411/13.11.13 - Problematika zařazení kogeneračních jednotek pro účely daně z příjmů

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Toman, Petr; Pytelková Svobodová, Jana Vydáno:
411/13.11.13 Problematika zařazení kogeneračních jednotek pro účely daně z příjmů
Ing.
Jana
Pytelková Svobodová
daňová poradkyně, č. osvědčení 3852
Ing.
Petr
Toman
daňový poradce, č. osvědčení 3466
Stanovisko upraveno, příspěvek uzavřen s rozporem
1. Úvod
Tento příspěvek se zabývá otázkou povahy technologií kogeneračních jednotek1) z hlediska jejich zařazení do odpisové skupiny pro účely daně z příjmů, a to vzhledem k povaze a účelu těchto zařízení a v kontextu pokynu D-6 a
relevantní
judikatury správních soudů.
Tento příspěvek má za cíl odstranění nejasností ohledně způsobu daňového zatřídění kogeneračních jednotek či obdobných zařízení pořizovaných podnikateli k provozování jejich podnikatelské činnosti, které jsou využívány k výrobě elektřiny a zároveň k vytápění vybraného již dříve zkolaudovaného objektu nebo skupiny objektů.
V praxi se totiž v posledních několika letech významně rozvíjejí energetické projekty založené na instalaci kogenerační jednotky (či jiného obdobného zařízení) do již existujících objektů nebo vně těchto objektů s tím, že toto zařízení buďto nahradí nebo doplňuje stávající zdroj vytápění těchto objektů.
Příspěvek se netýká tzv. malých kogeneračních jednotek, které jsou umisťovány zpravidla v rodinných domech nebo jiných menších objektech s cílem spotřebovat přímo v těchto objektech teplo i veškerou nebo významnou část elektřiny vyrobené v tomto zařízení, ani komplexních kogeneračních systémů instalovaných jako součást elektráren a tepláren.
2. Vymezení problému
Kogenerační jednotkou se rozumí zařízení umožňující kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Princip fungování těchto zařízení je založen na skutečnosti, že při výrobě elektrické energie formou spalování paliv vzniká velké množství ztrátového tepla, které je z hlediska zachování funkčnosti motoru nebo turbíny za