. Možnost prodloužení. Při aktivitě Dermatovenerolog, Luhačovice procesu. dětský dermatovenerolog, Velké Losiny dětský lékař, praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. Zabezpečení zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Dermatovenerolog nebo dětský dermatovenerolog. XXX/7 - Stavy po K 28 dnů K 28 dnů Mikrobiální ekzém. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně popáleninách a po Možnost prodloužení. Do 36 měsíců Dermatovenerolog, Klimkovice rekonstrukčních po popálení nebo dětský dermatovenerolog, Lázně Bělohrad výkonech, kde hrozí rekonstrukčním dětský lékař, Luhačovice smršťování jizev. výkonu. plastický chirurg, Velké Losiny praktický lékař pro děti a dorost nebo rehabilitační lékař. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXXI NEMOCI GYNEKOLOGICKÉ Stanovený přírodní léčivý zdroj: Přírodní minerální voda jodová (mimo přírodních léčivých zdrojů primárně uhličitých), přírodní peloid z lokálního zdroje - sirnoželezitý (aplikace formou celotělových zábalů či koupelí pouze u dorostu, u dětí pouze lokální zábaly či obklady). Vyšetření: Vyšetření gynekologem ne starší 3 měsíců. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------ XXXI/1 - Recidivující K 28 dnů K 28 dnů Appendicitis chronica. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně zánětlivá onemocnění Možnost prodloužení. Maximálně 3x. Gynekolog a porodník. Klimkovice zevních a vnitřních Rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad rodidel. - Pozánětlivé změny Zabezpečení zdravotní péče ve v malé pánvi. zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Gynekolog a porodník. XXXI/2 - Primární a K 28 dnů K 28 dnů Hyperestrinní Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně sekundární: Možnost prodloužení. Maximálně 2x. stavy. Gynekolog a porodník. Klimkovice amenorrhoea, Metrorrhagie. Rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad oligomenorrhea Appendicitis chronica. a dysmenorrhea, pokud není Zabezpečení zdravotní péče ve ambulantní péče zdravotnickém zařízení poskytovatele efektivní. lázeňské léčebně rehabilitační péče: - Nepravidelnosti Dostupnost zdravotnického pracovníka: menstruačního cyklu Gynekolog a porodník. při kontraindikaci hormonální léčby. XXXI/3 Stavy s pooperačními K 28 dnů K 28 dnů Appendicitis chronica. Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně komplikacemi po Možnost prodloužení. Do 12 měsíců po Dětský chirurg, Klimkovice operacích (do 3 ukončení K léčby. dětský lékař, Lázně Bělohrad měsíců po operaci): Maximálně 1x. gynekolog a porodník, praktický lékař pro - v malé pánvi. děti a dorost nebo - po jiných břišních rehabilitační lékař. operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Zabezpečení zdravotní péče ve - po appendectomii. zdravotnickém zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče: Dostupnost zdravotnického pracovníka: Gynekolog a porodník. XXXI/4 - Hormonální K 28 dnů K 28 dnů Aktivita onkologického Ošetřující lékař, který péči doporučuje: Františkovy Lázně dysfunkce Možnost prodloužení. Do 12 měsíců od onemocnění - stav pacienta Gynekolog a porodník. Klimkovice po ukončení ukončení K léčby. PS > 2. Rehabilitační lékař. Lázně Bělohrad farmakologické Maximálně 1x. ochrany ovarií při onkologické léčbě Zabezpečení zdravotní péče ve pro genitální zdravotnickém zařízení poskytovatele i extragenitální lázeňské léčebně rehabilitační péče: nádorová onemocnění. Dostupnost zdravotnického pracovníka: Gynekolog a porodník. ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------
Vysvětlivky:
K - komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče3)
P - příspěvková lázeňská léčebně rehabilitační péče4)
ATB - Antibiotika
AV blokáda - Atrioventrikulární blokáda
BMI - Body Mass Index
CABG - Coronary Artery Bypass Graft
CCS klasifikace - Causative Classification system
CDAI - Crohn's disease activity index
CMP - Cévní mozková příhoda
CNS - Centrální nervová soustava
DM - Diabetes mellitus
EKG - Elektrokardiografie
EMG - Elektromyografie
ERCP - Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie
FBS - Failed back syndrom
FEV - Objem vzduchu vydechnutý v první sekundě při maximálním úsilí
ICHS - Ischemická choroba srdeční
LERV - Litotrypse extrakorporálními rázovými vlnami
NYHA - New York Heart Association
PTCA - Perkutánní transluminární angioplastika
PS - Performance status, stav výkonnosti
RTG - Rentgen
sy AP - Symptomy anginy pectoris
TIA - Tranzitorní ischemická ataka
TBC - Tuberkuloza
VC - Vitální kapacita
1) Zákon č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
2) Příloha č. 1 část A písm. g) vyhlášky č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí přírodních léčebných lázní (vyhláška o zdrojích a lázních).
3) § 33 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 369/2011 Sb.
4) § 33 odst. 5 zákona č. 48/1997 Sb.

Související dokumenty