49/1948 Sb., o zemědělské dani

Schválený:
49/1948 Sb.
ZÁKON
ze dne 21. března 1948
o zemědělské dani.
Změna: 283/1948 Sb.
Změna: 116/1949 Sb.
Ústavodárné Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:
Daňová povinnost
 
§ 1
(1) Zemědělské dani podléhají fysické osoby, které provozují na vlastní účet zemědělské hospodářství až do výměry padesáti hektarů pozemků s katastrálním výtěžkem.
(2) Provozuje-li zemědělské hospodářství na vlastní účet jednotlivá fysická osoba, podléhá zemědělské dani jen, pracuje-li v něm trvale a cizí osoby zaměstnává jen potud, pokud nestačí - jsouc v zemědělském hospodářství plně zaměstnána - na všechny práce. Tato podmínka nemusí býti splněna u osob do 21 let věku a u osob, které v zemědělském hospodářství nemohou pracovati pro stáří, nemoc, invaliditu nebo vykonávání veřejné funkce, avšak jiné než v zaměstnaneckém poměru.
(3) Provozuje-li zemědělské hospodářství více fysických osob společně na vlastní účet (na př. manželé), podléhají zemědělské dani společně. Při tom musí býti splněna u všech podmínka stanovená v odstavci 2; výjimky tam stanovené platí obdobně. U manželů (druha a družky) se předpokládá, nebude-li jinak prokázáno, že zemědělské hospodářství provozují společně na vlastní účet.
(4) Neodevzdaná (nerozdělená) pozůstalost se posuzuje tak, jako by zůstavitel byl na živu.
 
§ 2
(1) Zemědělským hospodářstvím je souhrn všech majetkových předmětů a práv, které tvoří hospodářský celek a slouží trvale zemědělství, lesnictví nebo rybníkářství jako hlavnímu účelu, s výjimkou účastí na kapitálových společnostech, cenných papírů a úsporných vkladů.
(2) Provozují-li osoby uvedené v § 1 dvě nebo více zemědělských hospodářství, považují se všechna za jedno zemědělské hospodářství.
 
§ 3
K provozu zemědělského hospodářství patří též:
1. vedlejší výroba, pokud se obmezuje na zpracování výrobků vlastního hospodářství a pokud taková výroba není zpravidla a převážně provozována samostatnými průmyslovými podniky (pilami, mlýny, pekárnami, pivovary, lihovary, cukrovary a pod.) nebo v daném případě není provozována po živnostensku v samostatném závodě (v mlékárnách, sýrárnách, sušírnách, drůbežárnách, chovatelských farmách a pod.);
2. dobývání podstaty parifikační půdy, pokud nedochází k dalšímu zpracování, za podmínek uvedených pod č. 1;
3. prodej výrobků vlastního zemědělského hospodářství, vyjímajíc prodej v drobném, provozovaný po živnostensku v prodejnách nebo skladištích trvale otevřených a určených k uvedenému účelu;
4. vedlejší zaměstnání (povoznictví, orání za mzdu, tření lnu a pod.), provozovaná toliko příležitostně a nikoliv po živnostensku.
 
§ 4
Nerozhoduje, zda se zemědělské hospodářství provozuje na půdě vlastní, pachtované či převzaté do obhospodařování na podkladě jiného právního poměru.
 
§ 5
Sdruží-li se více provozovatelů zemědělských hospodářství (§§ 1 až 4) ke společnému provozování svých zemědělských hospodářství ve společenstvo (družstvo) nebo jiné svépomocné sdružení s neuzavřeným počtem členů, podléhají zemědělské dani tak, jako by svá zemědělská hospodářství provozovali samostatně na vlastní účet.
 
§ 6
Zdaňovací období
Daň se vyměřuje samostatně za každý kalendářní rok po jeho uplynutí.
Daňové sazby
 
§ 7
(1) Daň se vyměřuje částkou uvedenou v tabulkách připojených k tomuto zákonu.
(2) Pro stanovení daně jsou rozhodné:
1. výrobní oblast (řepařská, obilnářská, bramborářská či pícninářská), ve které leží zemědělské hospodářství nebo jeho největší část, a
2. celková výměra všech pozemků s katastrálním výtěžkem a jejich průměrný katastrální výtěžek podle stavu dne 30. června rozhodného roku.
 
§ 8
(1) Pro zjištění, ve které výrobní oblasti leží zemědělské hospodářství, platí obecné předpisy, jimiž se určují zemědělské výrobní oblasti.
(2) Jednotlivá katastrální území, po případě jednotlivá zemědělská hospodářství, však mohou býti přeřazena (§ 31, č. 3 a § 30, č. 3) do té výrobní oblasti, jejímž výrobním podmínkám půda katastrálního území, po případě zemědělského hospodářství, ve skutečnosti odpovídá.
 
§ 9
(1) Při stanovení celkové výměry všech pozemků s katastrálním výtěžkem započítává se výměra pozemků věnovaných pěstování chmele, vinné révy, tabáku nebo papriky, nebo věnovaných zahradnictví (zelinářskému i okrasnému), školkařství, ovocnictví a rybníkářství násobkem, který se stanoví způsobem uvedeným v § 31.
(2) Průměrný katastrální výtěžek se zjistí, dělí-li se celkový katastrální výtěžek všech pozemků jejich skutečnou výměrou v hektarech.
(3) Při stanovení celkové výměry všech pozemků s katastrálním výtěžkem a jejich celkového katastrálního výtěžku se přihlíží i k půdě ležící ladem.
 
§ 10
(1) Daň se přiměřeně sníží, činí-li v zemědělském hospodářství výměra pozemků věnovaných lesnictví více než 15 % celkové výměry všech pozemků s katastrálním výtěžkem.
(2) Směrnice pro snížení daně podle odstavce 1 vyhlásí ministr financí v Úředním listě.
 
§ 11
Provozují-li zemědělské hospodářství jednotlivé osoby fysické (§ 1, odst. 2), zvýší se jim daň podle §§ 7 až 10 o 20 %.
 
§ 12
Poplatníkům uvedeným v § 1, odst. 3 sníží se daň podle §§ 7 až 10 o 20 % za třetí a o 10 % za čtvrtou z osob, které provozují zemědělské hospodářství společně na vlastní účet a které jsou v něm trvale a plně zaměstnány.
 
