MF-57 549/2012/15 Sdělení k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Hongkongu - zvláštní administrativní oblasti Čínské lidové republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 49/2012)

Schválený:
MF-57 549/2012/15
Sdělení
k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Hongkongu - zvláštní administrativní oblasti Čínské lidové republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 49/2012)
Ministerstvo financí České republiky v souvislosti s uplatňováním mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění s Hongkongem sděluje:
Článek 1
Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Hongkongu - zvláštní administrativní oblasti Čínské lidové republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, dále jen „smlouva“, byla podepsána v Praze dne 6. června 2011 a vstoupila v platnost dne 24. ledna 2012.
Podle článku 26 odst. 2 smlouvy se její ustanovení uplatňují takto:
a) v České republice:
(i) pokud jde o daně vybírané srážkou u zdroje, na příjmy vyplácené nebo připisované k 1. lednu 2013 nebo později;
(ii) pokud jde o ostatní daně z příjmů, na příjmy za každý daňový rok začínající 1. ledna 2013 nebo později;
b) v Hongkongu:
pokud jde o daň Hongkongu, ve vztahu k jakémukoli vyměřovacímu roku začínajícímu 1. dubna 2013 nebo později.
Článek 2
V Hongkongu neexistuje žádný speciální způsob uplatnění výhod plynoucích ze smlouvy (např. snížené sazby srážkové daně apod.) pro daňové nerezidenty. Pro uplatnění těchto nároků se doporučuje postupovat v součinnosti s hongkongským partnerem, plátcem příjmů, přičemž není vyloučeno podání daňového přiznání, ve kterém se požádá o konkrétní výhodu.
Současně je třeba vždy předložit potvrzení českého místně příslušného správce daně o daňovém rezidentství poplatníka v České republice a veškeré doklady svědčící o nároku na výhodu. Učiněná žádost o aplikaci výhod plynoucích ze smlouvy (např. tedy prostřednictvím daňového přiznání) je následně ověřena hongkongskou daňovou správou.
Ing. Stanislav Špringl, v. r.
ředitel odboru 15
Referent:
JUDr. Alena Vodolánová,
tel.: 257 043 422