90/23.11.05 - Daňové aspekty prodeje zboží v tuzemsku, které není ve volném oběhu v Evropské unii

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Černá, Petra; Toman, Petr Vydáno:
90/23.11.05 - Daňové aspekty prodeje zboží v tuzemsku, které není ve volném oběhu v Evropské unii
Ing.
Petra
Černá,
daňová poradkyně, číslo osvědčení 3522
Ing.
Petr
Toman,
daňový poradce, číslo osvědčení 3466
Úvod:
Cílem daného příspěvku je ujasnit DPH aspekty dodání zboží s místem plnění v České republice, které dosud nebylo na území Evropské unie propuštěno do volného oběhu, s případným zohledněním přístupu některých členských států Evropské unie v daných situacích. Zamyšlení nad danou tématikou by dále mělo případně vést k inicializaci novelizace českého DPH zákona ve smyslu doplnění níže uvedených ustanovení Šesté směrnice Rady (77/388/EEC) (dále jen „Směrnice“), jejichž aplikace je pro jednotlivé členské státy dobrovolná, a která jsou v české DPH legislativě v současné době reflektována ve velmi omezené míře.
Popis problému:
V souladu s par. 2 odst. 1a) českého zákona o DPH (“ZDPH”) je předmětem daně dodání zboží za úplatu osobou povinnou k dani s místem plnění v tuzemsku. V případě dodání zboží je obecně místem plnění pro účely DPH (“místo plnění”) místo, kde se zboží nachází v době, kdy se dodání uskutečňuje, případně kde se nachází v okamžiku kdy je odeslání nebo přeprava zahájena.
ZDPH dále nevymezuje výše uvedenou klasifikaci předmětu daně v podobě dodání zboží s místem plnění v tuzemsku pouze na zboží, které je v Evropské unii ve volném oběhu. Z pohledu české DPH legislativy má tedy stejné dopady dodání zboží, které se v Evropské unii nachází ve volném oběhu, a dodání zboží, které dosud do volného oběhu propuštěno nebylo.
Výjimku z výše uvedeného představuje „pouze“ dodání zboží umístěného ve svobodném skladu nebo ve svobodném pásmu včetně poskytnutí služeb vztahujících se k tomuto zboží, které jsou v par. 68 odst. 15 ZDPH explicitně uvedeny jako transakce osvobozené od daně s nárokem na odpočet. Dané osvobození představuje využití jednoho z tzv. „dobrovolných ustanovení“ („