§ 13
(1) Poplatníkům uvedeným v § 1, odst. 2 se daň sníží:
1. o 480 Kčs na druhého člena dvojice založené manželstvím nebo skutečným spolužitím,
2. o 480 Kčs na první dítě,
3. o 540 Kčs na druhé dítě,
4. o 600 Kčs na třetí a na každé další dítě a
5. o 480 Kčs na každého z rodičů.
(2) Podle odstavce 1 se přihlíží:
a) u druhého člena dvojice a u nezletilých dětí jen k těm, které žijí s poplatníkem ve spotřebním společenství, a
b) u zletilých dětí a u rodičů k těm, kteří jsou v poplatníkově zaopatření.
(3) Stejně jako děti posuzují se též vnukové, pravnukové, pastorkové a schovanci.
(4) Stejně jako děti se posuzují též nezletilí sourozenci, nezletilí synovci a nezletilé neteře poplatníka nebo jeho manželky (manžela), jsou-li v jeho zaopatření.
(5) Stejně jako rodiče se posuzují též prarodiče, nevlastní rodiče, pěstouni, zeťové, snachy, tchán a tchýně poplatníka nebo jeho manželky (manžela), jsou-li v jeho zaopatření.
(6) Stejně jako rodiče se posuzují též zletilí sourozenci, zletilí synovci a zletilé neteře poplatníka nebo jeho manželky (manžela), jsou-li práce neschopni a v jeho zaopatření.
(7) Osoby, na které se poplatníku snižuje daň podle předchozích odstavců, označují se dále jako příslušníci domácnosti.
(8) Příslušník domácnosti žije s poplatníkem ve spotřebním společenství, hradí-li se jeho životní potřeby v rámci domácnosti a převážně z jejích prostředků. Spotřební společenství není vyloučeno přechodným pobytem příslušníka mimo domácnost. Táž osoba může však býti uznána za příslušníka domácnosti pouze u jednoho poplatníka.
(9) Příslušník domácnosti je v poplatníkově zaopatření, poskytuje-li nebo hradí-li mu poplatník převážně byt, stravu a ošacení. Zaopatřením se rozumí též poskytování výměnku. O zaopatření nejde, má-li příslušník - vyjímajíc výměnkáře - vlastní příjmy, postačující k jeho výživě.
(10) Poplatníkům svobodným, ovdovělým, rozloučeným nebo těm, kteří nežijí trvale s manželem (manželkou) ve společné domácnosti, sníží se daň o 480 Kčs, mají-li nárok na snížení daně podle odstavce 1, č. 2.
(11) Poplatníkům, kteří vychovali nejméně dvě děti, t. j. měli je v zaopatření aspoň do jejich čtrnáctého roku, sníží se daň o 480 Kčs, nemají-li nárok na odečtení téže anebo vyšší částky z daně podle předcházejících odstavců. Omezení do čtrnáctého roku neplatí, jestliže se děti staly přímými obětmi národní, politické nebo rasové persekuce.
 
§ 14
Provozují-li zemědělské hospodářství jako jednotlivé fysické osoby (§ 1, odst. 2)
a) váleční invalidé z první nebo druhé světové války, kteří mají nárok na zaopatřovací požitky ze státní pokladny pro poškození zdraví nebo těla,
b) vojenští (neváleční) invalidé a všichni občanští invalidé, jimž pro poškození zdraví nebo těla patří zaopatřovací požitky ze státní pokladny nebo podle předpisů o veřejnoprávním sociálním pojištění, nebo
c) jiné osoby tělesně nebo duševně vadné (na př. nevidomí, zmrzačení a pod.), po případě poplatníci, na které jsou odkázáni příslušníci domácnosti tělesně nebo duševně vadní,
sníží se jim daň při stupni invalidity od 20 % až do 44 % včetně o 480 Kčs a při stupni invalidity přes 44 % o 960 Kčs. Při tom se předpokládá, že stupeň invalidity u invalidů, požívajících důchody z veřejnoprávního důchodového pojištění, přesahuje 44 %.
 
§ 15
Provozují-li zemědělské hospodářství jako jednotlivé fysické osoby (§ 1, odst. 2) vdova nebo nezletilí sirotci po padlých legionářích (zákon ze dne 24. července 1919, č. 462 Sb., o propůjčování míst legionářům) a příslušnících národního boje za osvobození (zákon ze dne 19. prosince 1946, č. 255 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození), po obětech bojových událostí a národní, rasové nebo politické persekuce, sníží se jim daň o 480 Kčs.
 
§ 16
Pro snížení daně podle ustanovení §§ 13 až 15 je rozhodný stav koncem roku.
 
§ 17
Poplatníkům uvedeným v § 1, odst. 3 se daň sníží o tolik, o kolik by se snížila podle §§ 13 až 16 osobám, které zemědělské hospodářství provozují společně na vlastní účet, kdyby dani podléhaly samostatně.
 
§ 18
Daň se nevyměří, činí-li podle §§ 7 až 17:
1. u jednotlivých fysických osob méně než 540 Kčs a
2. u ostatních poplatníků méně než 1080 Kčs.
 
§ 19
Sleva na dani
(1) Daň se přiměřeně sníží pro zvláštní poměry, které poplatníka (§ 1, odst. 2) podstatně zatěžují, avšak neodůvodňují snížení daně podle §§ 13 až 15.
(2) Za takové zvláštní poměry dlužno pokládati alimentační plnění, k nimž je poplatník právně zavázán, podporování nemajetných příbuzných v linii vzestupné nebo sestupné nebo v linii pobočné do třetího stupně a nemajetných osob sešvagřených do druhého stupně, nákladné léčení poplatníka nebo příslušníků jeho domácnosti a živelní pohromy.
(3) Obdobně se sníží daň poplatníkům uvedeným v § 1, odst. 3, jsou-li podmínky uvedené v odstavcích 1 a 2 splněny u osob, které provozují zemědělské hospodářství společně na vlastní účet.
(4) Směrnice pro stanovení přiměřené slevy vyhlásí ministr financí v Úředním listě.
(5) O slevu nutno žádati v přiznání.
Počátek a konec daňové povinnosti
 
§ 20
(1) Poplatníci, kteří začali provozovati zemědělské hospodářství, podléhají dani počínajíc rokem, v němž zemědělské hospodářství začali provozovati. Daň se však nevyměří, jestliže ještě 30. června zemědělské hospodářství neprovozovali.
(2) Poplatníci, kteří přestali provozovati zemědělské hospodářství, podléhají dani končíc rokem, v němž zemědělské hospodářství přestali provozovati. Daň se však nevyměří, jestliže již 30. června zemědělské hospodářství neprovozovali.
(3) Jestliže provozování zemědělského hospodářství bylo během roku rozšířeno tak, že výměra obhospodařovaných pozemků přestoupila 50 ha, zdaní se poplatník zemědělskou daní ještě za ten rok, v němž zemědělské hospodářství bylo rozšířeno.
 
§ 21
(1) Kdo začne nebo přestane provozovati zemědělské hospodářství, je povinen ohlásiti to příslušné berní správě do 30 dnů. Ohlášením jsou povinni též dědicové, a to do 30 dnů po odevzdání (rozdělení) pozůstalosti.
(2) Opomenutí ohlášení může býti potrestáno, nezakládá-li skutkovou podstatu trestného činu, pořádkovou pokutou do 5000 Kčs, a to i opětovně.
 
§ 22
Splatnost daně
(1) Poplatník je povinen si daň sám vypočísti a zaplatiti ji příslušnému bernímu úřadu do 31. ledna po uplynutí rozhodného roku.
(2) Nebyla-li daň zaplacena včas, je dlužník povinen, činí-li nedoplatek více než 2000 Kčs, zaplatiti 2 % poplatek z prodlení z nedoplatku k 31.lednu, 30. dubnu, 31. červenci a 31. říjnu.
 
§ 23
Spolu s poplatníkem uvedeným v § 1, odst. 3, jest rukou společnou a nerozdílnou zavázána zaplatiti celou daň každá z osob, které zemědělské hospodářství provozují společně na vlastní účet.
 
§ 24
Přiznání
(1) Každý, kdo je povinen platiti zemědělskou daň, jest povinen podati každoročně do 31. ledna berní správě přiznání o všech okolnostech rozhodných pro vyměření daně za uplynulý rok. Mimo to je povinen podati přiznání každý, kdo bude berní správou k podání přiznání vyzván. Vzor přiznání vydá a způsob jeho podání stanoví ministerstvo financí.
(2) Nepodá-li poplatník přiznání včas, může býti daň zvýšena až o 10 %; zvýšení je splatné do 60 dnů ode dne vyložení předpisného seznamu u místního národního výboru.
 
§ 25
Místní příslušnost
(1) K vyměření zemědělské daně je příslušná berní správa, v jejímž obvodu měl poplatník bydliště (sídlo) koncem rozhodného roku. Nelze-li místně příslušnou berní správu určiti podle bydliště (sídla) poplatníkova, je příslušná berní správa, v jejímž obvodu je zemědělské hospodářství, po případě jeho největší část. Nelze-li místní příslušnost určiti ani tímto způsobem, určí ji ministerstvo financí.
(2) Odstavec 1 platí obdobně pro určení místní příslušnosti berního úřadu a místního národního výboru (místní zemědělské daňové komise).
 
§ 26
Vyrozumění o předpisu daně
(1) O vyměření daně vyrozumí berní správa poplatníky hromadně prostřednictvím místního národního výboru předpisným seznamem. Seznam vyloží místní národní výbor do 7 dnů po dojití k veřejnému nahlédnutí po dobu 30 dnů.
(2) Počátek a dobu vyložení seznamu vyhlásí místní národní výbor vyhláškou na obecní tabuli nebo jiným způsobem v místě obvyklým.
(3) Na seznamu potvrdí místní národní výbor dobu vyložení a vrátí jej berní správě.
 
§ 27
Odvolání
(1) Do vyměření daně lze se písemně odvolati u příslušné berní správy do 60 dnů ode dne vyložení předpisného seznamu u místního národního výboru.
(2) V téže lhůtě mohou poplatníci podati u příslušné berní správy žádost za sdělení důvodů pro vyměření daně. Dnem podání žádosti staví se odvolací lhůta až do dne doručení příslušného vyřízení a běží pak dále jen co do zbytku.
(3) O odvolání rozhoduje s konečnou platností okresní zemědělská daňová komise.
Zemědělské daňové komise
 
§ 28
(1) V oboru zemědělské daně spolupůsobí místní národní výbory svými zemědělskými daňovými komisemi, okresní zemědělské daňové komise a ústřední zemědělská daňová komise.
(2) Členy zemědělské daňové komise místního národního výboru (místní zemědělské daňové komise) jsou: předseda místního národního výboru nebo jeho zástupce, zástupce místního sdružení Jednotného svazu zemědělců a předseda zemědělské komise při místním národním výboru nebo jeho zástupce, pokud byla zřízena, jinak člen zvolený místním národním výborem. Předsedou místní zemědělské daňové komise je předseda místního národního výboru nebo jeho zástupce.
(3) Okresní zemědělská daňová komise se zřizuje při berní správě a tvoří ji předseda okresního národního výboru nebo jeho zástupce, zemědělský referent (jeho zástupce), zástupce berní správy, zástupce okresního sdružení Jednotného svazu zemědělců a další čtyři členové volení okresním národním výborem. Ministr financí může pro obvod několika berních správ zříditi pouze jednu okresní zemědělskou daňovou komisi. Předsedou okresní zemědělské daňové komise je předseda okresního národního výboru nebo jeho zástupce.
(4) Ústřední zemědělská daňová komise se zřizuje při ministerstvu financí a tvoří ji zástupci: ministerstev financí, zemědělství a výživy, pověřenectev financí, zemědělství a pozemkové reformy a výživy, zemského národního výboru v Praze, zemského národního výboru v Brně a zemské expositury v Ostravě, zemského finančního ředitelství v Praze a zemského finančního ředitelství v Brně, a to po jednom zástupci, a po čtyřech zástupcích Jednotného svazu českých a slovenských zemědělců. Předsedou ústřední zemědělské daňové komise je zástupce ministerstva financí.
 
§ 29
Místním národním výborům (místním zemědělským daňovým komisím) přísluší:
1. v místech, kde není katastrální výtěžek vyznačen v pozemnostních arších, nebo kde jej z těchto nelze zjistiti, navrhovati rozdělení celkového katastrálního výtěžku připadajícího na katastrální území na jednotlivá zemědělská hospodářství na podkladě dat z výkazu úhrnných katastrálních hodnot podle posledního platného stavu (§ 6, odst. 19 vládního nařízení ze dne 23. května 1930, č. 64 Sb., jímž se částečně provádějí hlavy II., III. a IV. zákona o pozemkovém katastru a jeho vedení (katastrálního zákona). Nepodá-li místní zemědělská daňová komise návrh do 31. října rozhodného roku, podá jej berní správa;
2. navrhovati přeřazení jednotlivých zemědělských hospodářství do jiné výrobní oblasti (§ 8, odst. 2). Návrh nutno podati okresní zemědělské daňové komisi do 31. října rozhodného roku; návrhy podané po této lhůtě nemohou míti vliv na vyměření daně za tento rok.
 
§ 30
Okresním zemědělským daňovým komisím přísluší:
1. navrhovati přeřazení jednotlivých katastrálních území do jiné výrobní oblasti (§ 8, odst. 2). Návrh nutno podati ústřední zemědělské daňové komisi do 31. října rozhodného roku; návrhy podané po této lhůtě nemohou míti vliv na vyměření daně za tento rok;
2. rozhodovati s konečnou platností o návrzích podle § 29, č. 1. Nerozhodne-li okresní zemědělská daňová komise o návrhu do 15. prosince rozhodného roku, rozhodne o něm finanční úřad II. stolice;
3. rozhodovati s konečnou platností o přeřazení jednotlivých zemědělských hospodářství do jiné výrobní oblasti (§ 8, odst. 2); nerozhodne-li do 15. prosince rozhodného roku, nemůže přeřazení míti vliv na vyměření daně za tento rok.
 
