Senát schválil konsolidační balíček

Vydáno: 2 minuty čtení

Senát schválil dne 8. listopadu 2023 vládní konsolidační balíček – sněmovní tisk č. 488. Soubor 65 novel zákonů, který má začít platit od 1. ledna 2024, nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. Pro schválení balíčku hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů. Zapotřebí bylo 38 hlasů.

Co se mění?

Shrnutí nejdůležitějších změn v daňové oblasti >>>
Zavedení funkční měny v účetnictví, vyšší sazba daně z příjmů právnických osob, snížení hranice pro 23% sazbu daně z příjmů fyzických osob, omezení osvobození u cenných papírů, omezení možností snížení daně z příjmů nebo daňového základu (například zrušení školkovného), změny u benefitů, zvýšení pojistného, sazby DPH ve výši 0 %, 12 % a 21 %, navýšení daně z nemovitých věcí, zvýšení a změny u spotřebních a energetických daní.

Naše další články komentující konsolidační balíček >>>

Zveme vás na webinář!

Zdanění zaměstnanců od roku 2024 – pro HR a mzdové účetní
Zajímá vás, jak bude probíhat zdaňování zaměstnanců od ledna 2024? Náš online seminář vám přinese nejaktuálnější informace o zdanění zaměstnanců a především pak zaměstnaneckých benefitů v podobě, která by měla platit od ledna 2024.

Poslechněte si záznam

Zaměstnanecké benefity po daňové reformě platné od roku 2024
Seznámíme vás s nejvýhodnějšími benefity platnými od roku 2024 a upozorníme na ty, které po blížící se novele zákona o daních z příjmů již nebudou příliš výhodné. Jedním z hlavních témat je problematika poskytování benefitů v nepeněžní formě vč. stravenek či provozování vlastní kantýny a jejich zdaňování jak na úrovni zaměstnavatele, tak na úrovni zaměstnance.