406/26.06.13 - Způsob sdělení výsledků postupu k odstranění pochybností a jeho projednání s daňovým subjektem

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Sojka, Vlastimil; Kobík, Jaroslav; Hajdušek, Tomáš Vydáno:
406/26.06.13 Způsob sdělení výsledků postupu k odstranění pochybností a jeho projednání s daňovým subjektem
Ing.
Tomáš
Hajdušek
daňový poradce, č. osvědčení 1381
JUDr.
Jaroslav
Kobík
daňový poradce, č. osvědčení 2373
Ing.
Vlastimil
Sojka
daňový poradce, č. osvědčení 768
Příspěvek se zabývá způsobem sdělení výsledku postupu k odstranění pochybností zejména z hlediska jeho projednání s daňovým subjektem.
1. Úvod
Daňový řád pojímá postup k odstranění pochybností jako jeden z tradičních postupů směřující ke správnému a úplnému zjištění a stanovení daňové povinnosti1). Podle judikatury2) má postup k odstranění pochybností sloužit především k odstranění jednotlivých, dílčích pochybností již konkrétně vyjádřených a nemá sloužit k obsáhlému a časově i personálně náročnému dokazování. K tomu je určena daňová kontrola.
2. Vymezení problému
Daňový řád v ust. § 90 odst. 1 normuje, že o průběhu postupu k odstranění pochybností sepíše správce daně podle povahy odpovědi protokol nebo úřední záznam, ve kterém uvede vyjádření nebo důkazní prostředky, na jejichž základě považuje pochybnosti za zcela nebo zčásti odstraněné, a případné důvody přetrvávajících pochybností.
Podle odst. 2 tohoto zákonného ustanovení pak platí, že nedošlo-li k odstranění pochybností a výše daně nebyla prokázána dostatečně věrohodně, sdělí správce daně daňovému subjektu výsledek postupu k odstranění pochybností.
Z pouhého jazykového výkladu těchto izolovaných ustanovení by vyplývalo, že výsledek postupu k odstranění pochybností lze ve formě úředního záznamu zaslat daňovému subjektu poštou či datovou schránkou, popř. jej sdělit pouhým předáním úředního záznamu při ústním jednání, bez jeho projednání. Takový postup sám o sobě naráží na rozpor s další úpravou.
Jaká je právní úprava ukončení postupu k odstranění pochybností:
-