§ 31
Ústřední zemědělské daňové komisi přísluší:
1. stanoviti celkový katastrální výtěžek připadající na katastrální území v případech, kde jej nelze zjistiti z výkazu úhrnných katastrálních hodnot; nestanoví-li jej do 30. listopadu rozhodného roku, stanoví jej ministerstvo financí;
2. stanoviti vyhláškou v Úředním listě násobky výměry podle § 9, odst. 1; nestanoví-li je do 30. listopadu rozhodného roku, stanoví je ministerstvo financí. Tyto násobky stanoví podle toho, kolikrát je čistý výtěžek docilovaný při pěstování kultur uvedených v § 9, odst. 1 průměrně větší než při pěstování ostatních kultur;
3. rozhodovati s konečnou platností o přeřazení jednotlivých katastrálních území do jiné výrobní oblasti (§ 8, odst. 2); nerozhodne-li do 15. prosince rozhodného roku, nemůže přeřazení míti vliv na vyměření daně za tento rok;
4. přezkoumávati výnosové poměry zemědělské výroby a navrhovati finanční správě změnu sazeb zemědělské daně.
 
§ 32
Členství v zemědělských daňových komisích je funkcí čestnou. Členové zemědělských daňových komisí jsou povinni postupovati podle zákona, nestranně a podle nejlepšího vědomí a svědomí a zachovávati o jednání v komisi tajemství.
 
§ 33
Sídla okresních zemědělských daňových komisí, jednací řád komisí, jakož i znění slibu členů komise vyhlásí ministr financí, pokud jde o jednací řád místních zemědělských daňových komisí v dohodě s ministrem vnitra, v Úředním listě.
Přechodná a závěrečná ustanovení
 
§ 34
(1) Táž osoba může býti uznána za příslušníka domácnosti pouze u jednoho poplatníka a u téhož poplatníka pouze u jedné daně.
(2) Byla-li poplatníku u daně ze mzdy během roku poskytnuta sleva podle § 7 nebo daňová úleva podle § 9 zákona ze dne 26. června 1947, č. 109 Sb., o dani ze mzdy, nemůže mu býti za tento rok snížena zemědělská daň podle §§ 13 až 15.
 
§ 35
Ministr financí může
1. dále rozčleniti tabulky zemědělské daně jak co do průměrného katastrálního výtěžku, tak co do celkové výměry,
2. učiniti opatření k zamezení nesrovnalostí a tvrdostí, jež by prováděním tohoto zákona mohly vzniknouti,
3. učiniti opatření k zamezení dvojího zdanění v případech, kde se zemědělské hospodářství provozuje na podkladě pracovního nebo jemu podobného poměru, a
4. stanoviti vyhláškou v Úředním listě způsob vyměřování zemědělské daně co do pozemků patřících komposesorátům, urbariátům nebo podobným právním útvarům.
 
§ 36
(1) Přiznání k zemědělské dani za rok 1947 jsou povinni podati všichni poplatníci, kteří zásadně podléhají daňové povinnosti, a to do 30. června 1948.
(2) Zemědělská daň za rok 1947 jest splatná ve dvou stejných splátkách; první splátka do 30. června 1948 a druhá do 30. září 1948.
 
§ 37
(1) Příjem, po případě výtěžek z provozu zemědělského hospodářství, které je předmětem zemědělské daně, není počínajíc berním rokem 1948, základem pro vyměření daně důchodové a všeobecné daně výdělkové podle zákona o přímých daních, ve znění předpisů jej měnících a doplňujících.
(2) Pozemky patřící k zemědělskému hospodářství, které jest předmětem zemědělské daně, nejsou počínajíc berním rokem 1948 podrobeny pozemkové dani podle zákona o přímých daních, ve znění předpisů jej měnících a doplňujících. Jsou-li propachtovány, podléhá pachtovné rentové dani podle hlavy VI téhož zákona.
(3) Zákon ze dne 21. února 1946, č. 31 Sb., o dani z obratu, se nevztahuje počínajíc rokem 1947 na úplaty, které přijaly osoby podléhající zemědělské dani po 31. prosinci 1946 za dodávky a výkony provedené v rámci zemědělského hospodářství, jakož i na cenu vlastní spotřeby předmětů vzatých těmito osobami ze zemědělského hospodářství. Úplaty a ceny uvedené v předchozí větě nepodléhají záznamní povinnosti podle části první, oddílu I vládního nařízení ze dne 29. května 1941, č. 297 Sb., o záznamních povinnostech pro účely daňové a provozní. Použivatelnost ustanovení § 2 tohoto vládního nařízení se zrušuje.
(4) Dani podrobeným důchodem (základem daně důchodové) podle zákona ze dne 31. října 1947, č. 185 Sb., o mimořádné jednorázové dávce a o mimořádné dávce z nadměrných přírůstků na majetku, u osob podléhajících zemědělské dani se rozumí důchod (základ), který by byl u těchto osob podroben dani důchodové (základem pro vyměření daně důchodové), kdyby dotčené osoby nepodléhaly zemědělské dani. Mimořádná jednorázová dávka podle § 3, odst. 1, písm. a) zákona č. 185/1947 Sb. vyměří se v těchto případech i z daně, která by připadla na důchod zjištěný podle předchozí věty, kdyby poplatník byl podroben dani důchodové.
 
§ 38
(1) Zákon ze dne 19. února 1946, č. 30 Sb., o nové úpravě československého práva v oboru nepřímých daní a státních finančních monopolů, se doplňuje takto:
1. v § 41, odst. 5, prvé větě se zařazují za slova "... platiti daň z obratu", další slova "nebo podléhají zemědělské dani",
2. § 41, odst. 6 se doplňuje další - třetí - větou tohoto znění:
"Ustanovení předcházejících vět se nevztahují na osoby podléhající zemědělské dani, i když provozují také živnost řeznickou, uzenářskou nebo hostinskou."
(2) Zákon ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb., o dani z masa, ve znění předpisů jej měnících a doplňujících, se doplňuje takto:
1. v § 1, odst. 2, prvé větě se zařazují za slova "... platiti daň z obratu" další slova "nebo podléhají zemědělské dani",
2. § 1, odst. 3 se doplňuje další - čtvrtou - větou tohoto znění:
"Ustanovení předcházejících vět se nevztahují na osoby podléhající zemědělské dani, i když provozují také živnost řeznickou, uzenářskou nebo hostinskou.
 
§ 39
(1) Sazba pozemkové daně podle § 105, odst. 1 zákona o přímých daních se zvyšuje počínajíc berním rokem 1948 ze 2 % na 6 %.
(2) Držitelé pozemků zapsaní nebo zaznamenaní do pozemkového katastru jsou povinni oznámiti do 60 dnů ode dne vyhlášení tohoto zákona pozemky, které nepatří k zemědělskému hospodářství, jež je předmětem zemědělské daně. Vzor oznámení vydá a způsob podání stanoví ministerstvo financí.
(3) Ustanovení § 327, odst. 1, věty druhé zákona o přímých daních se zrušuje; použije se ho naposledy při vyměření důchodové daně na berní rok 1947.
 
