Nová pravidla pro trh s kryptoaktivy

Vydáno: 1 minuta čtení

Rada EU v květnu přijala nová Nařízení o trzích s kryptoaktivy (tzv. Markets in Crypto-Assets - MiCA) a poprvé tak zavádí právní regulaci v tomto sektoru.

Pravidla se budou vztahovat na vydavatele užitných tokenů, stablecoinů, provozu platforem, jednotlivých obchodních systémů, správu portfolií, krypto-peněženek a dalších. Cílem je chránit investory, zvýšit transparentnost a regulaci trhu, přilákat více investorů a zamezit praní špinavých peněz skrze kryptoměny.

Znamená to, že na výše uvedené činnosti bude nově zavedena licence, kterou bude muset každá společnost operovat v případě, kdy bude jakkoliv pracovat s kryptoměnami, bez výjimek. O tuto licenci bude nutné zažádat a nese název Crypto-assets service providers (CASP). Pokud by subjekt získal tuto licenci, české banky jsou ochotné zprostředkovávat investice do kryptoměn a tím i poskytovatelům krypto služeb otevírat bankovní účty. Další licence, která bude tímto nařízením zavedena, nese název Issuers of asset-referenced tokens, tzv. emitent tokenů vázaných na aktiva. S největší pravděpodobností schvalování těchto licencí bude přímo v gesci České národní banky. 

Účinnost se u většiny ustanovení očekává v roce 2025 či 2026. O dalším vývoji vás budeme průběžně informovat.