Aplikace Taxomat vám ukončí hodiny luštění výkazů z investičních platforem

Vydáno: 4 minuty čtení

A nejen to. Ukončí i hodiny komplikovaných výpočtů výnosů z cenných papírů. S Janem Zahradníkem, zakladatelem startupu Taxomat, jsme se bavili o tom, jaké možnosti aplikace nabízí, pro koho je určena a jaké jsou plány pro další rozvoj.

Můžete nám Taxomat krátce představit?

Taxomat je webová aplikace pro výpočty daňových podkladů z příjmů a držby cenných papírů. Nyní umí zpracovat data z 9 investičních platforem a poradí si s akciemi, ETF a dividendovými výnosy. Pokrýváme výpočty pro fyzické osoby, české rezidenty, kteří nevedou účetnictví.

Proč vlastně tato aplikace vznikla a jaký je její přínos?

Aktuálně je tato oblast nedigitalizovaná. Investiční platformy nedávají validní podklady pro daňové přiznání. Je jedno, zda jste investor, daňový poradce nebo účetní, pokud chcete dodat výpočty podle české legislativy, tak musíte tyto podklady přepočítat, doplnit údaje, udělat celkovou evidenci. To je často ruční práce, nebo poloautomatizace v excelových tabulkách. Taxomat tento proces digitalizuje, a šetří tak hodiny práce s luštěním rozdílných formátů dat a v podstatě neodbornou prací. 

Jak to tedy přesně funguje?

Celý proces je velmi jednoduchý a můžete si ho vyzkoušet zdarma na předchozích letech. Stáhnete transakce z investiční platformy, nahrajete je do aplikace a ta soubory zpracuje a rovnou vypočte podklady pro daňové přiznání. Dostanete hodnoty v českých korunách přepočtené v obou dovolených variantách přepočtu na české koruny. Máte k dispozici také určení nákladů podle odlišných strategií, než je FIFO párování. Ihned vidíte příjmy z dividend a odvedené srážkové daně pro jednotlivé státy.

A jdeme ještě dál. Kdykoliv můžete nahrát další transakce, máte tak celoroční přehled o svém daňovém portfoliu. Včetně přehledu otevřených pozic s výpočty pro vaše budoucí obchody.

To je hodně funkcionalit. Kdo je uživatelem Taxomatu?

Taxomat šetří mnoho práce daňovým poradcům. Aplikaci ale také samozřejmě využívají individuální investoři, správci majetku anebo účetní. Benefitů je opravdu mnoho a lidé šetří nejen čas, ale maximalizují i své zisky.

Jaké jsou tedy hlavní přínosy?

Taxomat zvyšuje kvalitu výsledků, eliminuje chyby ručního zpracování. Drží historii pro více let. Provádí automatické testy výpočtů.  Dále šetří desítky hodin práce daňovým poradcům i individuálním investorům. Není potřeba konvertovat v excelu data od brokerů, dohledávat kurzy, nebo parametry splitů, spin-offů a dalším korporátním akcím. Věřím, že také díky jednoduchosti a rychlému základnímu přehledu zvyšuje množství podaných daňových přiznání.

Podporujete import z 9 investičních platforem, bude to stačit?

Ano, nyní podporujeme import z XTB, FIO, Interactive Brokers, DEGIRO, Patria, T212, J&T bank, EIC a Lynx. Pro import z dalších platforem můžete nyní využít náš vlastní excelový formát, do kterého vlastní vstupy překonvertujete. Přes tento soubor také můžete dělat případně další korekce. Uvažujeme o integraci dalších společností.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Máme tři hlavní cíle. Implementovat výpočty pro další instrumenty jako jsou opce, CFD, shorty obchody, forex, dluhopisy, zvažujeme krypto. Dále chceme prostřednictvím blogu dát srozumitelný přehled o tématu zdanění investic a pokusit se otevřít diskusi o kvalitě podkladů, které investiční platformy poskytují. Ty jsou kolikrát nedostatečné a pro výpočty musíme použít informace z jiných zdrojů. Třetím cílem je najít daňovou firmu, která se stane naším hlavním partnerem a obslouží naše klienty i pro zbytek daňových záležitostí.