§ 40
V případech tímto zákonem neupravených platí obdobně ustanovení zákona o přímých daních, ve znění předpisů jej měnících a doplňujících.
 
§ 41
Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení; platí však pro zemědělskou daň po prvé za rok 1947; provede jej ministr financí.
Dr. Beneš v. r.
Gottwald v. r.
Dr. Dolanský v. r.
 
Příloha 1
          Tabulka zemědělské daně pro řepařskou oblast
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

Při
celkové
výměře    5 Kčs     10 Kčs    15 Kčs   20 Kčs   25 Kčs   30 Kčs
všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
v ha

 1           -         -        80        80       90       90
 2          210       230      240       260      270      280
 3          350       400      440       470      500      530
 4          510       580      630       690      740      790
 5          640       760      860       940    1.010    1.070
 6          800       950    1.060     1.170    1.270    1.370
 7          950     1.120    1.290     1.430    1.550    1.670
 8        1.080     1.320    1.510     1.670    1.830    1.980
 9        1.220     1.500    1.720     1.930    2.130    2.310
10        1.370     1.680    1.950     2.210    2.430    2.630
11        1.500     1.860    2.190     2.470    2.730    2.990
12        1.630     2.060    2.420     2.740    3.050    3.330
13        1.750     2.250    2.650     3.030    3.370    3.700
14        1.890     2.430    2.900     3.310    3.700    4.070
15        2.030     2.620    3.140     3.600    4.040    4.440
16        2.170     2.820    3.380     3.900    4.380    4.850
17        2.300     3.020    3.630     4.210    4.740    5.270
18        2.430     3.220    3.900     4.500    5.120    5.690
19        2.550     3.410    4.160     4.840    5.500    6.140
20        2.690     3.610    4.410     5.180    5.890    6.620
21        2.830     3.830    4.690     5.520    6.320    7.090
22        2.970     4.040    4.980     5.860    6.750    7.590
23        3.110     4.250    5.270     6.240    7.170    8.120
24        3.240     4.450    5.560     6.630    7.650    8.650
25        3.380     4.670    5.850     7.000    8.130    9.210
26        3.510     4.910    6.190     7.400    8.610    9.800
27        3.660     5.150    6.510     7.830    9.110   10.390
28        3.800     5.380    6.840     8.260    9.650   11.000
29        3.950     5.610    7.160     8.680   10.190   11.670
30        4.100     5.850    7.520     9.130   10.720   12.320
31        4.240     6.120    7.890     9.620   11.320   12.990
32        4.380     6.380    8.260    10.090   11.910   13.720
33        4.530     6.650    8.630    10.570   12.520   14.460
34        4.690     6.920    9.010    11.080   13.140   15.190
35        4.850     7.180    9.420    11.620   13.810   15.990
36        5.020     7.470    9.830    12.150   14.470   16.800
37        5.180     7.770   10.250    12.690   15.140   17.600
38        5.340     8.070   10.660    13.250   15.850   18.460
39        5.510     8.360   11.100    13.850   16.590   19.350
40        5.670     8.660   11.560    14.440   17.330   20.240
41        5.830     8.960   12.020    15.030   18.070   21.150
42        6.020     9.300   12.480    15.660   18.890   22.130
43        6.200     9.630   12.940    16.320   19.700   23.110
44        6.390     9.970   13.460    16.980   20.510   24.090
45        6.570    10.300   13.970    17.630   21.360   25.140
46        6.750    10.630   14.480    18.320   22.250   26.220
47        6.940    10.980   14.990    19.050   23.140   27.290
48        7.120    11.360   15.520    19.770   24.040   28.400
49        7.310    11.730   16.090    20.490   24.990   29.570
50        7.520    12.110   16.660    21.240   25.970   30.740

     Při celkové výměře  pozemků nad 50 ha činí  zemědělská daň za
každý další hektar Kčs:

            210       380      570       750     980    1.170


          Tabulka zemědělské daně pro řepařskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře    35 Kčs     40 Kčs    45 Kčs   50 Kčs   55 Kčs   60 Kčs
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1          100       100      110       110      120      120
 2          290       310      320       340      350      360
 3          560       580      600       620      640      670
 4          840       890      930       960    1.000    1.040
 5        1.130     1.190    1.260     1.320    1.380    1.440
 6        1.460     1.540    1.620     1.700    1.770    1.840
 7        1.770     1.890    2.000     2.110    2.210    2.300
 8        2.130     2.270    2.400     2.520    2.640    2.770
 9        2.480     2.640    2.810     2.970    3.120    3.270
10        2.850     3.050    3.240     3.420    3.600    3.780
11        3.230     3.450    3.680     3.900    4.120    4.320
12        3.610     3.880    4.140     4.390    4.630    4.890
13        4.000     4.320    4.600     4.910    5.210    5.490
14        4.420     4.770    5.130     5.460    5.780    6.130
15        4.860     5.260    5.640     6.030    6.430    6.810
16        5.310     5.750    6.210     6.650    7.070    7.510
17        5.760     6.290    6.790     7.260    7.780    8.270
18        6.270     6.840    7.380     7.960    8.500    9.040
19        6.780     7.400    8.040     8.665    9.270    9.890
20        7.300     8.020    8.690     9.390   10.080   10.740
21        7.870     8.630    9.400    10.160   10.900   11.680
22        8.450     9.280   10.130    10.940   11.800   12.620
23        9.030     9.970   10.860    11.800   12.700   13.640
24        9.670    10.660   11.680    12.660   13.680   14.690
25       10.310    11.410   12.490    13.590   14.680   15.780
26       10.970    12.170   13.340    14.540   15.720   16.940
27       11.680    12.940   14.250    15.510   16.830   18.100
28       12.400    13.790   15.150    16.560   17.930   19.370
29       13.130    14.640   16.130    17.620   19.150   20.650
30       13.920    15.500   17.130    18.740   20.360   22.010
31       14.720    16.450   18.140    19.900   21.640   23.420
32       15.530    17.380   19.240    21.060   22.980   24.860
33       16.410    18.360   20.340    22.350   24.330   26.400
34       17.290    19.390   21.490    23.620   25.790   27.930
35       18.180    20.430   22.690    24.950   27.250   29.600
36       19.150    21.510   23.900    26.340   28.790   31.260
37       20.110    22.650   25.190    27.730   30.380   33.020
38       21.090    23.780   26.500    29.240   31.990   34.830
39       22.150    24.980   27.820    30.760   33.720   36.670
40       23.210    26.220   29.260    32.320   35.440   38.580
41       24.270    27.460   30.690    33.960   37.240   40.490
42       25.430    28.780   32.160    35.600   39.060   42.450
43       26.590    30.130   33.720    37.320   40.900   44.420
44       27.750    31.480   35.280    39.060   42.780   46.420
45       29.010    32.930   36.880    40.810   44.660   48.440
46       30.270    34.400   38.530    42.600   46.580   50.460
47       31.530    35.870   40.180    44.390   48.510   52.530
48       32.880    37.410   41.870    46.210   50.450   54.600
49       34.250    38.960   43.570    48.050   52.430   56.650
50       35.620    40.520   45.270    49.890   54.400   58.710

