370/04.04.12 - Výklad § 22 odst. 1 písm. g) bod 4 "úroky a obdobné příjmy z investičních nástrojů."

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Folwarczny, Zenon Vydáno:
370/04.04.12 Výklad § 22 odst. 1 písm. g) bod 4 „úroky a obdobné příjmy z investičních nástrojů“
Předkládá: Zenon Folwarczny, daňový poradce, č. osvědčení 3661
1. Popis problému
V rámci obchodování na finančních trzích se setkáváme s finančními deriváty - jejich podstatou je forma termínového obchodu - mezi sjednáním obchodu a jeho plněním za předem dohodnutých podmínek existuje časový interval zpravidla delší než několik dnů (měsíců). Finančními deriváty jsou zejména
futures
, forwardy, swapy a
opce
apod. Pro názornost níže uvádíme příklady nejjednodušších finančních derivátů:
* Forward rate agreement (FRA)
Předmětem FRA neboli dohody o termínové úrokové sazbě mezi dvěma subjekty je úhrada rozdílu odvozeného od úrokových sazeb ( předmětem tedy není úhrada úroku) - úhradou je rozdíl mezi dohodnutou fixní úrokovou sazbou a pohyblivou úrokovou sazbou v průběhu smluveného budoucího období.
* FX forward (foreign exchange forward)
FX forward se uzavírá na výměnu pevné částky v jedné měně za pevnou částku v jiné měně k určitému datu v budoucnosti určitým měnovým kurzem. Zisk nebo ztráta každé ze stran závisí na budoucím okamžitém (spotovém) měnovém kurzu a vypočte se jako rozdíl mezi množstvím jedné měny koupené dle předem smluveného kurzu a hypotetickým obchodem aktuálním kurzem.
* Total return swap (TRS) - swap veškerých výnosů
Jedná se o dvoustranný kontrakt o směně peněžních toků ve více časových okamžicích v budoucnosti, u něhož jedna strana platí nebo obdrží sumu rovnající se změnám (tržních) cen podkladového aktiva nebo výnosům (dividendám, úrokům) z hypotetické držby podkladového aktiva.
Ekonomický dopad pro jednu stranu je shodný jako při vlastnictví referenčního aktiva, avšak držba podkladového aktiva jako zajišťovacího nástroje pro TRS není podmínkou uzavření TRS. Pokud se jedna ze stran TRS rozhodne zajistit svou pozici nákupem podkladového aktiva, bude skutečným (ekonomickým) a právním vlastníkem podkladového aktiva z titulu nákupu aktiva, nikoliv z titulu TRS.
S ohledem na nejednoznačnost znění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále „