D-287 Pokyn k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku (Sbírka mezinárodních smluv č. 88/2005)

Schválený:
D-287
Pokyn
k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku (Sbírka mezinárodních smluv č. 88/2005)
Referent: Marie Kamanová,
tel.: 257 043 398
Č.j.: 49/92 502/2005-153
Ministerstvo financí České republiky vydává k uplatnění nové mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění se Srbskem a Černou Horou tento Pokyn.
Čl.1
Smlouva mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku byla podepsána v Praze dne 11. listopadu 2004. Smlouva vstoupila v platnost dne 27. června 2005.
Podle článku 28 se její ustanovení uplatňují takto:
1) v Srbsku a Černé Hoře:
pokud jde o daně z příjmů pobíraných a daně z majetku vlastněného v každém daňovém roce začínajícím 1. ledna 2006 nebo později;
2) v České republice:
a) pokud jde o daně vybírané srážkou u zdroje, na příjmy vyplácené nebo připisované k 1. lednu 2006 nebo později;
b) pokud jde o ostatní daně z příjmů a daně z majetku, na příjmy nebo majetek za každý daňový rok začínající 1. ledna 2006 nebo později.
Čl.2
Osoby, které jsou rezidenty jednoho smluvního státu mají dle některých ustanovení smlouvy nárok na snížení daně, popř. na úplné osvobození od daně ve druhém smluvním státě (např. články 10, 11 a 12). V návaznosti informace obdržené od Ministerstva pro mezinárodní hospodářské vztahy Srbska a Černé Hory se oznamuje, že pro automatické poskytnutí výhod plynoucích ze smlouvy je v Srbsku a Černé Hoře však standardně nutné, aby osoba, která je rezidentem České republiky a která pobírá příjmy mající zdroj na území Srbska a Černé Hory, byla i skutečným vlastníkem těchto příjmů a aby dané příjmy byly podle daňového práva České republiky považovány za příjmy této osoby.
Srbsko-černohorský plátce příjmu, který automaticky uplatňuje výhody plynoucí ze smlouvy je povinen v rámci příslušného daňového řízení prokázat, že byly splněny stanovené podmínky.
Za tím účelem musí mít srbsko-černohorský plátce příjmu k dispozici např. potvrzení o daňovém rezidentství osoby v České republice vydané českým místně příslušným finančním úřadem, prohlášení této osoby, že je skutečným vlastníkem příjmu a že daný příjem je podle daňového práva České republiky považován za její příjem. Pokud smlouva stanovuje i další podmínky, je třeba předložit i důkazní prostředky svědčící o jejich splnění.
Čl.3
Dnem 1. ledna 2006 přestanou být platná a přestanou se provádět ve vztazích mezi Českou republikou a Srbskem a Černou Horou ustanovení Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou federativní republikou Jugoslávie o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsané v Praze dne 2. listopadu 1981 a vyhlášené pod č. 99/1983 Sb.
Ředitel odboru 15:
Ing. Stanislav Špringl, v.r.

Související dokumenty