         Při  celkové   výměře  všech  pozemků  nad   50  ha  činí
zemědělská daň za každý další hektar Kčs:

          1.370     1.560    1.700     1.840    1.970    2.060

          Tabulka zemědělské daně pro řepařskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

          Při
celkové
výměře      65 Kčs     70 Kčs   75 Kčs    80 Kčs  a více
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1         120        130      130       130
 2         370        390      400       410
 3         690        720      740       760
 4       1.070      1.100    1.130     1.170
 5       1.490      1.540    1.590     1.640
 6       1.920      2.000    2.070     2.150
 7       2.400      2.490    2.570     2.670
 8       2.900      3.020    3.130     3.240
 9       3.410      3.550    3.700     3.840
10       3.960      4.130    4.300     4.460
11       4.510      4.730    4.940     5.150
12       5.140      5.380    5.610     5.840
13       5.760      6.060    6.350     6.640
14       6.470      6.800    7.110     7.440
15       7.170      7.560    7.950     8.320
16       7.960      8.390    8.800     9.240
17       8.740      9.240    9.740    10.220
18       9.610     10.160   10.690    11.250
19      10.490     11.110   11.740    12.350
20      11.440     12.140   12.800    13.500
21      12.430     13.180   13.960    14.720
22      13.470     14.320   15.140    16.000
23      14.560     15.460   16.420    17.340
24      15.690     16.720   17.720    18.760
25      16.890     17.970   19.120    20.230
26      18.110     19.350   20.550    21.780
27      19.430     20.730   22.070    23.400
28      20.760     22.220   23.640    25.090
29      22.200     23.730   25.290    26.860
30      23.650     25.340   27.000    28.700
31      25.190     26.990   28.800    30.630
32      26.780     28.710   30.660    32.620
33      28.430     30.520   32.600    34.730
34      30.160     32.370   34.620    36.860
35      31.900     34.320   36.680    39.070
36      33.780     36.290   38.820    41.310
37      35.660     38.360   40.970    43.580
38      37.630     40.420   43.170    45.880
39      39.620     42.550   45.380    48.220
40      41.640     44.670   47.640    50.560
41      43.690     46.840   49.900    52.950
42      45.750     49.030   52.210    55.340
43      47.850     51.240   54.530    57.720
44      49.960     53.470   56.830    60.090
45      52.110     55.700   59.130    62.440
46      54.260     57.920   61.410    64.790
47      56.400     60.140   63.680    67.100
48      58.540     62.330   65.930    69.400
49      60.670     64.530   68.170    71.660
50      62.780     66.690   70.380    73.910

        Při celkové výměře všech pozemků nad 50 ha činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

         2.110      2.160    2.210     2.250

          Tabulka zemědělské daně pro obilnářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře      5 Kčs      10 Kčs    15 Kčs   20 Kčs   25 Kčs
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1          -          -          -          -        -
 2         150        160        180        190      200
 3         250        280        300        320      350
 4         370        420        460        500      530
 5         490        560        610        650      710
 6         600        690        780        850      910
 7         710        840        940      1.030    1.100
 8         840        980      1.090      1.200    1.310
 9         950      1.110      1.260      1.400    1.520
10       1.050      1.250      1.430      1.590    1.720
11       1.140      1.400      1.600      1.760    1.940
12       1.250      1.540      1.750      1.970    2.170
13       1.360      1.670      1.930      2.170    2.380
14       1.460      1.790      2.110      2.370    2.600
15       1.560      1.940      2.280      2.560    2.840
16       1.660      2.090      2.440      2.770    3.080
17       1.750      2.230      2.610      2.980    3.310
18       1.850      2.370      2.800      3.190    3.550
19       1.950      2.500      2.980      3.400    3.810
20       2.060      2.640      3.160      3.620    4.060
21       2.160      2.790      3.340      3.840    4.310
22       2.250      2.940      3.520      4.070    4.560
23       2.350      3.090      3.720      4.290    4.840
24       2.440      3.230      3.910      4.510    5.130
25       2.540      3.380      4.100      4.760    5.410
26       2.640      3.520      4.300      5.010    5.690
27       2.740      3.680      4.480      5.260    5.990
28       2.850      3.840      4.690      5.510    6.310
29       2.950      3.990      4.910      5.760    6.630
30       3.050      4.150      5.120      6.040    6.950
31       3.150      4.300      5.340      6.330    7.260
32       3.250      4.460      5.560      6.610    7.620
33       3.350      4.620      5.770      6.890    7.980
34       3.450      4.790      6.010      7.170    8.340
35       3.550      4.970      6.260      7.480    8.690
36       3.660      5.140      6.500      7.800    9.070
37       3.770      5.320      6.740      8.120    9.470
38       3.880      5.490      6.980      8.430    9.870
39       3.990      5.660      7.220      8.750   10.270
40       4.090      5.840      7.500      9.080   10.660
41       4.200      6.040      7.770      9.440   11.090
42       4.310      6.240      8.040      9.800   11.540
43       4.410      6.430      8.320     10.150   11.990
44       4.520      6.630      8.590     10.510   12.430
45       4.630      6.820      8.860     10.870   12.880
46       4.760      7.020      9.160     11.270   13.370
47       4.880      7.210      9.470     11.670   13.860
48       5.000      7.430      9.780     12.060   14.360
49       5.120      7.650     10.080     12.460   14.850
50       5.240      7.880     10.390     12.850   15.350

         Při  celkové   výměře  všech  pozemků  nad   50  ha  činí
zemědělská daň za každý další hektar Kčs:

