D-274 k postupu při výplatě měsíčních daňových bonusů ve zdaňovacím období 2005

Schválený:
D-274
POKYN
k postupu při výplatě měsíčních daňových bonusů ve zdaňovacím období 2005
Ministerstvo financí České republiky s cílem zajistit ve zdaňovacím období 2005 jednotný postup při uplatňování § 35d zákona č. 669/2004 Sb., který se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o daních z příjmů") a posouzení nároku na měsíční daňové zvýhodnění na vyživované dítě v domácnosti, poskytovaného poplatníkovi s příjmy ze závislé činnosti a s funkčními požitky definovanými v ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů, plátcem daně (zaměstnavatelem) v průběhu zdaňovacího období formou měsíčního daňového bonusu, sděluje:
Nárok na výplatu měsíčního daňového bonusu náleží u poplatníka s příjmy ze závislé činnosti a s funkčními požitky podle ustanovení § 35d odst. 4 zákona o daních z příjmů při splnění ostatních podmínek za existence jeho měsíčního zdanitelného příjmu, v úhrnu alespoň ve výši minimální mzdy.
Při posouzení nároku na výplatu měsíčního daňového bonusu u poplatníka s příjmy podle § 6 zákona o daních z příjmů, které mu plynou výlučně na základě smluvních vztahů, jež nelze označit za pracovní poměr nebo obdobný pracovní vztah ve smyslu nařízení vlády č. 303/1995 Sb., o minimální mzdě, ve znění pozdějších předpisů, se pro daňové účely použije ve zdaňovacím období 2005 vždy částka minimální mzdy stanovená v ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) cit. nařízení vlády, platná pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou, ve výši částky 7.185,- Kč, krácené na 75% u poživatele částečného invalidního důchodu a na 50% u poživatele plného invalidního důchodu. Jedná se např. o příjmy za práci společníka nebo jednatele s.r.o., z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, odměny člena statutárního orgánu právnické osoby, atd., na které se nařízení vlády jinak nevztahuje.
Při posouzení nároku na výplatu měsíčního daňového bonusu u poplatníka s příjmy podle § 6 zákona o daních z příjmů, které mu plynou na základě pracovního poměru nebo obdobného pracovního vztahu (např. služebního, členů družstev, kde součástí členství je též pracovní vztah), se použije ve zdaňovacím období 2005 minimální mzda stanovená cit. nařízením vlády. U takového zaměstnance lze nárok na daňový bonus přiznat i v případě, že výše jeho zdanitelného příjmu bude představovat alespoň minimální mzdu vypočtenou ve výši odpovídající odpracované době (např. při sjednání nebo povolení kratší pracovní doby, anebo pokud nejsou odpracovány v měsíci všechny pracovní směny).
To se vztahuje i na zaměstnance, který vedle příjmů z pracovního poměru nebo obdobného pracovního vztahu za odpracované směny (hodiny) bude mít v kalendářním měsíci zúčtovány i např. náhrady mzdy, doplatky mzdy, zdanitelná nepeněžní plnění, odměny ze souběžně uzavřené dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, popř. i odměny člena statutárního orgánu, odměny za práci jednatele atd. Pokud by ale poplatník v pracovním poměru nebo obdobném pracovním vztahu v kalendářním měsíci neodpracoval ani jednu směnu (popř. hodinu) a zúčtovány mu byly v kalendářním měsíci jen náhrady mzdy, doplatky mzdy za uplynulé období či jiná zdanitelná peněžní či nepeněžní plnění apod., lze nárok na daňový bonus přiznat, jen pokud úhrn jeho měsíčního zdanitelného příjmu dosáhne alespoň částky 7.185,- Kč (krácené na 75% této částky u příjemce částečného invalidního důchodu nebo na 50% u příjemce plného invalidního důchodu).
V Praze dne 3. ledna 2005
Ředitel sekce 09
Ústřední finanční a daňové ředitelství
Ing. Mgr. Robert Szurman, v.r.

Související dokumenty