558b/29.01.20 - Osvobození příjmů z převodu podílu, určení poměru osvobozených a neosvobozených příjmů z prodeje podílu na obchodní korporaci a nabývací ceny jednotlivých částí podílu v případě, že je podíl nabýván postupně

Koordinační výbor / KV GFŘ; Kačerovský, Tomáš; Komora daňových poradců (KDP) Vydáno:
558B/29.01.20
Osvobození příjmů z převodu podílu, určení poměru osvobozených a neosvobozených příjmů z prodeje podílu na obchodní korporaci a nabývací ceny jednotlivých částí podílu v případě, že je podíl nabýván postupně. B. Určení poměru osvobozených a neosvobozených příjmů z prodeje podílu na obchodní korporaci a nabývací ceny jednotlivých částí podílu v případě, že je podíl nabýván postupně.
Ing.
Tomáš
Kačerovský,
daňový poradce, č. osv. 829
1. POPIS PROBLÉMU
Účelem příspěvku je vyjasnit stanovení výše příjmů osvobozených a neosvobozených od daně z příjmů a určení výše nabývací ceny podílu na obchodní korporaci v případě, že je tento podíl (nebo jeho část) prodáván za těchto podmínek:
a)
Prodávající je fyzickou osobou nepodnikatelem, která nevede účetnictví ani daňovou evidenci.
b)
Podíl byl nabýván postupně koupí za různé jednotkové ceny (jednotkovou cenou se rozumí cena za 1 % podílu)
c)
Část prodávaného podílu v okamžiku prodeje splňuje podmínky pro osvobození od daně z příjmů podle § 4 odst. 1 písm. s) zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“), část nikoliv.
2. PRÁVNÍ ÚPRAVA