380/18.09.12 - Změna účetního období - kalendářní a hospodářský rok a navazující problematika - pokračování

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Tkáč, Radislav; Nesrovnal, Jiří; Kobík, Jaroslav; Machala, Otakar Vydáno:
380/18.09.12 Změna účetního období – kalendářní a hospodářský rok a navazující problematika – pokračování
Ing.
Otakar
Machala
daňový poradce, č. osv. 2252
Ing.
Radislav
Tkáč
daňový poradce, č. osv. 3680
Ing.
Jiří
Nesrovnal
daňový poradce, č. osv. 1757
JUDr.
Jaroslav
Kobík
daňový poradce, č. osv. 2379
1. Úvod a vymezení problémů
Tento příspěvek navazuje na předchozí příspěvek na toto téma (Ing. Otakar Machala, Ing. Radislav Tkáč, Ing. Jiří Nesrovnal, 372/06.06.12 -Změna účetního období – kalendářní a hospodářský rok a navazující problematika) a řeší některé další problémové okruhy vyplývající ze změny ve vymezení účetního období upravené v § 3 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ) po novele tohoto právního předpisu (zákon č. 355/2011 Sb. (dále také jen „novela“)) účinné k 1. lednu 2012 a navazující problematiku.
2. Nové případy delších účetních období dle § 3 odst.4 ZoÚ po novele
V rámci novely se mimo jiné rozšířil počet případů, kdy lze prodloužit účetní období na účetní období, které je delší jak 12 měsíců. Jde například o ustanovení § 3 odst.4 písm. d) ZoÚ, kdy účetní období může být delší než 12 měsíců v případech, „stanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis rozvahový den ve lhůtě do 3 měsíců po konci běžného účetního období a neodporuje-li takovéto prodloužení smyslu rozvahového dne běžného účetního období“. V souvislosti s aplikací této nové možnosti vzniká otázka, kdy je možné tyto nové případy prodloužení účetních období poprvé aplikovat.
Při řešení uvedeného problému je nutné vyjít z toho, že k předmětné nové úpravě není v novele výslovné přechodné ustanovení s výjimkou problematiky přeměn (viz dále). Domníváme se, že z toho vyplývá, že poprvé bude možné tyto nové případy využít v situacích, kdy by rozvahový den předchozího účetního období, ke kterému má být připojováno „krátké“ účetní období, připadl na dobu po účinnosti novely (to je obecně po 31.12.2011). V opačném případě není možné tuto novou úpravu využít, protože před účinností novely nastal rozvahový den a bylo nutné sestavit účetní závěrku (dle právní úpravy před novelou).