Správa sociálních sítí s ohledem na ochranu osobních údajů

Vydáno: 11 minut čtení

Sociální sítě jsou fenoménem dnešní doby. Účty na sociálních sítích si zřizují úřady, přičemž tyto účty jsou vázané na konkrétní osobu, která je spravuje, zřizují si je zástupci obcí jako politikové, ale také jako soukromé osoby. Jen málokdo si uvědomuje všechny okolnosti, které z existence účtu na sociálních sítích a z jeho provozování vyplývají. Je ale třeba si uvědomit, že vše to, co se na sociálních sítích zveřejní, již povětšinou nelze vzít zpět a člověk ztrácí kontrolu nad dalším osudem informací, fotografií apod. Jaká pravidla by tedy měla být dodržována při správě účtu na sociálních sítích?

Správa sociálních sítí s ohledem na ochranu osobních údajů
JUDr.
Eva
Janečková
 
Co je sociální síť
Sociální síť (z angl. social network nebo community network) v rámci pojmů virtuálního světa můžeme definovat jako online službu, která na základě registrace umožní vytvořit profil uživatele, pod kterým lze tuto službu využívat zejména ke komunikaci, sdílení informací, fotografií, videa atd. s dalšími registrovanými uživateli.1)
Sociální sítě, jakými jsou třeba Facebook, Twitter či LinkedIn, umožňují svým uživatelům snazší spojení s přáteli, kolegy či lidmi s podobnými zájmy, ale také profesní zviditelnění nebo lepší a jednodušší kontakt s občany nebo zákonnými zástupci v případě škol. Informování o aktuální činnosti a akcích, které probíhají, je pružnější, rychlejší a snazší než při použití webových stránek.
Kromě přínosů však užívání sociálních sítí přináší svá rizika. Sociální sítě jsou založeny na principu sdílení. Uživatelé takové s&iacu

Související dokumenty

Zákony

89/2012 Sb., občanský zákoník