           120        230        310        390      500


          Tabulka zemědělské daně pro obilnářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře     30 Kčs      35 Kčs    40 Kčs   45 Kčs   50 Kčs
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1           -         -          -          -        -
 2         200        210        220        220      230
 3         370        380        400        420      430
 4         550        580        600        620      640
 5         750        800        840        880      910
 6         970      1.020      1.070      1.110    1.160
 7       1.170      1.250      1.320      1.390    1.450
 8       1.410      1.490      1.580      1.660    1.730
 9       1.630      1.730      1.830      1.940    2.040
10       1.850      1.990      2.120      2.240    2.350
11       2.100      2.250      2.390      2.530    2.660
12       2.340      2.510      2.680      2.840    3.000
13       2.580      2.790      2.980      3.160    3.340
14       2.840      3.070      3.280      3.480    3.690
15       3.110      3.350      3.580      3.820    4.050
16       3.360      3.630      3.910      4.170    4.410
17       3.630      3.940      4.230      4.500    4.800
18       3.910      4.240      4.550      4.880    5.210
19       4.180      4.530      4.910      5.270    5.610
20       4.460      4.870      5.270      5.650    6.040
21       4.760      5.210      5.630      6.070    6.500
22       5.070      5.550      6.020      6.500    6.960
23       5.380      5.890      6.430      6.930    7.430
24       5.690      6.270      6.830      7.380    7.950
25       6.030      6.650      7.240      7.860    8.460
26       6.380      7.030      7.690      8.350    8.970
27       6.730      7.430      8.150      8.830    9.530
28       7.070      7.860      8.600      9.370   10.120
29       7.440      8.280      9.080      9.910   10.690
30       7.840      8.710      9.590     10.450   11.320
31       8.230      9.160     10.100     11.020   11.960
32       8.620      9.630     10.610     11.620   12.600
33       9.030     10.110     11.160     12.230   13.270
34       9.470     10.580     11.730     12.830   13.980
35       9.910     11.090     12.290     13.490   14.690
36      10.340     11.620     12.860     14.160   15.400
37      10.780     12.150     13.490     14.830   16.190
38      11.270     12.680     14.120     15.520   16.970
39      11.760     13.240     14.750     16.260   17.750
40      12.250     13.840     15.380     17.010   18.590
41      12.740     14.420     16.080     17.750   19.460
42      13.260     15.010     16.780     18.540   20.320
43      13.810     15.630     17.480     19.360   21.200
44      14.350     16.280     18.190     20.170   22.150
45      14.900     16.940     18.970     20.990   23.090
46      15.450     17.590     19.730     21.890   24.040
47      16.050     18.260     20.500     22.790   25.060
48      16.660     18.980     21.300     23.680   26.090
49      17.260     19.700     22.150     24.600   27.130
50      17.860     20.420     22.990     25.590   28.190

        Při celkové výměře všech pozemků nad 50 ha činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

           600         720       840        990    1.060

          Tabulka zemědělské daně pro obilnářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře     55 Kčs      60 Kčs    65 Kčs   70 Kčs a více
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1           -         -          70        70
 2          240      240         250       250
 3          450      460         480       490
 4          670      700         720       750
 5          950      980       1.010     1.040
 6        1.210    1.260       1.310     1.360
 7        1.510    1.570       1.630     1.680
 8        1.800    1.880       1.960     2.040
 9        2.140    2.230       2.320     2.400
10        2.460    2.560       2.670     2.790
11        2.800    2.940       3.060     3.180
12        3.160    3.300       3.440     3.580
13        3.500    3.680       3.850     4.020
14        3.890    4.080       4.270     4.440
15        4.270    4.470       4.690     4.920
16        4.650    4.910       5.160     5.400
17        5.080    5.360       5.620     5.890
18        5.510    5.800       6.130     6.440
19        5.950    6.310       6.650     6.980
20        6.430    6.810       7.170     7.560
        21        6.910    7.320       7.750     8.170
22        7.410    7.890       8.340     8.780
23        7.950    8.450       8.930     9.450
24        8.490    9.020       9.590    10.130
25        9.040    9.660      10.240    10.820
26        9.640   10.290      10.910    11.580
27       10.240   10.930      11.640    12.340
28       10.850   11.630      12.370    13.120
29       11.520   12.330      13.120    13.960
30       12.190   13.040      13.940    14.800
31       12.860   13.830      14.750    15.680
32       13.600   14.600      15.580    16.610
33       14.350   15.390      16.480    17.550
34       15.090   16.250      17.380    18.530
35       15.890   17.110      18.300    19.550
36       16.710   17.970      19.290    20.580
37       17.530   18.920      20.270    21.660
38       18.390   19.860      21.290    22.790
39       19.300   20.810      22.370    23.910
40       20.200   21.840      23.450    25.110
41       21.120   22.870      24.570    26.340
42       22.120   23.910      25.750    27.570
43       23.110   25.020      26.930    28.890
44       24.100   26.160      28.140    30.230
45       25.180   27.290      29.430    31.560
46       26.260   28.480      30.720    33.000
47       27.350   29.720      32.030    34.460
48       28.490   30.950      33.430    35.910
49       29.670   32.230      34.830    37.440
50       30.860   33.570      36.240    38.980

     Při celkové  výměře všech pozemků  nad 50 ha činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

          1.190    1.340       1.410     1.540

        Tabulka zemědělské daně pro bramborářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře      5 Kčs    10 Kčs    15 Kčs    20 Kčs
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1          -          -          -          -
 2          80        100        110        120
 3.        180        200        220        240
 4         260        300        340        370
 5         370        440        490        530
 6         480        560        620        690
 7         590        690        790        880
 8         700        850        960      1.060
 9         830        990      1.120      1.250
10         940      1.130      1.310      1.460
11       1.060      1.290      1.490      1.660
12       1.170      1.450      1.670      1.870
13       1.300      1.610      1.850      2.100
14       1.420      1.750      2.060      2.320
15       1.540      1.920      2.250      2.540
16       1.650      2.090      2.440      2.780
17       1.760      2.250      2.640      3.020
18       1.880      2.410      2.850      3.250
19       2.010      2.560      3.060      3.480
20       2.130      2.740      3.270      3.740
21       2.250      2.910      3.470      4.000
22       2.360      3.080      3.690      4.250
23       2.480      3.250      3.910      4.490
24       2.590      3.420      4.130      4.770
25       2.720      3.590      4.340      5.050
26       2.840      3.770      4.550      5.330
27       2.970      3.950      4.800      5.610
28       3.090      4.130      5.040      5.890
29       3.210      4.300      5.280      6.210
30       3.320      4.480      5.520      6.520
31       3.440      4.660      5.760      6.830
32       3.560      4.860      6.020      7.130
33       3.690      5.060      6.290      7.470
34       3.810      5.250      6.560      7.810
35       3.940      5.450      6.830      8.160
36       4.060      5.640      7.090      8.500
37       4.190      5.840      7.370      8.840
38       4.310      6.060      7.670      9.220
39       4.430      6.270      7.970      9.610
40       4.550      6.490      8.260      9.990
41       4.690      6.710      8.560     10.370
42       4.830      6.920      8.850     10.750
43       4.960      7.130      9.180     11.170
44       5.100      7.360      9.510     11.590
45       5.240      7.600      9.840     12.020
46       5.370      7.840     10.170     12.440
47       5.500      8.080     10.490     12.860
48       5.640      8.320     10.820     13.320
49       5.770      8.560     11.190     13.790
50       5.920      8.810     11.550     14.260

     Při celkové  výměře všech pozemků  nad 50 ha činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

