2709/2021/3901-2 Rozhodnutí o prominutí správního poplatku z důvodu mimořádné události

Schválený:
2709/2021/3901-2
ROZHODNUTÍ
o prominutí správního poplatku z důvodu mimořádné události
Zpracovatel: Mgr. Martin Dvořák
PID: MFCRBXAFVS
Ministryně financí rozhodla podle § 260 odst. 1 písm. b) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“),
takto:
Daňovým subjektům
promíjím
správní poplatek podle Položky 1 odst. 1 písm. b) Sazebníku, který je Přílohou k zákonu č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Sazebník“), za přijetí žádosti o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání, hlášení nebo vyúčtování, za podmínky, že žádost bude podána od 1. 1. 2021 do 16. 8. 2021.
Toto rozhodnutí je oznámeno podle § 260 odst. 3 daňového řádu zveřejněním ve Finančním zpravodaji a nabývá účinnosti dnem oznámení.
Odůvodnění:
V souvislosti se šířením viru SARS-CoV-2 a přijímanými opatřeními k jeho zamezení se ministryně financí rozhodla využít své pravomoci podle § 260 odst. 1 písm. b) daňového řádu a za účelem zmírnění zvýšených dopadů této mimořádné události na daňové subjekty přistoupit ve stanoveném rozsahu k hromadnému prominutí daně (správního poplatku).
Předmětným rozhodnutím dojde k prominutí správního poplatku podle Položky 1 odst. 1 písm. b) Sazebníku, za přijetí žádosti o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání, hlášení nebo vyúčtování. Rozhodnutí v souladu s § 260 odst. 1 daňového řádu dopadá pouze na správní poplatek, který spravují ministryní financí řízené správní orgány.
Prominutí správního poplatku se bude vztahovat na žádosti podané v období od 1. 1. 2021 do 16. 8. 2021. Důvodem prominutí je snížení administrativní zátěže na straně daňových subjektů i správců daně v době, kdy jsou tito dotčeni na své činnosti zvýšenou nemocností v důsledku šíření viru SARS-CoV-2, a zpřístupnění příslušného institutu pro postižené daňové subjekty. Souvislost s dopady šíření viru SARS-CoV-2 nebude s ohledem na administrativní dopady prokazována.
Prominutí správního poplatku dle tohoto rozhodnutí nemá vliv na podmínky stanovené právním předpisem, za kterých lze lhůtu pro podání daňového tvrzení prodloužit. Např. dle § 137 odst. 3 daňového řádu nelze prodloužit lhůtu pro podání hlášení nebo vyúčtování. Rovněž dle § 136 odst. 4 daňového řádu nelze prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání v případech, kdy je zdaňovací období kratší než jeden rok (např. u daně z přidané hodnoty).
S ohledem na výše uvedené ministryně financí rozhodla tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí.
Poučení:
Proti tomuto rozhodnutí nelze uplatnit opravné prostředky (§ 259 odst. 4 daňového řádu).
JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., v. r.
místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád