OSVČ, nepodceňujte administrativu daňové evidence - prověřeno soudem

Vydáno: 15 minut čtení

Podnikající fyzické osoby alias osoby samostatně výdělečně činné („OSVČ“) zpravidla nevedou pracné účetnictví, ale daleko snazší daňovou evidenci upravenou pěti odstavci § 7b zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “). Tato je postavena na „hotovostním principu“, kdy příjmy a výdaje ovlivní základ daně při úhradě, až na výjimky, jako je odpisovaný hmotný majetek a finanční leasing. Řada živnostníků však podceňuje nenápadnou a obecně vymezenou povinnost evidovat také „údaje o majetku“. Často si neuvědomují, že to vyžaduje mj. průběžnou a průkaznou evidenci zásob: jednotkové ocenění, příjemky, výdejky, inventura… tak netrápí jen účetní jednotky, ale pro mnohé překvapivě i OSVČ s daňovou evidenci. A když pečlivá skladová evidence chybí, nejde o banalitu, kterou berní úředník přejde mávnutím ruky. Nedostatky skladové administrativy mohou vést ke zpochybnění celé daňové evidence, čímž padá možnost uplatnění v ní evidovaných výdajů, což je hodně zlé, protože správce daně může stanovit daň tzv. dle pomůcek, které si opatří.

OSVČ, nepodceňujte administrativu daňové evidence – prověřeno soudem
Ing.
Martin
Děrgel
 
Volba způsobu uplatnění daňových výdajů OSVČ
OSVČ mohou obecně u příjmů ze své samostatné (podnikatelské) činnosti podle § 7 ZDP vybrat ze čtyř způsobů uplatnění daňových výdajů, a obdobně jako v životě, také zde platí, že vše má jisté výhody i nevýhody:
-
Zcela bez administrativní práce je novinka roku 2021, citelně upravená od roku 2023 – paušální daň:
tato možnost je ale omezena celou řadou podmínek, zejména: příjem z podnikání OSVČ do 2 milionů Kč za rok, jiný zdanitelný příjem (kromě zdaněného srážkovou daní) do 50 000 Kč za rok, nesmí jít o plátce DPH ani o zaměstnance (s výjimkou příjmů podléhajících srážkové dani) nebo společníka v. o. s.,
poplatník musí do 10. 1., resp. při zahájení činnosti správci daně oznámit vstupu do paušálního režimu,
pak už pouze platí paušální měsíční částku správci daně zahrnující daň i povinné, a nic dalšího neřeší,
od roku 2023 byl limit ročního úhrnu příjmů zdvojnásoben na 2 mil. Kč, naopak nemile byl paušální režim rozdělen do tří pásem, u nichž se citelně skokově mění příslušná paušální daň (včetně pojistného).
-
Jen o trochu více práce je s tzv. paušálními výdaji:
podle druhu příjmu se paušální výdaje vypočtou ve výši stanovené v zákoně (30 % až 80 % z příjmů),