DPH při dodání léčiv a zdravotnických prostředků v roce 2023

Vydáno: 18 minut čtení

V následujícím článku jsou nejprve vymezeny podmínky, za nichž se uplatní osvobození od daně bez nároku na odpočet. V další části textu je vysvětleno, kdy je dodání léčiv a zdravotnických prostředků zdanitelným plněním, a je upozorněno na dopady očekávaných změn sazeb daně s účinností od 1. 1. 2024 na dodání léčiv a zdravotnických prostředků.

DPH při dodání léčiv a zdravotnických prostředků v roce 2023
Ing.
Václav
Benda
Léčiva a zdravotnické prostředky jsou chápány jako výrobky související se zdravotnictvím, jejichž dodání je pro účely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), chápáno obecně jako zdanitelné plnění, s výjimkou případů, kdy se na jejich dodání vztahuje § 58 zákona o DPH, podle něhož je od daně bez nároku na odpočet daně osvobozeno poskytování zdravotních služeb a dodání zdravotního zboží.
 
Dodání léčiv a zdravotnických prostředků jako osvobozené plnění
Dodání léčiv a zdravotnických prostředků
je ve stanovených případech osvobozeno od daně bez nároku na odpočet daně. Základní vymezení osvobozených plnění bez nároku na odpočet daně vyplývá z § 51 odst. 1 zákona o DPH a v navazujících § 52 až 62 zákona o DPH jsou ve vazbě na navazující právní předpisy tato plnění podrobněji vymezena. Plátce daně, který uskuteční plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně, z něj nepřiznává daň na výstupu, ale ve vztahu k tomuto plnění nemá nárok na odpočet daně. Osvobozená plnění bez nároku na odpočet daně je plátce podle § 51 odst. 2 zákona o DPH povinen přiznat v daňovém přiznání ke dni jejich uskutečnění, který se stanoví obdobně jako den uskutečnění zdanitelného plnění v § 21 zákona o DPH. Je-li před uskutečněním plnění osvobozeného od daně bez nároku na odpočet daně přijata úplata, vznik&aa