356/22.02.12 - Problematika daně z příjmů fyzických osob při účtování v hospodářském roce.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Volc, Jan Vydáno:
Daň z příjmů
356/22.02.12 Problematika daně z příjmů fyzických osob při účtování v hospodářském roce
Předkládá: Ing. Jan Volc, daňový poradce, č. osv. 698
Popis problémů:
Podle ustanovení § 7 odst. 12 zákona o daních z příjmů (dále pouze „ZDP“) je možné uplatnit i u fyzických osob jako účetní období hospodářský rok. Oproti právnickým osobám jsou zde významné odlišnosti, které dávají možnost více výkladů zákona.
Vzhledem k tomu, že uplatnění hospodářského roku není u fyzických osob příliš častou věcí, pro úplnost uvádím nejprve následující přehled:
1. Fyzická osoba podává přiznání k dani z příjmů vždy za období kalendářního roku. Pokud má příjmy podle více §ZDP, uvede do přiznání jejich roční výši vždy za celý kalendářní rok. Např. § 6 - závislá činnost- podle potvrzení zaměstnavatele, § 8 příjmy z kapitálového majetku (pokud se nejedná o příjmy z podnikání které budou zahrnuty do HV za ukončený hospodářský rok) skutečně obdrženou výši příjmů, u § 9 příjmy z pronájmu a u § 10 ostatní příjmy, rovněž skutečně obdrženou výši příjmů. U příjmů podle § 9 příjmy z pronájmu je možné vést i účetnictví.
2. V přiznání za daný kalendářní rok se do přiznání zahrnou příjmy podle § 7 ZDP za celý ukončený hospodářský rok, případně příjmy za účetní období při přechodu z kalendářního na hospodářský rok a naopak.
3. V přiznání může být uplatněna sleva na dani a odečitatelné položky podle ustanovení zákona o daních z příjmů platných pro daný rok, bez ohledu na to, že HV za hospodářský rok zahrnuje i část roku předchozího.
4. V případě že fyzická osoba je společník veřejné obchodní společnosti (dále