           150        250        360        470

        Tabulka zemědělské daně pro bramborářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře     25 Kčs    30 Kčs    35 Kčs    40 Kčs a více
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1          -          -          -          -
 2         130        140        150        150
 3         250        260        270        280
 4         400        430        450        480
 5         570        600        630        670
 6         750        810        860        910
 7         950      1.020      1.080      1.140
 8       1.140      1.240      1.330      1.420
 9       1.380      1.490      1.590      1.680
10       1.600      1.720      1.840      1.970
11       1.820      1.980      2.140      2.280
12       2.070      2.250      2.420      2.570
13       2.320      2.510      2.710      2.910
14       2.560      2.810      3.030      3.240
15       2.820      3.090      3.330      3.570
16       3.090      3.370      3.650      3.930
17       3.350      3.670      3.990      4.280
18       3.620      3.990      4.320      4.640
19       3.910      4.290      4.660      5.050
20       4.190      4.600      5.030      5.440
21       4.470      4.950      5.410      5.840
22       4.770      5.290      5.770      6.290
23       5.090      5.630      6.190      6.730
24       5.400      6.000      6.600      7.170
25       5.710      6.380      7.010      7.660
26       6.050      6.760      7.450      8.150
27       6.400      7.140      7.910      8.650
28       6.750      7.560      8.370      9.160
29       7.090      7.990      8.830      9.720
30       7.460      8.410      9.330     10.260
31       7.850      8.830      9.850     10.810
32       8.240      9.300     10.360     11.420
33       8.620      9.770     10.870     12.030
34       9.020     10.250     11.440     12.630
35       9.450     10.710     12.010     13.270
36       9.880     11.230     12.580     13.950
37      10.310     11.760     13.160     14.620
38      10.740     12.280     13.790     15.280
39      11.210     12.800     14.420     16.020
40      11.690     13.360     15.040     16.760
41      12.160     13.940     15.700     17.490
42      12.630     14.520     16.390     18.250
43      13.130     15.090     17.080     19.060
44      13.650     15.710     17.760     19.870
45      14.180     16.340     18.490     20.680
46      14.700     16.980     19.250     21.540
47      15.230     17.610     20.010     22.420
48      15.800     18.270     20.760     23.310
49      16.380     18.970     21.560     24.190
50      16.950     19.670     22.390     25.150

     Při celkové  výměře všech pozemků  nad 50 ha činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

           570        700        830        960


        Tabulka zemědělské daně pro pícninářskou oblast.
        při průměrném katastrálním výtěžku všech pozemků

  Při
celkové
výměře    5 Kčs     10 Kčs    15 Kčs   20 Kčs   25 Kčs   30 Kčs
 všech
pozemků               činí zemědělská daň Kčs:
 v ha

 1           -         -        -         -        -        -
 2           -         70       80        90      100      110
 3          140       160      180       190      200      210
 4          210       240      260       270      290      310
 5          270       320      360       400      430      460
 6          360       420      470       510      550      590
 7          440       520      580       620      680      730
 8          520       600      680       760      830      900
 9          590       700      810       900      980    1.050
10          660       810      930     1.030    1.120    1.210
11          750       920    1.050     1.160    1.280    1.390
12          830     1.010    1.160     1.310    1.440    1.560
13          910     1.110    1.290     1.460    1.600    1.730
14          980     1.210    1.420     1.600    1.760    1.920
15        1.050     1.320    1.550     1.740    1.930    2.120
16        1.120     1.430    1.670     1.890    2.110    2.310
17        1.200     1.530    1.790     2.060    2.290    2.500
18        1.280     1.630    1.930     2.210    2.460    2.700
19        1.360     1.730    2.070     2.370    2.640    2.920
20        1.440     1.840    2.210     2.520    2.840    3.130
21        1.510     1.960    2.350     2.690    3.030    3.330
22        1.590     2.070    2.480     2.860    3.220    3.550
23        1.660     2.180    2.620     3.030    3.410    3.780
24        1.730     2.290    2.770     3.200    3.610    4.010
25        1.800     2.400    2.920     3.370    3.820    4.230
26        1.880     2.510    3.060     3.540    4.020    4.460
27        1.960     2.620    3.210     3.730    4.230    4.700
28        2.040     2.740    3.350     3.920    4.440    4.960
29        2.120     2.860    3.500     4.100    4.650    5.220
30        2.200     2.980    3.660     4.280    4.890    5.480
31        2.280     3.100    3.820     4.460    5.120    5.730
32        2.350     3.220    3.980     4.660    5.360    6.010
33        2.430     3.340    4.140     4.870    5.590    6.300
34        2.500     3.450    4.290     5.080    5.820    6.590
35        2.580     3.580    4.450     5.290    6.090    6.880
36        2.660     3.710    4.610     5.490    6.360    7.170
37        2.750     3.840    4.790     5.700    6.620    7.490
38        2.830     3.970    4.970     5.920    6.880    7.820
39        2.920     4.090    5.150     6.160    7.140    8.150
40        3.000     4.220    5.330     6.390    7.430    8.470
41        3.080     4.350    5.510     6.630    7.730    8.800
42        3.160     4.470    5.690     6.860    8.030    9.150
43        3.240     4.610    5.870     7.100    8.320    9.520
44        3.330     4.750    6.080     7.340    8.620    9.880
45        3.410     4.900    6.280     7.610    8.920   10.250
46        3.490             5.040    6.480     7.870    9.250   10.620
47        3.570     5.190    6.680     8.140    9.590   11.000
48        3.670     5.330    6.890     8.400    9.920   11.410
49        3.760     5.480    7.090     8.670   10.250   11.820
50        3.840     5.620    7.290     8.930   10.580   12.230

     Při celkové  výměře všech pozemků  nad 50 ha  činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

             80       140      200       260       330      410

        Tabulka zemědělské daně pro pícninářskou oblast.

  Při
celkové       při průměrném katastrálním výtěžku
 výměře                  všech pozemků
 všech
pozemků        35 Kčs                40 Kčs a více
 v ha
                     činí zemědělská daň Kčs:


 1             -                     -
 2            110                   120
 3            220                   230
 4            340                   350
 5            480                   510
 6            620                   650
 7            780                   830
 8            950                 1.010
 9          1.110                 1.180
10          1.300                 1.390
11          1.490                 1.590
12          1.680                 1.780
13          1.870                 2.010
14          2.080                 2.230
15          2.290                 2.450
16          2.490                 2.680
17          2.720                 2.930
18          2.950                 3.170
19          3.170                 3.410
20          3.400                 3.670
21          3.630                 3.930
22          3.880                 4.200
23          4.130                 4.460
24          4.370                 4.750
25          4.630                 5.050
26          4.910                 5.350
27          5.190                 5.640
28          5.470                 5.960
29          5.740                 6.300
30          6.050                 6.640
31          6.370                 6.970
32          6.680                 7.320
33          7.000                 7.700
34          7.320                 8.080
35          7.670                 8.460
36          8.030                 8.830
37          8.380                 9.250
38          8.730                 9.680
39          9.110                10.100
40          9.510                10.530
41          9.910                10.970
42         10.300                11.450
43         10.700                11.920
44         11.130                12.400
45         11.570                12.870
46         12.020                13.390
47         12.460                13.920
48         12.900                14.450
49         13.390                14.970
50         13.880                15.520

     Při celkové  výměře všech pozemků  nad 50 ha  činí zemědělská
daň za každý další hektar Kčs:

              490                   550

Související dokumenty