430/16.06.14 - Tvorba opravných položek k pohledávkám zvyšujících základ daně podle § 23 odst. 8 ZDP

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Novotný, Radek; Bonaventura, Jan Vydáno:
430/16.06.14 Tvorba opravných položek k pohledávkám zvyšujících základ daně podle § 23 odst. 8 ZDP
Radek
Novotný
daňový poradce, č. osvědčení 2986
Jan
Bonaventura
daňový poradce, č. osvědčení 3111
Příspěvek je uzavřen s rozporem.
Úvod
V souladu s § 2 odst. 2 zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů (dále jen „ZoR“) není možné vytvářet opravné položky podle ZoR (dále jen „opravné položky“) k pohledávkám, o kterých nebylo při jejich vzniku účtováno ve výnosech. Předmětné ustanovení konkrétně stanoví, že: „Není-li tímto zákonem výslovně stanoveno jinak, opravné položky lze tvořit pouze k pohledávkám, o kterých bylo při jejich vzniku účtováno ve výnosech a takto vzniklý příjem nebyl podle zvláštního právního předpisu1d) příjmem osvobozeným od daně z příjmů nebo nezahrnovaným do základu daně z příjmů nebo zahrnovaným do samostatného základu daně z příjmů anebo základu daně pro zvláštní sazbu daně.“ Předmětem tohoto příspěvku je vyjasnění této podmínky.
Vymezení problému
Jak je uvedeno výše, jednou z podmínek pro tvorbu opravných položek je, aby pohledávka, ke které má být opravná položka vytvořena, byla v okamžiku svého vzniku zaúčtována do výnosů, které vstupují do běžného základu daně. Poplatník daně z příjmů fyzických osob s příjmy ze samostatné činnosti ve smyslu § 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“), který uplatňuje výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů podle § 7 odst. 13 ZDP (tj. vede daňovou evidenci dle § 7b ZDP), při vzniku o této pohledávce neúčtuje. Tato pohledávka vstoupí do základu daně poplatníka podle § 23 odst. 2 písm. b) ZDP až v okamžiku jejího zaplacení.
Nicméně při přechodu z daňové evidence na vedení účetnictví je poplatník s příjmy ze samostatné činnosti (§ 7 ZDP) nebo z nájmu (§ 9 ZDP) povinen podle § 23 odst. 8 písm. b) bod 2. ZDP zvýšit roz