442/17.12.14 - Režim DPH u prací provedených ve prospěch plátce na majetku třetí osoby

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Kopecký, Martin Vydáno:
442/17.12.14 Režim DPH u prací provedených ve prospěch plátce na majetku třetí osoby
Martin
Kopecký
daňový poradce, č. osvědčení 3826
Cílem příspěvku je vyjasnění situace, kdy plátce DPH (dále označen jako „společnost“) hradí práce provedené v jeho prospěch na majetku třetí osoby. Typicky se jedná o přeložky inženýrských sítí nebo jiné změny existujících věcí (zejména staveb), přičemž tyto změny může provádět jak třetí osoba (dále označena jako „stavební firma“), tak přímo vlastník dotčené věci.
Předmětem příspěvku není uplatnění DPH u prací na majetku třetí osoby, který uživatel používá ke své ekonomické činnosti, např. na základě nájmu, výpůjčky nebo výprosy, kdy je vůlí stran si poskytnout vzájemně zdanitelné plnění1).
Z důvodu omezení rozsahu příspěvku není jeho předmětem řešení otázky způsobu krácení nároku na odpočet v situacích, kdy by společnost vykonávala i činnosti, které nezakládají plný nárok na odpočet DPH.
Příklad:
Společnost chce postavit budovu na svém pozemku, kterým je vedena inženýrská síť. Zhotovení přeložky stávající inženýrské sítě je nutnou podmínkou pro zhotovení budovy, kterou společnost bude používat pro svoji ekonomickou činnost podléhající dani na výstupu s nárokem na odpočet DPH. Vlastníkem sítě je třetí osoba.
Varianta 1.
Společnost se dohodne s vlastníkem sítě, že s jeho souhlasem na své náklady provede přeložku inženýrské sítě, aniž však dojde ke změně charakteru této sítě ve smyslu jejího technického zhodnocení. Vlastník dá společnosti svůj souhlas s přeložkou bezúplatně. Společnost prostřednictvím stavební firmy zhotoví přeložku a vlastník sítě pokračuje v jejím užívání v nové trase jejího ved