372/06.06.12 - Změna účetního období - kalendářní a hospodářský rok a navazující problematika.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Tkáč, Radislav; Nesrovnal, Jiří; Machala, Otakar Vydáno:
Daň z příjmů
372/06.06.12 Změna účetního období - kalendářní a hospodářský rok a navazující problematika
Předkládají: Ing. Otakar Machala, daňový poradce č.osv. 2252
Ing. Radislav Tkáč, daňový poradce č. osv. 3680
Ing. Jiří Nesrovnal, daňový poradce č. osv. 1757
1. Úvod a vymezení problémů
Cílem tohoto příspěvku je sjednocení názorů na postupy při změně ve vymezení účetního období upravené v § 3 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ) po novele tohoto právního předpisu (zákon č.355/2011 Sb.) účinné k 1. lednu 2012. Změna účetního období představuje v případě právnických osob i změnu zdaňovacího období v návaznosti na § 17a zákona o daních z příjmů a má tak praktické dopady i v daňové oblasti.
2. Právní úprava vymezení účetního období
Ustanovení § 3 odst. 2 zákona definuje účetní období jako 12 po sobě jdoucích měsíců. Takto stanovené účetní období se může shodovat s kalendářním rokem a označuje se jako kalendářní rok nebo se s kalendářním rokem shodovat nemusí, pak hovoříme o tzv. hospodářském roku. Účetní období bezprostředně předcházející změně účetního období může být kratší nebo i delší než uvedených dvanáct měsíců. Účetní období označované jako hospodářský rok nelze stanovit zcela libovolně. Může začínat pouze prvním dnem jiného kalendářního měsíce, než je leden. Toto období potom končí v následujícím roce vždy posledním dnem měsíce předcházejícího měsíci, v němž hospodářský rok začíná.
Citace zákona po novele:
(4) Účetní období může být delší než 12 měsíců též
a)
b) a) při vzniku účetní jednotky v období 3 měsíců před koncem kalendářního roku,
c) b) při zániku účetní jednotky v období 3 měsíců po skončení kalendářního roku nebo hospodářského roku,
d) c) stanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis rozvahový den ve lhůtě do 3 měsíců před počátkem běžného účetního období,
e) d) stanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis rozvahový den ve lhůtě do 3 měsíců po konci běžného účetního období a neodporuje-li takovéto prodloužení smyslu rozvahového dne běžného účetního období,
f) e) připadne-li rozhodný den u nástupnické účetní jednotky, u účetní jednotky rozdělované odštěpením nebo u přejímajícího společníka v případě převodu jmění na společníka do období 3 měsíců před skončením kalendářního nebo hospodářského roku a dojde-li v tomto období zároveň k zápisu přeměny společnosti do obchodního rejstříku.".
"(5) Účetní jednotky, které nejsou organizační složkou státu,